Vodič

Zaščita stanovanja za večjo varnost majhnih otrok

Prihod novega družinskega člana na svet za družino pomeni velike spremembe. Skrb za dojenčka nam bo vzela veliko časa, zato je pomembno, da se že med nosečnostjo začnemo pripravljati na to razburljivo prihajajoče obdobje. Ena od najpomembnejših stvari, za katere lahko poskrbimo predhodno, je zaščita otroka pred nevarnostmi v domu.

Umaknimo majhne predmete izven otrokovega dosega

Iz otrokovega dosega in njegove posteljice odstranimo vse majhne predmete kot so npr. kovanci, nakit in podobno ter plišaste igrače, ki vsebujejo manjše delce, saj jih otroci lahko pogoltnejo in se zadušijo.

Preprost ščitniki za vogale pohištva bodo prihranili marsikatero bolečino in jok
Preprosti ščitniki za robove pohištva bodo prihranili marsikatero bolečino in jok.

Zaščitimo okna

Na okna vgradimo takšno zaščito, da se bodo lahko odpirala le nekaj centimetrov ali pa poskrbimo, da v bližino oken ne bomo postavili stolov, miz ali drugega pohištva, na katerega bi otrok lahko splezal.

Zaščita pred padci

Prostor, v katerem se otroci igrajo, oblazinimo. Tudi na tleh naj bodo mehki materiali. Izogibajmo se drsečim talnim oblogam, da preprečimo padce. Na otroškem stolu mora biti obvezno nameščen pas za zaščito pred padci in poškodbami.

Zaklenemo omarice in zaščitimo vtičnice

Vse električne vtičnice v stanovanju zavarujemo, saj otroci radi vtikajo prste v luknje vtičnic. Poleg tega je zelo pomembno, da namestimo ključavnice na vse omare in predale, v katerih shranjujemo majhne predmete ali strupene snovi, kot so čistila, zdravila in podobno.

Zaščita pred utopitvijo

Dojenčki se lahko utopijo že v zelo majhni količini vode, zato je pomembno, da iz doma ali vrta odstranimo vse otroške bazenčke, vedra napolnjena z vodo in podobno. Nikoli ne pustimo otroka, da se kopa v vodi brez nadzora odraslih. Na tla kopalnice namestimo gumijasto oblogo, ki bo preprečila padce.

Vtičnice so magnet za majhne otroke
Vtičnice so magnet za majhne otroke.

Zaščita robov

Na ostre robove prilepimo ščitnike in tako zaščitimo naše najmlajše pred udarci. Varovala namestimo na robove miz, omar pohištva. Vrata zaščitimo s posebno ščipalko za vrata, ki onemogoča hitro zapiranje vrat in s tem preprečuje, da bi si otrok priščipnil prste.

Pohištvo in gospodinjski aparati

Pomembno je, da umaknemo ali pritrdimo kose pohištva, pri katerih obstaja možnost, da bi se prevrnili. Gospodinjske aparate umaknemo izven otrokovega dosega in jih ne pustimo priklopljenih na elektriko.

Z zgornjimi nasveti lahko veliko naredimo za zaščito otroka, vendar svojega doma nikoli ne moremo popolnoma zaščititi. Kljub vsem pripomočkom za zaščito nikoli ne pozabimo, da je za varnost otroka najbolj pomemben nadzor odraslih.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog