Vodič

Uredimo dom tako, da nas bo v zimskem času spravljal v dobro voljo

Zima je običajno turoben čas. Po dolinah in kotlinah se pogosto vleče megla, dnevi so kratki in domov se pogosto vračamo v temi. Depresija postane redna spremljevalka, številni pa hodijo naokoli s kislimi obrazi. Najhuje je takoj po novoletnih praznikih, ko se prednovoletni vrvež zaključi in pospravijo okraski. Zato je po novem letu čas, da začnemo razmišljati o ureditvi doma tako, da bo pozitivno vplival na počutje.

Ljudje smo bitja svetlobe in potrebujemo svetlobo, najbolj sončno svetlobo. Pozimi jo primanjkuje, zato moramo uporabljati umetna svetila. Svoj dom bogato razsvetlimo. Morda je sedaj čas za nakup novih lučk ali lestencev. Osvetlimo predvsem temačne dele sob. Z nekaj igre lahko z nastavljivimi lučkami osvetlimo kakšen lep kos pohištva, vazo ali slike. Slike na stenah kar kričijo, da bi jih osvetlili. Osvetljene slike živih, veselih barv bodo v prostor sevale dobro voljo. Najbolj prijetno svetlobo dajejo navadne žarnice, ki pa žal zaradi svoje potratnosti izginjajo s prodajnih polic. Najboljši nadomestek so halogenske žarnice, ki sevajo prijetno toplo svetlobo.

Barve nas spremljajo vse življenje. Pozimi prevladujejo sivi in rjavi odtenki in, razen na lep sončni dan, bomo težko srečali žive barve. Zakaj jih ne bi prinesli v svoj dom? Slike ali fotografije, ki jih namestimo na stene, so lahko živih barv. Na tla namestimo živahno preprogo svetlih barv in morebitne bele zavese zamenjamo z zavesami z vzorci živih barv. Zima ni primeren čas za pleskanje sten, vendar pa se lahko lotimo risanja živahnih vzorcev. Ko se bo barva sušila, nekoliko pogosteje zračimo prostore.

Rože zelo ugodno vplivajo na počutje. Najprimernejše so lončnice, ki so z nami lahko več let. Ponudba je velika, treba pa je upoštevati, da lončnic ne moremo postaviti ravno na vsako mesto. Potrebujejo dovolj svetlobe in ne smejo biti na prepihu, zahtevajo pa tudi nekaj pozornosti. Če jih kupujemo v zimskem času, moramo paziti, da jih ne „prehladimo," ko jih nesemo od trgovine do doma. Že nekaj sekund na mrazu je lahko pogubnih. Zato naj nam lončnice dobro zavijejo v papir. Redke ločnice pozimi cvetijo, zato mnogi raje posegajo po rezanem cvetju, ki ga kupimo v cvetličarnah in razporedimo po različnih vazah. Rezano cvetje je lahko tudi v temnih kotih in, če ga ustrezno osvetlimo, lahko postane privlačen motiv sobe. Cvetje namestimo po mizah, predalnikih in na druge površine.

Tudi različni pisani dekorativni predmeti lahko dom popestrijo: prtički, kipci, svečniki,... Naj bodo le živahnih barv in oblik.

Seveda pa ne smemo pozabiti, da še tako lepo in živahno urejen dom ne more nadomestiti sprehoda po s soncem obsijani zimski pokrajini. Zato, če je le mogoče, ucvrimo vsak prost trenutek v lepem vremenu na prosto. Če se bomo naužili sonca in svežega hladnega zraka, bo tudi turobne dneve lažje preživeti doma ali na delovnem mestu.
 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog