Vodič

Barve v domu

Shranite ostanke barv

Ko boste pleskali drobnarije, boste zadovoljni, da niste zavrgli napol praznih posod z barvo. Preden se lotite dela, na majhnem delu zidu preizkusite, ali jim rok trajanja še ni potekel. Če so še primerne, jih uporabite za:

• popravljanje prask in luknjic, ki ostanejo od vijakov,
• za primerjanje z novo barvo,
• obnovo ali popravilo starega pohištva in druge opreme,
• pleskanje garderobe ali shrambe,
• pleskanje notranjosti majhne omarice,
• za niansiranje,
• za ustvarjanje teksturiranih površin,
• barvanje vzorcev,
• barvanje letvic na vseh površinah, od pohištva do okvirjev za slike.

Manjše ostanke barv prelijte v prazne kozarce, v katerih je bila majoneza ali marmelada. Označite vrsto barve, tip in izdelovalca. Zrak in vlaga barvi škodujeta, zato pokrove skrbno zaprite. Alkidne barve in barve na oljni osnovi bodo v kozarcih same tvorile zaščitno plast. Kozarce z lateks barvami (na vodni osnovi) pokrijte s plastično folijo, preden privijete pokrov. Ostanke barv hranite v hladnem, suhem prostoru in jih ne izpostavljajte soncu.
 

Polepšajte knjižne police

Prostoru boste najpreprosteje vdahnili globino, če prepleskate ali z zidno tapeto oblepite notranjo stran knjižnih regalov ter izpostavite police - pri tem lahko s pridom uporabite ostanke različnih materialov. Če se boste odločili za barvanje, ni odveč omeniti, da temne barve zavajajo oko, zaradi česar je temno videti odmaknjeno oziroma prostor večji. Enobarvna stenska tapeta ali tapeta z diskretnim vzorcem ima enak učinek.
 

Ozaljšajte okrasne letve

Preden se lotite velike »osvežitve« doma, se ozrite navzgor k stenskim okrasom in letvam ter preverite zaloge barv. V glavnem so stenski okrasi in letve v vseh sobah enake barve, toda otroški sobi, dnevni ali delovni sobi lahko s stenskimi okrasi vdahnete nekaj barvitosti, če jih pobarvate v nekoliko močnejšem tonu. (Za splošni vtis usklajenosti naj bodo okvirji oken in vrat enotne barve).
 

Tapete premažite z lazuro

Če so stenske tapete iz mode in se vnaprej bojite težkega dela, ki vas čaka, ko jih bo treba odstraniti, jim privoščite lazurni premaz, ki omili barve in ublaži vzorce. Delo boste opravili z manj umazanije in potrebovali boste manj časa - z nekaj sreče imate vse, kar potrebujete, že doma:
1. Zmešajte 1 del bele barve na osnovi lateksa z enim delom lazurnega premaza na lateks osnovi. Razredčite z vodo. Po redčenju mešanico preverite na ostanku tapete ali na delu stene, ki je skrit očem. Če je lazurni premaz pregost, dodajte še nekaj vode in ga ponovno preizkusite. (Vode je lahko do polovice skupne količine.)
2. Ko ste z lazurnim premazom zadovoljni, ga na steno nanašajte s krpo, ki ne pušča muck, in s krožnimi gibi, kot bi čistili. Nanašajte po delih in hitro, ker se lazurni premaz zelo hitro suši.
3. V kotih lazurni premaz nanašajte s čopičem ter tapljajte s krpo, da zabrišete sledi čopiča.
Nato stopite korak nazaj ter sami sebe potrepljajte po hrbtu, ker ste se odločili za tako preudarno in prikupno rešitev.
 

Stara lestev in...

Podaljšajte ji življenjsko dobo. Morda je preveč majava, da bi stali na njej, toda stara lesena lestev - z vsemi zarezami, barvnimi madeži in zdelanimi prečkami - je privlačna.
• Postavite jo k zunanji steni in po prečkah razpostavite lončnice.
• Dodajte ji nekaj močnih kljuk in jo vodoravno namestite na steno v predsobi ali na verandi. Služi naj kot obešalnik za plašče, klobuke, rokavice, mokre kopalne obleke in brisače, skratka za vse tisto, kar družinski člani običajno odvržejo na tla.
• Staro, a še vedno čvrsto lestev obesite v kuhinji s stropa, opremite jo s kljukami v obliki črke S ter jo uporabite kot unikatno držalo za kuhinjske lonce. Ni nujno, da mora lestev v pokoj -samo kariero bo zamenjala.
 

Mavrične barve za vrtno pohištvo

Zunaj imate pet vrtnih stolov, ki so videli že boljše čase. V hiši čaka pet pločevink preostanka barve. Priložnost, da porabite barvo in se z njo malo poigrate, se ponuja kar sama od sebe. Nobenega pravila ni, da mora biti vrtno pohištvo enako, zato se neustrašno predajte domišljiji. Če površine dobro pripravite z brušenjem in čiščenjem ter upoštevate navodila proizvajalca, lahko preostanke notranje barve uporabite za barvanje vrtnega pohištva. Pomembno je le, da ga po barvanju zaščitite s poliuretanskim premazom. Zarjavelo kovinsko pohištvo po potrebi obrusite ter ga zaščitite s protirjavnim premazom. Obledelo plastično vrtno pohištvo lahko po zaslugi tehnološkega napredka na področju barv popršite.
 
Začetke sodobnega notranjega oblikovanja pripisujejo eni največjih ameriških romanopisk Edith VVharton (1862-1937), ki se je kot Edith Novvbold Jones rodila v ugledni newyorški družini. Mojstrstvo je dokazala s Hišo veseljas s pulitzerjem nagrajenim Časom nedolžnosti ter Številnimi drugimi, izredno branimi romani in zbirkami kratkih zgodb. Toda prav v prvi knjigi Hiša veselja (1897) je izpostavila težnje višjega razreda po viktorijanskem notranjem oblikovanju ter postavila številna načela, ki notranje opremljevalce in arhitekte vodijo še danes.

V sodelovanju z arhitektom Ogdenom Comdanom mlajšim je svetovljanska gospodična VVharton združila poznavanje francoskega in italijanskega notranjega opremljanja ter primerjala evropsko lahkotnost, eleganco in udobje z »izostrenim neudobjem« puščobnih, hladnih in prenatrpanih sprejemnic newyorške družbene smetane. Notranje oblikovanje je povzdignila z ravni ženskega hobija do poklica. Knjiga sicer ni bila tolikšna uspešnica, kot je pričakovala, a je z njo vseeno zaslužila svoj prvi zajetni honorar. Knjigo Opremljanje doma notranji opremljevalci in arhitekti skrbno preučujejo še danes.

Več: http://www.emka.si/

Vir: Preproste rešitve vsakdanjih težav, Založba Mladinska knjiga

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog