Vodič

Nasveti za obešanje slik 

Lepa slika ali fotografija lahko polepša vaš dom, vendar mora biti pravilno nameščena na steno. Če se ne držite osnovnih pravil, slika ne bo zaživela v prostoru in bo morda celo pokvarila celoten vtis oziroma ga naredila neprijetnega za bivanje.

Velikost slike in velikost stene

Velikost slike in velikost stene se morata smiselno ujemati. Velika slika na majhni steni oziroma majhna slika na veliki steni ne bo videti prijetno. Poskrbeti je potrebno za ravnotežje med obema velikostma oziroma takrat, kadar imamo na voljo veliko steno, nanjo namestiti več majhnih slik.

Umetniško delo mora »dihati«

Fotografije, grafike ali posterje pogosto uokvirjamo tako, da je med samo sliko in okvirjem še dodaten prazen prostor, običajno v beli ali črni barvi. S tem dobi umetniško delo dovolj prostora za »dihanje«, s čimer pride bolj do izraza. Enak prostor pa je potrebno priskrbeti tudi na zunanji strani okvirja – okoli obešene slike ali fotografije mora biti primeren prazen del stene oziroma obroba. Prostora naj bo vsaj dvajset centimetrov, razen seveda takrat, kadar posamezna umetniška dela nalašč grupirate – na primer takrat, ko gre za triptih slik.

Pazljivost pri obešanju slik nad stopnice

Če boste na steno nad stopniščem namestili eno samo delo, je najbolje, da je to ob spodnjemu delu stopnic. Kadar jih boste namestili več, naj bodo med seboj enakomerno oddaljena, po višini pa naj sledijo dviganju stopnic. Tako bo njihovo središče vedno na primerni višini oziroma v višini oči, ne glede na to, ali se po stopnicah vzpenjate ali spuščate.

Če so slike različnih oblik in velikosti, jih ob stopnišču razporedite tako, da so v ravni liniji spodnji koti slik, ne pa zgornji.

Sredinska postavitev

Slike je običajno najbolje obesiti na sredino stene, kar velja v primerih, ko jih obesite nad sredinsko nameščeno pohištvo, ki je postavljeno ob steno – na primer nad posteljo ali predalnik. V nasprotnem primeru bo slika delovala neuravnoteženo. Enako velja, kadar slike obesite med dva različna elementa, na primer med dve okni.

Slike nad pohištvom

Kadar obesite sliko nad pohištvo, bodite v prvi vrsti pazljivi, da je širina slike manjša od širine pohištva. Nad ozek predalnik nikoli ne namestite slike, ki je od njega širša. Pazljivi bodite tudi pri višini – slik ne nameščajte previsoko nad pohištvo. To je pogosta napaka, zaradi katere pogosto več pozornosti pritegne prazen prostor med kosom pohištva in sliko, namesto slika sama.

Razporeditev skupine slik

Kadar razporejate več manjših slik, si predstavljajte, da njihova končna razporeditev na steni tvori eno samo, veliko sliko – in ta celota mora biti prilagojena tako velikosti kot obliki stene. Če boste obesili na ozko visoko steno tri manjše slike, jih torej nikar ne razporedite eno poleg druge, temveč eno pod drugo – tako kot bi na takšno steno obesili eno veliko vertikalno sliko, ne pa horizontalne.

Pri uporabi slik različnih dimenzij in oblik, poskrbite za dober občutek »teže«. Večje slike naj ne bodo nikoli nad manjšimi, temveč ravno obratno.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog