Vodič

Odstranjevanje neprijetnih vonjav

Dom, ki diši po čistem in svežem, je prijeten kraj za bivanje, vendar pa vam ni treba posegati po komercialnih osvežilcih zraka, ko si želite, da bi vaša okolica lepo dišala. Doma pripravljene rešitve so mnogo cenejše kot umetni izdelki. Čudovito dišijo, in čeprav se ne zanašajo na celo vrsto potencialno škodljivih kemikalij, svojo nalogo opravijo bolje, saj neprijetne vonjave tudi nevtralizirajo in ne le prekrijejo.

Primešajte nekaj kapljic protibakterijskega eteričnega olja (kot so sivkino In rožmarinovo eterično olje in eterični olji čajnega drevesa  In poprove mete) primerni količini jedilne sode.  Mešanico spravite v nogavice, ki jih vtaknite v telovadne copate. Pustite čez noč, da se odišavijo. Ko mešanico ponovno uporabite, znova dodajte olje.

Osvežilno pršilo

S tem lepo dišečim pršilom rahlo popršite sobo, ko jo želite odišaviti:

  • 50 ml vodke,
  • 1/4 žličke bergamovega eteričnega olja,
  • 8 kapljic klinčkovega eteričnega olja,
  • 5 kapljic limoninega eteričnega olja,
  • 200 ml destilirane vode.

1. Vodko in olja nalijte v steklenico s pršilnikom, ki jo dobro pretresite.Dodajte destilirano vodo in še enkrat dobro pretresite, da se sestavine zmešajo med seboj.
2. Pustite nekaj dni, da sestavine dozorijo. Na kratko popršite, če želite odišaviti sobo.

Sredstva za osveževanje prostorov

Obesite vrečke z aromatičnimi potpuriji na kljuke vrat ali sončnih oken.

Vrečke z zelišči In dišavami zatlačite ob straneh ali v naslanjalo zofe v sprejemnici ali pa v notranjost blazin, s katerimi je obložena.

Posodo s potpurijem postavite v sprejemnico ali spalnico. Ko se zadržujete v sobi, odprite pokrov In premešajte potpuri.

V bližini sončnega okna hranite majhno prepustno glineno steklenico, napolnjeno z najljubšim eteričnim oljem. Zaradi vročine bo eterično olje Izhlapevalo in odišavilo prostor.

Nekaj kapljic eteričnega olja kanite na žarnico, preden jo prižgete.

Z  nekaj kapljicami eteričnega olja navlažite bombažno blazinico: pozimi z njo obrišite peč, da bo oddajala pomirjujoč vonj.

Več: http://www.emka.si/velika-knjiga-o-zeliscih-rd/PR/124782,132...

Vir: Velika knjiga o zališčih, Založba Mladinska knjiga

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog