Vodič

Kabli elektronskih naprav naj bodo neopazni 
V vsakem domu je cela kopica elektronskih naprav, ki zahtevajo tako električno napajanje kot medsebojno povezavo. Nekatere so praktične in so med seboj povezane brezžično, a pri večini še vedno uporabljamo dolge kable in žice, ki lahko precej pokvarijo videz našega doma. Kako jih lahko skrijemo?
 

Razmislite o lokaciji elektronskih naprav pred gradnjo ali prenovo


Najbolje je, da o tem, kje se bodo nahajale vaše elektronske naprave, razmislite že pred gradnjo oziroma prenovo, saj boste tako lahko natančno načrtovali zanje potrebne instalacije. Najbolje je, da imate potrebne električne vtičnice ter priključke za internet in vse drugo, kar boste potrebovali, v neposredni bližini kraja, kjer bo stala elektronska naprava. Tako bodo potrebni kaj najkrajši kabli.

Kable je najbolje do potrebnega mesta dovesti pod ometom, kar pomeni, da ne bodo opazni. V ta namen pod omet položite gibljive cevi, ki bodo omogočale, da vanje naknadno napeljete vse potrebne kable oziroma žice.
 

Naknadne povezave


Kadar je vaš dom že urejen in morate speljati kable na novo lokacijo oziroma nimate podometnih cevi, se lahko »razgaljenim« kablom izognete tako, da jih napeljete ob stičišču tal in sten, nato pa prekrijete z zaključnimi letvami za parket oziroma druge talne obloge. S tem kable ob tleh neopazno pripeljete skoraj do tam, kjer so potrebni. Nadalje morate razmisliti o tem, ali boste kable po steni navzgor potegnili skozi nadometno plastični letev (U profil oziroma L profil v kotih), ali brez nje. Letev odlično skrije kabel in jo lahko po potrebi tudi prebarvate v želeno barvo, da se ne bo razlikovala od barve zidu. Če profila ne boste uporabljali, pa je najbolje, da kabel zakrijete s kakšnim kosom pohištva.
 

Organizacija večjega števila kablov


Največ kablov imamo običajno v dnevni sobi, kjer imamo tako televizijo kot glasbeni sistem. Tam jih je običajno nemogoče vse skriti za pohištvo ali pod omet, a to še ne pomeni, da morajo s sten viseti neestetske žice. Kable je vedno najbolje označiti z etiketami, saj bomo le tako vedeli, kateri napravi pripadajo in kam naj jih vključimo. Nato jih lahko med seboj zvijete, da so videti kot ena sama »vrv« iz »niti«, spnete s plastičnimi vezicami (a ne pretesno), in vstavite v okrasno gibljivo cev.

Gibljive cevi so na voljo v različnih barvah, večina pase najpogosteje odloči za srebrno barvo. Če imate kable že napeljane od vtičnic oziroma razdelilca do naprav, lahko cev na zadnji strani tudi prerežete in tako kable vstavite vanjo povsem enostavno – ne da vam bi bilo potrebno vse kable izključiti in potegniti skozi cev.
 

Opozorilo!


Kadar »pospravljate« kable, bodite pozorni predvsem na to, da ne obremenite posameznih vtičnic. Vedno je bolje, da so elektronske naprave priključene na več vtičnic, kot da imate podaljške z razdelilcem, ki omogoča priklop velikega števila naprav. Obremenitev ene vtičnice z desetimi napravami ali celo še več je namreč lahko nevarna!
 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog