Vodič

Tudi majhno stanovanje je lahko veliko!

Bereš stolpiče oglasov in vsi so si nekako podobni. Majhna stanovanja za zajeten kup denarja. Slika tvojih želja je vsakič bolj neotipljva, zelo jasna pa postaja tista z nič kaj simpatičnim norenjem od banke do banke in iskanjem kreditov. In vse to zaradi ene sobe, pardon, sobice več. Postopoma veselje do novega stanovanja prehaja v kup novih skrbi. Pa že vnaprej veš, da bo vse skupaj ostalo bolj na spremembi okolja, kot pa na pridobitvi večjega prostora. V omari ležijo kupi revij s privlačno vsebino. Razkošna in prostorna stanovanja, z razkošnimi in prostornimi okolicami, ki jim ni videti konca. S še mikavnejšim pohištvom.

Pravzaprav veš, da je z vsako tako situacijo enako. Najbolje je, da iz nje narediš okusno torto. Plast za plastjo. In jo na koncu še lepo okrasiš.

Poskusi enako s prostorom. Plast za plastjo.

V prvem hipu se znebi vseh kosov pohištva, ki ti gredo na živce. Zadrži samo tiste, mimo katerih ne boš vsak dan hodil slabe volje. S tem si že deloma »očistil« stanovanje.

Stene

Zapri oči in si poskusi pričarati občutek, da stojiš v popolnoma praznem, belem prostoru. Sedaj pojdi z mislimi po sobah in si predstavljaj njihove barve. Predstavljaj si zelo nežne, pastelne tone sten in stropov in nato še vrat in oken. Sobe postajajo prostorne, velike in zračne. Imam prav? Zapiši si vsako barvo sobe posebej – barvo stene, stropa vrat in oken. Za strope priporočam še svetlejše odtenke, ker nasprotna izbira prostor optično zniža. V trgovini potem zahtevaj naj ti preskrbijo paleto z barvami za stene in z barvami za okna in vrata. Določi barvam, ki si si jih takrat zapisal, številko nianse. Pazi, da bodo barve med seboj enako intenzivne. Kaj to pomeni? Da bodo vse nianse delovale približno enako svetle. Npr., da bo modra nekako tako svetla kot rumena. S tem bo stanovanje pridobilo neko celostno podobo zračnega prostora.

Uporabljaj predvsem lastno intuicijo in se sam odločaj, kje bo »stala« določena barva. Če ti je všeč modra barva kopalnice, naredi modro. Enako naredi s kuhinjo, dnevno sobo in ostalimi prostori.

Za tiste, ki se pri izbiri barv težje odločajo: zanimivo dejstvo, ki izhaja iz trenutno vse bolj mikavne kitajske filozofije imenovane feng šui. Nesmiselno se mi zdi podrobno razlagati njene zakonitosti, saj za to obstajajo v knjigarnah kupi literature. Smiselno pa je, po mojem mnenju, spregovoriti o barvah tudi v tem kontekstu. Zakaj? V »času trendov,« v katerem živimo, človek praktično nima več vsakdanjega direktnega stika s pristnimi elementi narave. Lahko pa si jih »pričaraš« v stanovanju tako, da uporabiš vse barve, ki se pojavljajo v naravi. S tem vzpostaviš neko ravnovesje v svojem počutju in odnosu do prostora. Namesto ognja – rdečo, namesto vode – modro, namesto sonca – rumeno, namesto drevja – zeleno in namesto kovine – sivo, belo ali srebrno. Le da se še vedno držiš nežnih tonov.

Ne uporabljaj močnih, nasičenih barv. Pri velikih površinah z njimi stanovanje optično zmanjšaš. In še ena značilnost močnih barv: hitro se jih naveličamo. Veliko bolj uporabne so pri izbiri majhnih kosov pohištva, manjših preprogah, prtih in pregrinjalih. Vse te zadeve lahko zamenjaš in kupiš druge. Medtem ko stanovanja ne moreš kar naprej barvati.

Tla

Na temnih tleh se pozna vsaka sled čevljev in prah je vidnejši. Temna tla zamnjšajo širino prostora. Vsekakor pa je barva tal lahko temnejša od barve stropa. Parket naj bo raje svetel, čezenj pa si npr. omisli temnejšo preprogo. Ko se je naveličaš, jo zamenjaš, parket pa ostane isti. Pazi tudi na to kako bo s čiščenjem izbranih tal. Zahtevnih površin bi se na tvojem mestu izogibala. Vse naj bo kar najbolj preprosto.

Keramične ploščice

Zopet. Za večje površine – svetle ploščice. Pestre pa so lahko vse bordure ali posamezni pasovi ploščic. V kopalnici si lahko omisliš kakšen manjši mozaik poljubne oblike, ki ga z veseljem opazuješ iz kadi. Nadvse smešno pa bi bilo postaviti ogromno rozeto v sredini majhnega hodnika. To spada v nek dvoranski tip prostora.

Pohištvo

Večji kosi pohištva naj bodo svetlejši. Izogibaj se vseh temnih odtenkov. Le pri izredno majhnih omaricah, mizicah in poličkah si izjemoma pri kakšnem od teh kosov privošči kakšen živahen, temnejši odtenek barve. Za popestritev. Priporočam omare praktične narave, v katere spraviš kar največ garderobe. Prav nič ti ne služi lepa, bogata, masivna omara, ki zavzame polovico spalnice. To ni nekakšen razstavni eksponat, ampak uporabni element. Zelo zanimive in »skrite v prostoru« so vgradne omare. Premisli, kje vse so kotički v tvojem prostoru kamor bi jih lahko namestil. Tako pridobiš povsod ogromno površino za gibanje po prostoru. Namesto bujnih kredenc si lahko pomagaš s posameznimi simpatičnimi odprtimi poličkami po raznih kotnih prostorih. Le-te naredijo prostor topel in domač, le preveč jih ne sme biti, ker se potem jeziš pri brisanju prahu. Odpadejo tudi vse razkošne široke postelje, mize in stoli. Pohištvo naj bo predvsem funkcionalno. Recimo, da si omisliš kuhinjo z masivnimi omaricami. To bi šlo. Vendar nikakor ne z ogromno masivno mizo v katero se zaletiš vsakoč, ko nekaj kuhaš.

Zlato pravilo izbire pohištva: vedno se orientiraj v prostoru tako, da opišeš pot svojega gibanja. V spalnici, ko vstaneš in stopiš do omare, da se oblečeš. V kuhinji, ko pripravljaš hrano in ko sedeš za mizo. In v kopalnici, ko zlezeš iz kadi ali iz, tuš kabine. Vsak element pohištva namesti tako, da te nikakor ali čim manj ovira pri osnovnem gibanju. S tem bo poleg tebe »zadihal« tudi sam prostor.

Preproge in talne obloge

Nikar ne pretiravaj s kakšnimi glumaznimi vzorci, kot so npr. ogromne rože in širne borure. Izberi preproste, raje drobne vzorce, ki bodo sovpadali s prostorom. Le majhni kosi preprog, ki služijo kot dekoracija, so smiselni s pestrimi vzorci.

Tapete

Odpadejo vsi močni, široki pasovi in vzorci. In še nekaj kar je bistvenega pomena pri tapetah: naj bodo pralne.

Zavese

Lahkih tkanin in čim bolj preproste so vsekakor funkcionalnejše od težkih, žametastih. Desetkrat nabrane in povezane v pentljo, kot jih vidimo v prestižnih revijah, ne pridejo v poštev. Padajo naj prosto in pazi na to, da jih ne bo potrebno kar naprej tlačiti v pralni stroj.

Luči

Predstavljaj si ogromen pozlačen lestenec z razkošnimi bučkami nad majhno mizico sredi kuhinje. Prizor za v burlesko. Pa vendar so ti prizori še vedno precej pogosti v naših stanovanjih. Stvari, ki med seboj ne funkcionirajo. Luči so zato, da osvetljujejo določen del prostora in ne zato da krasijo stanovanje. Predvsem, da svetijo.

Ogledala

Ogledala lahko nosijo dve funkciji. Ena je ta, da se pogledamo vanje. Druga pa ta, da z njimi lahko povečamo občutek prostora. Vendar previdno in ne nameščaj jih kar vsepovsod. Dva do tri bo dovolj. Preveč ogledal slabo vpliva na naše počutje. Zato jih v prostorih za spanje ne uporabljaj.

Dekoracija

Z dekoracijo ravnaj izbrano. Lepše bo videti en kipec na posebej izbranem mestu zanj in pravilno osvetljenem, kot deset različnih, brez kakršnegakoli namena. Lepše je videti lepo vazo z estetsko oblikovanim šopkom na hodniku kot cele kupe nekega »šavja« na vsakem vogalu. Naj ima tudi dekoracija nekakšno svojevrstno vlogo. Da dejansko krasi in ne kiči stanovanja.

Tako si poskušaj predstavljati nalogo vsakega elementa v svojem prostoru. Kaj je njegova osnovna naloga. In potem jih poveži med seboj tako funkcionalno kot tudi estetsko. V funkcionalno in estetsko celoto. Naj ti ob koncu izdam formulo, ki si jo nekam napiši, preden se lotiš česarkoli.

Preprosto + uporabno = domače

Špela Zorčič

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog