Vodič

Ureditev sobe za najstnika
Tako, kot ste morali sobo za dojenčka spremeniti v otroško sobo, je slej ali prej potrebno otroško sobo spremeniti v sobo za najstnika. Ta se od otroške ne razlikuje zgolj v tematiki, saj otroške tematike zamenjajo bolj »odrasle«, pa tudi ne zgolj v količini igrač – predvsem je treba poskrbeti za razliko na podlagi zanimanj in potreb najstnikov.

Kaj potrebuje vsaka soba za najstnika?


Postelja, omara, pisalna miza – mimo tega zagotovo ne gre. Vendar pri pohištvu ni pomembno zgolj to, da je prisotno – veliko pomembnejše so njegove značilnosti. Tako naj bo postelja dovolj velika (širine vsaj 140 cm), saj bodo pri vašem najstniku oziroma najstniki večkrat prespali prijatelji, poleg tega pa bo postelja tudi kotiček za sedenje, kjer se bodo pogovarjali, na njen bodo brali, poslušali glasbo itd. Pisalna miza naj bo dovolj velika. Poleg prostora za knjige in zvezke oziroma delovne površine, naj bo na njej tudi prostor za računalnik. Omara za oblačila naj bo nekoliko večja, kajti najstniki imajo pogosto precej veliko oblačil, ker so ta v njihovih letih pomemben dejavnik »iskanja jaza«.

Poleg osnovnega pohištva poskrbite za urejanje manjših kotičkov, brez katerih najstniki ne morejo. Eden takšnih je gotovo »lepotilni«, saj bodo dekleta potrebovala svoj prostor za urejanje, ličenje in shranjevanje vseh za to potrebnih pripomočkov. Ne pozabite na veliko ogledalo, ki je v teh letih nujno tudi za fante (čeprav morda ne bodo priznali).

V bližini pisalne mize poskrbite za prostor, ki naj služi kot »oglasna deska«. Nanjo si bodo najstniki pritrjevali pisemca, razglednice, fotografije in vse druge drobnarije, ki so v teh letih strašanskega pomena. Poleg naj bo še kakšna manjša polička, kamor bodo razvrščali svoje spominke in druge dragocenosti.

Druge dele sobe organizirajte glede na najstnikove želje in zanimanja. Tako bodo nekateri potrebovali prostor za igranje inštrumenta ali poslušanje glasbe, drugi za igranje videoigric, tretji za nekaj uteži in malo telesne vadbe … In seveda ne pozabite – v najstnikovi sobi ne sme manjkati velik ekran, namenjen tako gledanju televizije kot spletnih video vsebin in podobno.

Če želite, da bo z najstnikovo sobo kar najmanj dela, je prav tako smiselno, da vanjo namestite velik koš za perilo (sicer ga boste pobirali po celi sobi). Poskrbite za nekaj »skrivnih skladišč«, na primer zabojnikov pod posteljo, v katere bo lahko hitro pospravil stvari, ki jih je treba pospraviti. Zadnjo stran vrat opremite z obešalniki za jakne in druga oblačila, ali pa na vrata obesite »žepke«, v katere bo lahko spravljal manjše predmete.
Ne pozabite, da so za najstnika najbolj pomembni vrstniki – ne le, da bodo želeli ves čas tiščati z njimi na kupu, temveč bodo pri tem želeli tudi nekaj zasebnosti. Soba naj bo torej urejena tako, da druženje v njej za mladostnike ne bo neprijetno, temveč bodo dejansko imeli občutek, da je njihova soba njihov zasebni svet.

 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog