Vodič

Prostor poživimo s fototapetami namesto tapetami

Dodati stanovanju osebno noto je enostavno. Slike, fotografije in drobni predmeti nam bodo prostore naredili bolj domače. Včasih pa ostane prazna večja stena, na katero ne vemo, kaj bi namestili. Z razvojem sodobne tehnologije se je pojavila nova možnost, poimenovana fototapete. Gre za tapeto, ki nam jo izdelajo po želji, lahko tudi iz naših fotografij.

Že včasih so zelo cenili stensko poslikavo. Le da takrat ni bilo na voljo današnje tehnologije in so tako nekatere veličastne freske nastajale po več let.

Fototapeta je, povsem preprosto, fotografija natisnjena na trpežen papir tipa 160 g/m2. Papir se ne krči in ne razteza s čimer je omogočena stabilnost dimenzij. Barva je obstojna, lahko pa izbiramo med pol mat ali sijajnem videzem. Tako se nam ni treba bati, da bi podobe s časoma zbledele. Površina pa je odporna na vlago in vodo zaradi česar jih lahko uporabimo tudi v kuhinjah in kopalnicah.

Tovrstne tapete lahko nanesemo na katerokoli poljubno prosto površino. In ker so narejene po meri, lahko z njimi prekrijemo katerokoli steno.
 
Fotografija ali podoba se natisne, na trakove širine približno 1 m in poljubne dolžine. Celotna stena ima tako videz  fotografije. Podobe so lahko poljubne, na primer slapovi, morje, mesto, kolaž priljubljenih fotografij, ki že dolgo samevajo v kakšnem zaprašenem fotoalbumu. Lahko pa si omislimo poljuben domišljijski vzorec. Ali pa si omislimo okrasitev samo dela stene.

Kadar uporabljamo lastne fotografije, moramo biti pozorni na to, da bo kakovost dobra in lahko prenese večje povečave. Tudi stare fotografije, kjer nimamo več negativov, lahko uporabimo. To nam omogoča današnja tehnologija. Digitalna obdelava fotografij pa nam omogoča, da fotografijam spreminjamo odtenke in s tem dosežemo maksimalno ujemanje fototapete in ostalega pohištva.

Ne smemo pa pretiravati. Majhni prostori z velikim pohištvom bodo mogoče z uporabo fototapet postali preveč zasičeni. Prav tako moramo biti pozorni na barvo, da prostor ne bo postal pretemen.
 
In še nekaj idej za uporabo:

  • stene otroške sobe lahko okrasimo z njihovimi najljubšimi junaki;
  • lahko jih položimo tudi v poslovnih prostorih, kjer jih uporabimo za povečanje delovnega ugodja ali pa kar na steni strankam predstavimo svojo dejavnost;
  • v spalnici si pričaramo romantično vzdušje ali pa damo na steno podobo, ki jo najraje vidimo pred spanjem, na primer nočne luči najljubšega mesta;
  • nimamo vsi možnosti imeti sanjski razgled v dnevnih prostorih, lahko pa ga ustvarimo tako, da izbrani motiv uporabimo na fototapeti;
  • ker so odporne na vlago, jih lahko uporabimo za poživitev kopalnice, saj so le te pogosto zelo enolične zaradi enobarvnega pohištva in ploščic.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog