Vodič

Preveč vlage v domu?

Količina vlage v zraku je odvisna od temperature, ter predvsem od količine vlage v zunanjem zraku, sicer pa je notranja vlaga običajno večja od zunanje – predvsem zaradi človeškega faktorja – v stanovanju kuhamo, se tuširamo, imamo zalite rože in podobno, pa tudi izdiha vsak človek menda kar dva litra »pare« na dan. Vlaga se lahko nahaja tudi v gradbenem materialu, da o akvarijih ali puščanju vode ne govorimo – če nismo pazljivi, se lahko težave z vlago in zaradi nje tudi s plesnijo, glivami ter pršicami, pojavijo precej hitro, vplivajo pa na vse stvari v našem domu.

In kaj je prvi znak prekomerne vlage v domu? Vsekakor ni potrebno, da imate od kondenza mokre stene. Znak, da je vlage preveč (oziroma je zračenje preslabo), so že zarosena okna. Prav tako so dober pokazatelj naša telesa – kadar je vlage preveč, se bolj potimo.

Tako kot preveč vlage, je lahko za zdravje slabo tudi premalo vlage. Vlažnost v domu naj bi bila nekje okoli med 30 in 50 odstotki, vendar ne sme redno presegati 45 odstotkov.

Preveč ali premalo vlage vodi v težave z zdravjem kot so astma, alergije, srbečica, glavobol, slabost, vnetje srednjega ušesa in dihalne težave kot je zamašen nos in kašelj. Kadar pade vlaga pod 30% čutimo suho in boleče grlo, suho in srbečo kožo, ter suhe in srbeče oči. Do tega pride običajno pozimi in je posledica ogrevanja. Poleti je več težav s previsoko vlago, ki še dodatne težave povzroča zaradi razraščanja plesni – ta se namreč pri temperaturi okoli 25 stopinj in 70% zračni vlažnosti ne razrašča zgolj na lesu ali betonu, temveč celo na jeklu.

Uravnavanje vlage v domu

Marsikdo se pozimi odloči za nameščanje posodic z vodo na radiatorje ali za vlažilec zraka, v vlažnih prostorih pa si za zmanjšanje vlage lahko pomagamo z razvlažilci na »tabletke« ali z večjimi električnimi razvlažilci, ki pa so žal precej dragi. Idealna rešitev za vsak dom poleti je seveda klimatska naprava, ki ravno tako odstranjuje vlago iz doma. Obstajajo pa tudi drugi načini, s katerimi lahko uspešno znižamo in uravnavamo vlago, kadar so težave z neprimerno vlago manjše.

Zniževanje vlage:

 • Dober sistem ventilacije, vključitev klimatske naprave.
 • Vsakodnevno zračenje, tudi večkrat na dan.
 • Nabrano vlago odstranjujte – redno brišite okna, da se ne prične razraščati plesen.
 • Pod okna namestite radiatorje ali druga grelna telesa.
 • Sušite perilo zunaj. Če uporabljajte sušilni stroj, naj bo ta v prostoru z močno ventilacijo.
 • Med kuhanjem ne pozabite vključiti kuhinjske nape z zunanjim izpustom.
 • Med tuširanjem v kopalnici vedno zaženite ventilator.
 • Skrajšajte čas tuširanja, ravno tako znižajte temperaturo gretja vode za umivanje.
 • Vsaj za krajši čas odstranite sobne rastline, ali pa jih vse umaknite v en prostor.
 • Odločite se za trda tla – parket, laminat, kamen, ploščice - preprog in drugih mehkih talnih oblog pa se znebite.
 • Vgradite okna iz naravnih materialov (les), če se odločite za plastične okvirje, naj imajo sistem prezračevanja.
 • Uporabite stenske barve, ki preprečujejo nastajanje plesni.

Kako vlaga škoduje domu?

Kadar bo v domu preveč vlage, se bodo v njem nabirale pršice in druge žuželke (tudi molji), ki škodijo zdravju in hkrati tudi uničujejo oblazinjeno in drugo pohištvo. Vlaga lahko neprijetno vpliva na lesene talne obloge, na oknih in stenah se prične nabirati plesen, barva na stenah nabrekne in se kasneje prične luščiti, tapete se odlepijo in začnejo »cveteti«, poškodujejo se lahko računalniške komponente in druge elektronske naprave, uničijo oziroma razglasijo se glasbeni inštrumenti, uničijo se »slike« (fotografije zbledijo, oljne barve razpokajo in se pričnejo luščiti), sukulente in druge rastline »suhih področij« zgnijejo, plesen se lahko pojavi na usnjenih izdelkih in izdelkih iz papirja (knjigah), v domu zavlada neprijeten vonj …

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog