Vodič

Darilo ob vselitvi - kuhinjski pripomočki in dekor


Vaši prijatelji ali sorodniki so oblekli svoj dom v lepe barve, mehke preproge in sodobno pohištvo. Pa vendar obleka ni vse – dom potrebuje tudi modne dodatke, ki poudarijo življenjski stil. Drobnarije, ki niso nujno potrebne, vendar naredijo bivanje prijetnejše. Torej »nakit«, ki jim ga lahko ob vselitvi oziroma vašemu prvemu obisku poklonite v dar.

Zakaj dekoracija in pripomočki?

V vsaki hiši ali stanovanju se najdejo predmeti, ki nam olajšajo vsakodnevne aktivnosti ali dom zgolj nekoliko polepšajo in uredijo, pa čeprav bi lahko, po pravici povedano, povsem v redu shajali tudi brez njih. Gre za malenkosti, ki si jih nekateri privoščijo sami, drugi pa jih dobijo kot darila ob vselitvi (ali ob osebnih praznovanjih).

Pripomočki in dodatki za v kuhinjo so seveda vedno dobrodošli. Vendar pa morajo imeti dve lastnosti: biti morajo uporabni ter se stilno skladati z domom. Sicer se prehitro zgodi, da postanejo zgolj nepotreben »kič«, s katerega je treba brisati prah – in to si velja pri izbiri darila ob vselitvi še kako zapomniti.

Darilo z namenom

Večina se nas znajde v zagati, kadar je treba obdariti nekoga, ki že »ima vse«, ali pa želimo izbrati darilo, ki je skromno. Kuhinjske drobnarije so vedno odlična zamisel, čeobdarovanca dobro poznate, veste, kaj mu je všeč ter, kako živi. Osebi, ki ne pije alkohola, bi bilo na primer nesmiselno podariti odpirač za buteljke, vegetarijancu pa stojalo za pršut (če malo pretiravamo). Vedno je treba izbrati nekaj, za kar smo prepričani, da bo obdarovanec v kuhinji dejansko uporabljal.

Drugo pravilo je, da morajo biti podarjeni izdelki kakovostni, kar pogosto pomeni, da boste morali poseči po dobrih materialih in oblikovalskih rešitvah, ki ne dovoljujejo nizke cene. Vendar pa bo le tak izdelek zares »za vse življenje«.

Poleg namena šteje seveda tudi denar. Če kupujete darilo za najboljšega prijatelja ali bližnjega sorodnika, na primer brata ali sestro, potem seveda ne boste podarili kompleta dišečih sveč ali lončnice, temveč boste morda razmišljali o espresso avtomatu za kavo, namiznemu žaru, kuhinjskemu robotu in podobno. Kadar želite ostati skromni, pa ravno tako ni treba pokloniti lesenih kuhalnic in kuhinjskih krp – bodite nekoliko bolj domiselni, v skladu s predlogi, ki vam jih ponujamo v nadaljevanju.

Predlogi v skladu s trendi

Dom oziroma kuhinjo je možno obogatiti na tisoč in en način in proizvajalci, ki so v koraku s časom, zato ponujajo precej domiselnih kuhinjskih dodatkov in »igračk«. Predlagamo vam nekaj takih, ki so lahko uporabni in oblikovalsko dovršeni.

Vsakdo, ki se nekoliko spozna na kulturo pitja vina, se bo razveselil termometra za vino. Ta se namesti na steklenico in ima prikazovalnik temperature, s katerim je vedno možno ugotoviti, ali je vino ravno prav ohlajeno oziroma ogreto za pitje. Odličen dodatek je tudi posebno zapiralo za buteljke, s pomočjo katerega lahko steklenico vina ali penečega vina, ki ni izpraznjena v celoti, shranimo za prihodnjič.

Kdor ceni raznovrstnost okusov brez alkohola, se bo morda razveselil vrča za čaj ali vrča za kavo. Vse manj je tistih, ki so zadovoljni s turško kavo ali čajem iz filter vrečke, ter si raje pripravijo svež topel napitek iz kakovostnih sestavin. Vrč naj bo seveda oblikovan tako, da ni primeren zgolj za pripravo, temveč ga lahko postavimo tudi na mizo.

Vedno dobra ideja so razne posodice za shranjevanje. (Seveda preverite, če jih obdarovanec morda že nima). Podarite lahko »doze« za osnovna živila kot sta sladkor in sol, za testenine ali žitarice za zajtrk, ali pa velike steklene posode za piškote in bonbone – te lahko seveda podarite tudi že napolnjene.

Veliko ljudi, predvsem tistih, ki živijo v stanovanju, nima lastnega vrta. Kljub temu pa pri kuhi vsakdo rad uporablja sveža zelišča in začimbe. Zakaj torej ne bi podarili lončnic, ki niso nujne zgolj za kulinarične užitke, temveč hkrati tudi prijetno odišavijo dom? Pri tem ni nujno, da gre za klasične lončke, ki jih bo obdarovanec postavil na notranjo okensko polico (in jih bo moral ob odpiranju okna za zračenje vedno znova umakniti), temveč lahko izberete lončke »na lestvi« ali drugih stojalih, ki so razvrščeni navpično, ter tako ob postavitvi na kuhinjski pult ne zavzamejo veliko prostora.

Če smo že pri lončnicah, ne moremo mimo okrasnih rastlin. Dom brez rastlin je hladen in dolgočasen, zato vsekakor lahko kupite tudi večjo lončnico – pri tem bodite domiselni, kajti povsem nepotrebno je, da bi vsak dom krasil ravno fikus. Nenazadnje pa sploh ni nujno, da rastlina raste v klasičnem lončku – na voljo so na primer tudi lončki v obliki steklenih krogel, ki se s pomočjo verige obesijo s stropa in podobno.

Še vedno ne veste, kaj bi izbrali, in vas je strah, da boste nazadnje pristali pri vazi? Kaj pa stojalo za suhe začimbe, komplet za kis in olje, podstavki za posode, pogrinjki, terilnica, kuhinjska tehtnica, mlinček za pripravo domačih žitaric, stojalo za mafine, poseben pekač, kuharska knjiga … Vse to so drobnarije, ki naredijo dom prijetnejši, ali pa zagotavljajo, da bo pri delu v kuhinji še več veselja.

 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog