Vodič

Obogatite videz sten s štukaturamiNotranja, zunanja ali nad vašo glavo – nobena ravna ploskev ni zanimiva, če je prazna in ravna. Stene in strop velja zato okrasiti s štukaturami.

Stensko okrasje, ki mu pravimo štukature, je bilo nekdaj v uporabi zgolj v stavbah razkošnega videza, vendar jih lahko umestimo tudi v povsem običajno in moderno hišo. Štukature so namreč prilagojene potrebam sodobnega človeka, zato so hkrati lepe in praktične, pa tudi enostavne za montažo. Z njimi lahko prikrijete marsikatero »napako« vašega doma – za njimi lahko na primer skrijete množico računalniških kablov, cevi centralnega ogrevanja, ali pa si zgolj olajšate montažo vgradnih luči, prikrijete poškodbe na ometu, ali zakrijete prehod med barvnimi odtenki med stropom in steno. In za to pravzaprav ne potrebujete mojstra: štukature kupite že izdelane, jih prilepite na steno in včasih tudi dodatno privijete, zapolnite ter izgladite špranje, ter prebarvate. V večini primerov vam za to niti pohištva ni treba premakniti.
 

To ni kič!

Štukature so lahko iz različnih materialov: mavca, plastike, lesa ali penjenega polistirena (stiropora). Pri sodobni uporabi imajo predvsem estetsko funkcijo, nekoč pa so bile pomemben element arhitekture zaradi svoje praktične vrednosti – pomagale so pri podpiranju stavbe, torej pri statiki. Danes se jih uporablja za poudarek same strukture stavbe. Zunaj so najpogostejše na pročeljih, kot zaščita fasade v obliki kotnikov, okoli oken in vrat. V notranjosti se z njihovo pomočjo ustvarja kontraste in poudarja razmerja med svetlobo in senco na posameznih stenah.

Štukature omogočajo, da dom z malo dela in za malo denarja popolnoma spremenimo. Oblika štukatur, ki ponujajo množico bolj ali manj abstraktnih oziroma geometrijskih oblik in vzorcev, je namreč idealna za dekoracijo. Takšen okras ni nujno kičast, saj je lahko tudi popolnoma subtilen in moderen. Letev v barvi, ki je enaka barvi stropa in sten, lahko namreč povsem neopazno prekrije prehod med njima, medtem ko bo zlata stenska letev na rdeči podlagi prinesla v vaš dom navdih Orienta, letev s črnim neskončnim vzorcem okoli ogledala v vaši kopalnici pa se bo idealno stapljala s črno-belim mozaikom na tleh.
 

Zunaj in znotraj

Za okras »voglov« hiše ter druge stilske dodatke fasadi, se najpogosteje uporabljajo umetni materiali kot polistiren, ali mehki materiali, ki delujejo kot kamen, vendar se obdelujejo kot les – torej jih je enostavno brusiti in rezati iz večjih kosov. Precej dražje bi bilo, če bi se pri tem odločili za okras iz naravnega materiala, na primer iz marmorja.

V notranjosti se lahko uporablja les ali tudi furnir, vendar sta najbolj praktična polistiren ter poliuretan, saj sta najcenejša, najbolj lahka, in najbolj enostavna za obdelavo.
Štukature se najpogosteje uporablja na prehodu med horizontalnimi ter vertikalnimi površinami, torej med stenami in stropom ali stenami in tlemi, s čimer zakrijejo tranzicijo med ploskvami. Enako funkcijo imajo lahko tudi zunaj, zato so pogoste na prehodu med zunanjimi stenami in ostrešjem.

Tako znotraj kot zunaj se jih uporablja za okras okoli oken in vrat. S tem, ko zapolnijo prehod med steno in okenskih okvirjem ali podbojem, namreč naredijo hišo nekoliko bolj pompozno in tudi na videz večjo.

V notranjosti se množično uporabljajo kotne in ravne letve, ki se namestijo pod strop, prav tako pa tudi stenske letve, s katerimi se steno razmeji na zgornji in spodnji ali levi in desni del. Tako lahko služijo za vizualno razmejitev prostora, za zaščito same stene, na tiste, ki potekajo vodoravno, pa lahko namestite tudi manjše okrasne predmete – torej vam služijo kot poličke.

Posebno poglavje so rozete. Te lahko namestite na strop ali steno kot okras, ali pa jih uporabite za to, da prekrijete napeljavo za viseč lestenec ali stensko svetilko. Vendar je potrebne pri rozetah nekaj več pozornosti – običajno so precej razkošne, torej gotovo ne spadajo v vsak dom oziroma k vsakemu stilu.
 

Kaj povedo vzorci in barve?

Večina vzorcev je tradicionalnega izvora, saj segajo vse do prvih grških motivov. Če želite moderen videz, je najbolje, da se odločite za popolnoma abstraktne geometrijske vzorce z ravnimi neskončnimi linijami. Za nekaj več topline in prefinjenosti so priročni drobni vzorci, ki se ponavljajo. V kolikor si želite razkošja oziroma opremljate na primer gostinski lokal, se lahko odločite tudi za velike, bolj izbočene, in manj abstraktne motive, pri štukaturah v pisarni ali poslovnem prostoru pa se najbolje obnesejo geometrijski liki v preprosti beli barvi.

Za moderen stil je vsekakor priporočljivo, da izberete barve, ki bodo izstopale in bodo tako kontrast vašim stenam, ali pa se držite popolne beline. Za klasičen videz naj bodo štukature nežne in nevsiljive, enostavna pa je tudi uporaba štukatur v srebrni in zlati. Če želite videz dvorca, pa uporabite velike vzorce in kombinirajte barve, na primer belo in črno ali turkizno modro in srebrno, vijolično in zlato …
 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog