Vodič

Molji


                                                                         Photo by Max Kleinen on Unsplash

Te žuželke najbolj privlačita volna in krzno. Njihove ličinke jedo vlakna in za sabo puščajo vrsto luknjic. Na udaru so spravljena oblačila, saj molji ne napadajo tistih, ki jih redno nosimo. Pred to nadlogo najbolj ščitita pogosto zračenje in stresanje. Obrnite tudi žepe in pokrtačite kosme.

Industrijska sredstva proti moljem, najpogosteje naftalin, pobijejo molje, ličinke in jajčeca, vendar pa so strupena tudi za ljudi. Če brez njih res ne gre, jih uporabljajte v prostorih, kjer ne živite (na podstrešju ali v garaži.) Vonja po naftalinu se znebite z raztopino enote alkoholnega kisa na enoto limoninega soka. Oblačila zdrgnite, po potrebi pa postopek ponovite.
 

Naravno zatiranje moljev

Če sumite, da so oblačilo napadli molji, ga zavijte v čisto vlažno brisačo in dajte v ogreto pečico, da uničite ličinke. Čez oblačilo lahko položite vlažno brisačo in polikate z vročim likalnikom.

Če molje vidite, oblačilo pokrtačite z raztopino 3 žlic terpentina in 3 I vode.

Predale in omare boste pred molji ubranili z rednim brisa­njem prahu, sesanjem in zračenjem. Brišite jih z naravnim sredstvom proti mrčesu, na primer evkaliptovim oljem.

Molje odganjajo kosi vate, namočeni v eterično olje, denimo sivke, limonine trave, kafre ali rožmarina. Vato položite med oblačila v vsak predal ali pa nekaj kapljic olja kanite na pivnik in ga položite v predal ali na po­lico.

Vrečice s koščki cedre, posušenimi cvetovi sivke, ro­žmarina ali divjega pelina ne bodo samo odganjale moljev in srebrnih ribic, pač pa bodo vaša oblačila tudi lepo odišavile.

Predale oblepite s papirjem za peko ali ostanki tapet. Pod papir posujte zelišča, ki odganjajo molje.

Iz lahke tkanine sešijte vrečice in jih napolnite z mešanico klinčkov, muškatnega oreščka, kumine, cimeta (vsa­kega po 30 g) in prahu perunikinih korenik (90 g). S to količino boste lahko napolnili več vrečic.                                                      

                                                                                                                                        

ZATESNITE

Če našteta sredstva pri vas povzročajo draženje kože ali dihal, boste morali oblačila shranjevati v nepredušnih plastičnih vrečkah.

Več: https://www.emka.si/webapp/wcs/stores/servlet/sl/emkasi/dom-...

Vir: Dom in vrt, vseved za vsako gospodinjstvo, Založba Mladinska knjiga

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog