Vodič

Ideje za postavitev kamina 
Če ob besedi kamin pomislite zgolj na stare klasične kamine, ki smo jih vajeni iz ameriških božičnih filmov, potem ste verjetno mnenja, da v sodobno urejen in moderno oblikovan dom kamin ne pristaja ravno najbolje. Da je to zmota, pa lahko dokažejo fotografije, ki ponujajo precej sodobnih idej za postavitev, in s katerimi je lahko vaš kamin nekaj čisto posebnega.

 

Najprej razmislite o tem, kam in kako boste postavili kamin. Prepričanje, da mora kamin stati ob zunanji steni in biti nameščen vzporedno z njo, je zmotno. Če vam to omogoča dimnik (vsaj pri kaminu na polena ali plinskem kaminu), ga lahko postavite tudi na prostor, kjer bo prišel bolj do izraza - celo na sredo sobe. Prav tako pa ni nič narobe niti, če kamin postavite pravokotno na steno. Tako bo v prostoru videti kot pregrada oziroma bo v odprtem prostoru ločil dva dela, namenjena različni uporabi (na primer dnevno sobo od jedilnice).

 

Kaminski vložki se razlikujejo tako po velikosti kot po obliki. Če izberete vložek z zaobljenim steklom, ga lahko vzidate v ravno tako zaobljen "monolit". Če izberete vložek, ki ima steklo na dveh straneh, ga vzidajte na stičišče dveh sten oziroma v rob - tako bo pogled na plamene mogoč z dveh strani. Pa tudi pri povsem običajnem vložku ste lahko domiselni, če ga ne vstavite v ravno steno, temveč ji dozidate "dodatek", ki iz stene izstopa po globini in dolžini.

 

Odprto kurišče ali vložek za kamin lahko vzidate v običajno belo steno, ali pa se poigrate z različnimi materiali. Obdate ga lahko z marmorjem, kamni, lesom, ploščami iz nerjavečega jekla, celo s steklom. Seveda je nujno, da so materiali primerni za visoke temperature.

 

Viseči? Samostoječi? Kadar se zaradi prenove, podiranja sten in prezidav dimnik nazadnje znajde sredi sobe, je viseč kovinski kamin gotovo rešitev (ki pa žal ni najbolj poceni). Tudi sicer se "razgaljeni" kovinski kamini v sodobnih stanovanjih dobro znajdejo, saj dimnika ni potrebno skrivati. Lahko je zanimiv dekorativni element, še zlasti, če ni obarvan v klasično črno.

 

Kaj pa, če je vaš dom nov in lep, vendar ni ravno v minimalističnem, temveč v bolj podeželskem stilu? Potem naj se ta stil odraža tudi pri kaminu. Izberite oblike in materiale, ki se skladajo z gradnjo in opremo, pa vas bo kamin ob hladnih zimskih večerih gotovo razveseljeval.

 

Ste se odločili za kamin na polena? Potem velja ob načrtovanju razmisliti tudi o tem, kam boste lahko spravili manjšo količino polen "za sproti", da vam ne bo potrebno večkrat na dan po njih v drvarnico oziroma ven. Manjši prostor za polena lahko oblikujete tako, da je videti kot prostor pod klopjo ali polico, ali pa ga celo vdelate v zid.

 

In še zadnja pomembna stvar - dekoracija. Z njo je lahko tudi sodoben kamin videti precej praznično. Dekoracija je lahko sezonska, lahko izraža vaša zanimanja in življenjski stil (kot figurice motorjev nad levim kaminom), lahko pa je tudi nekoliko bolj trajna (kot na zadnjo steno narisane drevesne veje na desni sliki).

 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog