Vodič

Odločitev za pohištvo po meri je hitro utemeljena
Glede na to, da je danes na voljo velika količina raznolikega pohištva različnih kakovostnih razredov, različnih stilov in različnih proizvajalcev, je včasih težko razumeti, zakaj bi se nekdo odločil za izdelavo pohištva po meri. Vendar pa ima to zagotovo svoje prednosti in je marsikdaj edina možnost, da opremimo svoj dom.

Zakaj pohištvo po meri?


Za pohištvo po meri se najpogosteje odločimo takrat, kadar moramo opremiti prostor specifične oblike. Takšen primer so na primer mansardna stanovanja, kjer zaradi naklonov sten ni možno uporabiti pohištva, primernega za postavitev ob ravnih stenah. Enako se za pohištvo, izdelano po meri, odločimo takrat, kadar potrebujemo specifične dimenzije – kadar imamo na voljo nekoliko večji prostor od klasičnega ali nekoliko manjši. Takrat na primer omara običajnih dimenzij v prostor ne bi pristajala, saj bi bila ali prevelika ali premajhna.

Naslednji razlog za pohištvo po meri so zagotovo osebne dimenzije. To se kaže pri izdelavi postelj po meri za ljudi, ki so višje telesne rasti, ali pri izdelavi kuhinjskih omaric v primeru, ko želimo nekoliko višji ali tudi nižji pult od klasičnega.

Kaj pa cena? Tudi ta lahko v veliki meri vpliva na naše odločitve pri opremljanju doma. Kadar si na primer v prodajalni izberemo določen tip kuhinje, lahko kvečjemu izbiramo med različnimi dimenzijami omaric in barvnih kombinacij prednjih ploskev, žal pa ne tudi glede materialov, ki so na voljo. In ravno ti pogosto vplivajo na ceno. Vsak mizar oziroma podjetje, ki se ukvarja z izdelavo pohištva po meri, vam bo povedal, da lahko cene pohištva precej variirajo – odvisno od tega, kakšni materiali se uporabijo, kakšna vodila, kakšni ročaji, kakšno oblazinjenje in tako naprej. To pa seveda pomeni, da je lahko pohištvo, izdelano po meri, cenovno ugodnejše od tistega, izdelanega v masovni proizvodnji, ali pa tudi dražje.

Pohištvo, izdelano po meri, pa je lahko cenejše še v enem primeru – kadar opazite »dizajnerski«kos pohištva, a se vam zdi cena pretirana, vi pa je niste pripravljeni plačati zgolj zato, ker gre za delo znanega oblikovalca …

Če smo že pri materialih, vodilih, notranji »opremi« omaric, ročajih, tapetniškemu tekstilu in tako naprej, je seveda treba pomisliti tudi na to, da v trgovini pogosto najdemo pohištvo, ki nam je sicer všeč, vendar se ne sklada popolnoma z našimi željami. Morda je omara po zasnovi ravno pravšnja, vendar ni na voljo v želeni barvni kombinaciji. Morda je sedežna garnitura čudovita, vendar oblazinjenje ni na voljo v materialu, ki smo si ga želeli. In tudi takrat pride v poštev zgolj eno – da vam enak kos pohištva, vendar popolnoma v skladu z vsemi vašimi željami, izdelajo po meri.

Zadnji razlog za izdelavo pohištva po meri pa je seveda ta, da si lahko pohištvo zamislite popolnoma sami. Zanj lahko sami naredite skico, in če jo je zaradi tehničnih zahtev možno spremeniti v načrt ter dejansko izdelati, bo vaše pohištvo povsem unikatno.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog