Vodič

Dekoracija z okvirji

 


Da bi bil vaš dom sodobnega videza, vam ni potrebno zapravljati za drago dekoracijo. Tudi drage slike, razvijanje fotografij v velikih dimenzijah, ter njihova zaščita s steklom niso več potrebni, kajti ponovno so v modi okvirji. Pa ne le novi! Za dekoracijo doma lahko uporabite tudi okvirje rustikalnega videza, le prebarvati jih je potrebno.

Okvirji so lahko »slepi«, torej kot samostojen dekorativni element brez slike ali fotografije v notranjosti, lahko pa jo zapolnite z ogledalom ali preprosto leseno ploskvijo. Če ima okvir nekaj globine, ne bo služil zgolj kot dekorativni element, temveč ga boste lahko uporabili tudi kot polico – in če jih namestite več skupaj, boste dobili videz omarice v obliki satovja.

Okvirje velja pametno izbrati tako glede na stil kot glede na barvo. Živahni okvirčki kot na naši naslovni fotografiji delujejo precej živahno, lahko pa se odločite tudi za nekaj več prefinjenosti. K sodobno urejenem domu se namreč podajo črni, zlati in srebrni okvirji, pa tudi kakšen izrezljan okvir v intenzivni barvi, na primer rdeči, ne bo odveč.

Kakšna pa naj bo oblika? Lahko so pravokotni ali kvadratni, a k sodobnemu pohištvu minimalističnih linij se bodo podali tudi okrogli ali elipsasti, ki bodo nekoliko »zmehčali« celoten videz.
Tudi pri materialih ni nujno, da ste skromni. Okvirji so lahko leseni, plastični, kovinski, stekleni, iz koščkov brušenega stekla, obloženi s kamenčki, kovinski itd. Vsekakor ne pozabite niti na mavčne štukature v obliki okvirjev, ki jih je enostavno prebarvati in nalepiti na steno – in marsikdo se bo spraševal, ali gre za okvir, ali del zidu.

 
 Okvirji se podajo v vsak dom, tudi takšnega, ki je urejen precej umirjeno in se poslužuje zgolj dvojne barvne sheme. V tem primeru je najbolje, da so okvirji čim bolj preprosti in delno v eni, delno v drugi barvi.
Če boste uporabili okvirje iz kovine oziroma okvirje v kovinski barvi (zlati, srebrni), potem je najbolje, da jih dopolnite tudi z drugo dekoracijo v enaki barvi, na primer z vazami.
Okvirje lahko zapolnite z ogledali, s čimer bo prostor takoj videti bolj svetel. Ni nujno, da so ogladala povsem navadna - ogledalno ploskev je možno nanesti tudi na steklo, ki je na prednji strani brušeno ali peskano.
 Želite, da bi bili okvirji videti razkošno? Potem izberite bogato izrezljane in široke okvirje. V klasični hiši kot na sliki, naj bodo v "klasičnih" barvah, v modernih pa črni ali v intenzivnih barvah (črna, vijolična, turkizna, rdeča ...).
Dokaz, da je okvirje možno uporabiti tudi na stenah, obloženih s pisanimi zavesami. Okvirje stilno dopolnjujejo police oziroma omarice, ki so skoraj enake oblike kot okvirji - le v globini je razlika.
 Okvirji so lagko tudi precej zanimivih geometrijskih oblik. Če jih več zložite na kup, se lahko precej poigravate z vzorci.

 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog