Vodič

Pametna hiša

Posledica razvoja sodobne tehnologije je čedalje večja prisotnost tehničnih naprav in sistemov v stanovanjskih in tudi drugih vrstah zgradb. Funkcioniranje teh naprav in sistemov vsaj do neke mere zahteva naše upravljanje, kot je npr. nastavljanje temperature v prostorih, ugašanje in prižiganje luči, prezračevanje prostorov, upravljanje z gospodinjskimi aparati, roletami, senčili, uporaba avdiovizualnih naprav in še celo vrsto drugih opravil. Delovanje in vzdrževanje takega okolja zahteva precej vestnosti in truda.

Rešitev, ki omogoča največjo kakovost bivanja ob najnižji možni uporabi energije in popoln nadzor v bivalnih prostorih, ponuja t.i. pametna hiša. To je sodobna zgradba, ki klasično domovanje dopolnjuje z najsodobnejšimi dosežki s področja avtomatizacije, komunikacije, materialov, umetne inteligence in varnosti. Srce te hiše je inteligentna napeljava, ki povezuje vse elektronske sisteme v enoten sistem s centralnim upravljanjem na enem mestu. Taka instalacija omogoča njihovo samodejno in hkratno delovanje, ki ga vključimo s pritiskom na en sam gumb, nameščen na nepremičnih ali premičnih prikazovalnikih. Sistem inteligentne hiše za komunikacijo med napravami običajno uporablja žične komunikacijske medije. Samo delovanje sistema je na prvi pogled precej zapleteno, vendar pa je upravljanje, kar je za uporabnika najbistvenejše, preprosto.

Pametno hišo je mogoče upravljati s pomočjo računalnika, zidnega panela na dotik, dlančnika in mobilnega telefona preko interneta in lokalnega omrežja. Na tak način lahko upravljamo z razsvetljavo v prostorih, dvigamo in spuščate rolete, nastavljamo ogrevanje, uravnavamo hlajenje, prezračevanje, toploto, izbiramo med kabelsko ali satelitsko TV, upravljamo z namakalnim sistemom, nadziramo notranjost hiše in zunanjo okolico. Če začne deževati, se lahko samodejno zaprejo vsa strešna okna, ki so odprta. V primeru nevihte ali vetra je možno, da se samodejno dvignejo žaluzije ter zloži markiza, ki je tako zaščitena pred poškodbami. Preko interneta lahko lastnik spremlja in vidi kaj se dogaja v hiši, izklopi pozabljeno luč in druge električne porabnike ter ogreje hišo na primerno temperaturo.

Prednost inteligentne hiše je v prilagodljivosti sistema in funkcij uporabnikovim zahtevam in željam. S preprostim programiranjem se lahko sistem tudi naknadno nadgradi. Poleg udobja bivanja, kjer lahko številne vsakodnevne dejavnosti prepustimo tehnologiji, ki poskrbi za njihovo izvršitev, je varčevanje z energijo ena od pomembnejših prednosti inteligentne hiše. Treba pa je omeniti, da je Evropska unija že sprejela standarde o tem, kaj mora biti povezano s pametno tehnologijo, da bi objekt lahko dobil status energetsko varčne hiše.

Pomembna prednost je tudi večja varnost, ki jo nudijo integrirane alarmne in druge varnostne naprave (v primeru, če bo senzor zaznal gibanje v nadzorovanih prostorih, bo pametna hiša posredovala glasovno ali SMS sporočilo na uporabnikov mobilni telefon).

V zadnjem času pa so se potrebe in želje uporabnikov razširile tudi na integracijo avdiovizualnih naprav oz. naprav zabavne elektronike (televizor, DVD, predvajalnik, radio, predvajalnik zgoščenk, satelitska TV). Sistem omogoča upravljanja vseh elementov z enega mesta s pomočjo prikazovalnika na dotik. Tako je cela vrsta različnih daljinskih upravljavcev nepotrebna.

Razvoj pametne tehnologije je vse hitrejši in ponuja vse večmožnosti, spreminjajo pa se tudi potrebe in želje uporabnikov. V zadnjem času so v ospredju brezžični sistemi, ki komunicirajo prek radijskih signalov. Ti se običajno nameščajo v že obstoječe stare individualne in poslovne zgradbe. Na ta način se pri posodobitvi starejših zgradb izognemo gradbenim posegom in večjim strukturnim spremembam.

Pri izbiri sistema inteligentne hiše je treba izbrati sistem s standardiziranim komunikacijskim protokolom, na podlagi katerega imajo izdelane rešitve različni proizvajalci opreme. Ta izbira je nujna v začetni fazi, saj investitorju standard zagotavlja določeno kakovost, vzdrževanje, v primeru okvare omogoča pridobivanje opreme po konkurenčnih cenah in možnost kasnejše nadgradnje.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog