Vodič

Spomladansko čiščenje

Več svetlobe in pomladanski sončni žarki razkrijejo veliko prahu in umazanije, ki se je kljub sprotnemu čiščenju preko zimskih mesecev nabrala v najbolj odročnih mestih v stanovanju in kar kliče po temeljitem spomladanskem čiščenju. Na kakšen način se ga bomo lotili, je odvisno od časa, ki ga imamo na razpolago in od števila ter velikosti prostorov. Delo si lahko razporedimo tako, da temeljito počistimo dva ali tri prostore, druge pa pustimo za naslednje dni. Če smo se odločili za enodnevno akcijo, se čiščenja lotimo sistematično.

Najprej pospravimo vse, kar nas lahko ovira pri prehodu, kupe papirja, škatle, posoda v kuhinji, perilo in drugo kar ni na svojem mestu. Prtičke, prte in zavese vrzimo v pralni stroj in operimo. Če imamo možnost, stepemo preproge in jih prepustimo pomladanskemu zračenju. Počistimo prah iz vseh omar in omaric, pobrišimo tudi notranjost in police ter odstranimo odvečno šaro, ki se je nabrala preko zime. V kuhinji pozorno preglejmo shrambo z živili in zavrzimo tista, ki jim je pretekel rok trajanja.

Čiščenje umivalnika
V kuhinji posebno pozornost posvetimo umivalniku, da odstranimo umazanijo tudi na najbolj skritih mestih.

Kar nekaj časa nam bo vzelo čiščenje zamaščene nape. Preverimo tudi pečico. Odstranitev trdovratne zasmojene maščobe zahteva kar nekaj moči in truda (več o čiščenju pečice >>). Natančno očistimo tudi kuhinjski pult, predvsem ob stikih s kuhinjskimi elementi, kjer se rada zadržuje umazanija in različne bakterije. Čeprav smo hladilnik redno čistili, ne bo odveč, če ponovno pregledamo, če so vsa živila sveža in uporabna ter ga obrišimo tako z zunanje kot z notranje strani.

Ne samo kuhinja, ki mora biti zaradi pripravljanja obrokov čim bolj higiensko neoporečna, tudi kopalnica naj se po generalnem čiščenju sije od čistoče. Ta prostor v katerem preživimo kar nekaj časa je zaradi vlažnosti najbolj izpostavljen bakterijam in plesni. Tudi če smo straniščno školjko, umivalnik in kopalno kad oz. tuš preko zime redno čistili, je sedaj čas, da se posvetimo trdovratni plesni in temeljito zdrgnemo kopalniška tla, fuge ter kopalniške ploščice. Ne pozabimo pobrisati tudi notranjosti kopalniških omar in omaric. Vse stare kreme, lončke in druge nekoristne stvari zavrzimo in naredimo prostor za nove.

Pomivanje okenskih šip in okvirjev je opravilo, ki v zimskem času redko pride na vrsto. Ne pozabimo, da nas okna, še posebej v pomladno-poletnih dneh, povezujejo z zunanjim svetom, z naravo. Potrpežljivo se posvetimo tudi okenskim okvirjem in policam. Sijoče šipe v celem stanovanju bodo nagrada za naš trud. Tudi čiščenju notranjih vrat najverjetneje preko zime nismo posvečali prav velike pozornosti. Čas je, da jih obrišemo z vlažno gobico ali krpo in blagim čistilom, še posebej bodimo pozorni na predele okoli kljuk, kjer so se nabrali prstni odtisi vseh članov družine.

Čiščenje parketa
Po temeljitem čiščenju parket premažemo z zaščitnim sredstvom.

Sesanje prahu, je opravilo, ki se ga ne moremo izogniti v nobenem letnem času. V času spomladanskega čiščenja pa smo še bolj temeljiti. Posesajmo prah in prašne delce, ki se skrivajo v vseh odročnih kotih in težje dostopnih delih stanovanja, npr. pod sedežno garnituro in posteljo. Prezračimo posteljnino in vzglavnike, prepodimo pršice in vnesimo svežino v spalnico. Na koncu ne pozabimo na parket, ki ga namažemo s čistilom za vzdrževanje.

Ker prihaja nov letni čas, je najbolje, da zimska oblačila pospravimo v škatle ali v vakuumske plastične vreče s posebnimi zaponkami in jih, če imamo možnost, preko poletja shranimo na podstrešje, klet ali kakšen drug prostor.

Znano dejstvo je, da večina ljudi uporablja manjši del razpoložljivih oblačil, in sicer tista v katerih se dobro počuti. Sedaj je čas, da se ločimo od zimskih oblačil, ki jih ne nosimo več in jih podarimo humanitarnim organizacijam, ki jih bodo posredovala ljudem, ki jih morda resnično potrebujejo.

Ne samo bivalni prostori tudi klet, garaža in podstrešje naj bodo deležni spomladanskega čiščenja. To opravilo uskladimo s časom, ko se nam obeta odvoz kosovskega materiala, ali pa odvoz naročimo. Ocenimo, kaj še potrebujemo, ostale odvečne in nekoristne predmete (stare smuči, igrače, stare omare ipd.) podarimo ali pa zavrzimo.

Pri čiščenju prostorov uporabljamo čim manj agresivna čistilna sredstva. Naše stanovanje bo prav tako sijoče, če bomo uporabili naravna čistila, kot je npr. kis, ki je poznan kot najbolj vsestransko čistilo in je obenem tudi dezinfekcijsko sredstvo. Zelo učinkovit je pri odstranjevanju vodnega kamna. Mešanica vode, kisa in eteričnega olja pa se priporoča tudi za brisanje talnih površin. Citronska kislina limoninega soka je učinkovita pri odstranjevanju maščob in za čiščenje stekel, čebelji vosek pa je odličen za čiščenje lakiranih talnih površin.

Pa še nasvet. Temeljitemu spomladanskemu čiščenju se posvetimo takrat, ko imamo voljo za to. Če bomo delo opravljali z veseljem, uspeh ne bo izostal, zadovoljstvo, ob pogledu na čisto stanovanje pa bo še večje.

 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog