Plastične mase

Plastični materiali so zadnji, ki so se pojavili razvoju človeštva in jih je mogoče uporabljati tudi pri izdelavi pohištva. Velik razmah je industrija plastike doživela v drugi polovici 20. stoletja, ko je začela aktivno izpodrivati druge materiale na vseh področjih. Tako se je začela uveljavljati tudi v pohištveni industriji. Predvsem sodobni oblikovalci so bili navdušeni nad plastiko.

Glavna prednost plastičnih materialov je enostavnost oblikovanja in teža, ki je v primerjavi z vsemi drugimi materiali majhna. Poleg tega se plastika barva v samem procesu proizvodnje, kar pomeni večjo odpornost barve ob morebitnih poškodbah. Kasnejši barvni nanosi niso potrebni in ni nevarnosti, da bi se barva luščila. Zaradi množične proizvodnje je cena nizka. Plastično pohištvo je enostavno čistiti.

Plastika nas danes spremlja na vsakem koraku. Ceneno pohištvo ima zgornjo plast iz plastične mase, ki oponaša strukturo lesa. Pisarniški stoli imajo veliko plastičnih delov in pogosto ima tudi drugo pohištvo vsaj nekaj sestavnih delov iz plastike. Veliko oblikovalsko sodobnega pohištva je narejenega iz plastike.

Plastika ima nekaj slabih lastnosti. Njena največja slabost je obstojnost. Z leti postaja vedno bolj krhka in lomljiva. Sčasoma, predvsem pod vplivom svetlobe, se spreminja barva, ki zbledi. Po nekaj letih postane plastika neprivlačna in tudi neuporabna. Kljub razvoju vedno novih plastičnih materialov, pa plastika še zdaleč ne dosega trajnosti in lepote lesa ali pravilno obdelane kovine.

Plastika lahko najde svoje mesto v prostorih, kjer je stalno prisotna voda. V kopalnici kot zaslon, ki preprečuje škropljenje vode med tuširanjem, kot deska in pokrov na straniščni školjki. Tudi v kuhinji jo lahko uporabimo kot pomivalno korito, čeprav se bodo v njej sčasoma poznale manjše poškodbe, ki jih sicer pri kovinskem pomivalnem koritu ne bo. Povsod, kjer je prisotna tekoča voda, se plastika dobro obnese, ker nanjo ni občutljiva.

Ljudje, ki cenijo lepoto, se pri urejanju doma izogibajo uporabi plastičnih mas razen tam, kjer je to nujno potrebno. Ne le, da sčasoma postane moteči dejavnik, manjka ji tudi pristnost in izvirnost, ki je značilna za izdelke iz naravnih materialov.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog
Prijavite se na
brezplačne E-novice
Sejmi in prireditve

Marmo+mac

25.09.2019 - 28.09.2019 Sejem kamna, tehnologij obdelave kamna in oblikovanja kamna.

Ambienta

09.10.2019 - 13.10.2019 46. mednarodni sejem pohištva.

57. Mednarodni sejem pohištva

05.11.2019 - 10.11.2019 Predstavitev celotne lesne industrije - od predelave lesa do končnih proizvodov.

Ambient Ljubljana

06.11.2019 - 10.11.2019 Sejem pohištva in druge notranje opreme.

Sejem Dom +

06.11.2019 - 10.11.2019 Sejem stavbnega pohištva, ogrevalne in hladilne tehnike, montažnih hiš, varovanja ter urejanja okolice.

Anketa

Moja hiša potrebuje