Vodič

Kakovost steklenega pohištva in elementovSteklo je minimalističen material z maksimalno uporabnostjo. Na videz je enostaven ter prepušča svetlobo ne glede na to, kako je obarvan. Steklo je posebno prav zato, ker omogoča, da postanejo trdne tudi najbolj zaobljene, nagubane ter lahkotne linije, torej ga je možno uporabiti za prav vse: stene, tla, stopnice, elemente ograje, vrata, kabine za prhanje, mize, stole, omare, vitrine …

Oblikovalci in arhitekti steklo vedno znova preizkušajo in ugotavljajo, kako vse ga je možno prilagoditi ter kaj vse iz njega izdelati. Tako nastajajo mojstrovine, ki si jih poprej ni še nihče zamislil, ter so precej drugačne od prvega ročno pihanega stekla, ki so ga malo pred začetkom našega štetja odkrili Rimljani. Da je steklo lepo in zaželeno, dokazujejo predvsem kopije: kot pri oblazinjenemu pohištvu, se morajo tudi pri steklenemu priznana oziroma oblikovalsko in proizvodno uspešna podjetja vse bolj spopadati s konkurenco – z manj kakovostnimi posnemovalci in njihovimi izdelki, ki so na videz enaki.

Na sreči je ljubitelju stekla na voljo precej možnosti, da opazi razliko med slabše in bolje obdelano stekleno ploščo, ki je vredna dodatnega denarja. Kakovost stekla se namreč kaže v njegovi debelini, z detajli na površini ter v obliki.
 

Ločite seme od plev

Pri določanju kakovosti steklenega pohištva se je potrebno osredotočiti na detajle: ali ima steklo zloščene, pod kotom oblikovane robove, ali so ti natančno brušeni in gravirani, ali so barva, tekstura oziroma vzorec enakomerni, ali je steklo ojačano s kaljenjem. Vse to je seveda vredno dodatnega denarja – kaljeno steklo je na primer za vsaj 30 odstotkov dražje od običajnega. A ker to pomeni, da se steklo ne bo sesulo v ostre koščke in prah, kadar bo prišlo do poškodbe (ki jo lahko povzroči pri kakovostnem steklu le neprimerno ravnanje z njim), se strošek izplača. Kaljeno steklo se namreč drobi na koščke, na katerih se ne morete porezati. K ceni na enak način prispeva tudi debelina stekla.

Večina drugih detajlov je povsem estetske narave. Na težavnost izdelave ter zahtevo po bolj kakovostnem materialu vplivajo na primer zaobljene oblike. Steklo je namreč možno prav dobro kriviti, vendar pa to zahteva odličen material in dizajn – le kakšen centimeter debelo ploščo je namreč potrebno zakriviti tako, da zaradi svoje majhne debeline in oblike, ne bo izgubila stabilnosti in nosilnosti. Če si predstavljate stekleno klubsko mizico in enega ukrivljenega kosa stekla to pomeni, da ni dovolj, če zdrži zgolj nekaj kozarcev in revij, temveč se ne sme vdati niti pod mnogo večjim pritiskom.
Kakovost mnogokrat določajo tudi dodatki. Recimo vzmetni mehanizmi, s katerimi je možno raztegniti jedilne mize (ali pa stekleno ploščo na njej celo razstaviti na posamezne ploskve ter spremeniti v vitrino), vodila, na katerih so viseče steklene pregradne stene ali drsna vrata …

Podjetja, ki jim takšna »mehanika« ne ustreza, pa se pogosto proslavijo z barvami: če želite upogibati večplastno, 15 mm debelo steklo, hkrati pa želite, da so barve obstojne, to namreč sploh ni enostavna naloga.

Še posebej morajo biti domiselni tisti proizvajalci, ki izdelujejo iz stekla večje kose pohištva, na primer omare in velike vitrine. Pri teh ni dovolj le domiselna oblika, temveč se je potrebno dejansko spopasti z močjo stekla ter ravnotežjem in nosilnostjo, ki omogočajo velike in mogočne kreacije. Kose ravnega ter ukrivljenega stekla je namreč potrebno med seboj spajati! Dokler se načrtuje na primer steklena stena, s tem ni težav, saj jo je možno za stabilnost vedno vpeti v strop in tla. Drugače pa je, če govorimo o steklenih omarah ali španskih stenah, kjer mora sam material zagotavljati tako stabilnost kot nosilnost, ne da bi bila zato prizadeta osnovna ideja, ki je predvidela vrhunski oblikovalski dosežek.

Steklo lahko dejansko prevzame prav vsako obliko ter nadomesti marsikateri material, ki ima v oblikovanju interierjev sicer daljšo tradicijo. In dokler se proizvajalci med izdelavo sodobnih ter futurističnih oblik posvečajo tudi testiranjem skrajnih meja materiala, so zagotovljeni kakovostni proizvodi, ki bodo zaradi svoje lepote vedno znova jemali dih.

Najbolje, da se kar sprijaznimo: če želimo v svojem domu nekaj tako sodobnega kot je izvirno oblikovano pohištvo iz stekla, bomo za to morali plačati primerno ceno, v kateri se skriva tako oblikovalsko mojstrstvo kot kakovosten material in odlična obdelava. Kadar o tem niste povsem prepričani, pa ne pozabite na osnove: povprašajte, kakšna je debelina stekla, iz koliko plasti je izdelano, kako vzdržljivo je in kolikšno obremenitev prenese, koliko je bilo pri izdelavi ročnega dela, ali je kaljeno oziroma je trdnost zagotovljena s kakšnim drugim postopkom … Posvetite se vsem detajlom, na primer odpornosti na praske, načinu brušenja ter obdelavi robov in načinu nanosa barve. Ne podležite lepemu, dragemu, a neuporabnemu ali nekakovostnemu – steklo mora biti zares tako »dobro« kot je videti!

 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog