Vodič

Od knjižnih polic do domače knjižnice 

Za ljubitelje literature imajo knjige neprecenljivo vrednost, in kljub pojavu novih tehnologij, torej elektronskih knjig, marsikdo še vedno prisega na klasiko oziroma na zapise črno na belem. Pri urejanju stanovanja to pomeni, da je potrebno poskrbeti vsaj za knjižne police, v primeru večje količine knjig pa je potrebno organizirati celo pravo domačo knjižnico. Kako se lotiti projekta, da bo za knjige dovolj prostora oziroma bodo te dobro organizirane, hkrati pa ne bodo kvarile videza stanovanja?
 

Vgradna omara z drsnimi vrati


Kadar je knjig in revij toliko, da bi z njimi lahko zapolnili večje število polic, lahko to precej vpliva na videz našega domovanja – knjige imajo pisane platnice in so različnih formatov, torej ne gre pričakovati enotnega videza. Da to preprečimo, se je najbolje poslužiti rešitve, ki nam je znana iz urejanja poslovnih prostorov: police oziroma omare s policami zapremo z drsnimi vrati, ki zakrijejo vsebino. Najbolj praktične so seveda vgradne omare, ki lahko po višini segajo vse do stropa, saj bi bilo škoda, da prostora ne bi v celoti izkoristili. S tem dobimo nekaj polic tudi precej visoko in bo do njih potrebno dostopati s pomočjo lestve, zato na najvišje police spravimo knjige, ki jih ne uporabljamo pogosto.
 Domiselne rešitve na stopnišču


V manjših stanovanjih, kjer je običajno že sicer težava s pomanjkanjem prostora, si pogosto ne moremo privoščiti velikih omar in polic za knjige. Razmisliti velja o bolj domiselnih rešitvah. Za umestitev knjižnih polic lahko izkoristimo prostor pod stopnicami. V kolikor imamo široke stopnice, lahko tudi te pregradimo oziroma ločimo na dva dela – eden je namenjen hranjenju knjig, drugi stopanju. Celo ograja ob stopnišču je lahko oblikovana tako, da ima dovolj globine in dejansko deluje kot omarica s policami za knjige.

Stopnišče pa nudi še eno možnost – izkoristek sten. Stene stopnišča so običajno najbolj nezaseden prostor v domu, zato je montaža knjižnih polic v tem delu stanovanja več kot dobrodošla.
 

Kako organizirati knjige?


Za razliko od pravih knjižnic, kjer so knjige vsebinsko organizirane po oddelkih in nato po abecedi, velja pri knjigah v domu razmisliti predvsem o njihovi uporabnosti. Organiziramo jih tematsko, ne po abecedi, bolj pri roki pa naj bodo tiste, ki jih uporabljamo pogosteje – torej predvsem priročniki. Kadar imajo police dovolj globine, lahko knjige zložimo tudi v dve vrsti: v zadnji naj bodo romani oziroma knjige, ki jih beremo manj pogosto (ali jih po prvem branju tudi nikoli več ne primemo v roke), pred njimi pa naj stojijo leksikoni, atlasi, enciklopedije in drugi priročniki, ki jih uporabljamo večkrat.

V kolikor imate to možnost, spravite knjige v različne prostore – tja, kjer jih dejansko uporabljate. V vaši delovni sobi ali delovnem kotičku naj bodo tiste, ki jih uporabljate pri delu. Vrtnarske knjige naj bodo v prostoru, kjer tudi sicer shranjujete stvari za vrt. Kuharske knjige naj bodo na polici v kuhinji … Tako vam bodo knjige vedno pri roki in vedno na istem mestu, zato vam ne bo treba iskati, kam ste jih odložili.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog