Vodič

10 enostavnih izboljšav doma pred zimsko sezono

Vrtno pohištvo ste pospravili in poskrbeli za zaščito izpostavljenih vodovodnih cevi pred zmrzaljo. Kaj še lahko naredite, da zavarujete svoj dom in s tem na dolgi rok tudi nekaj prihranite? Sledi 10 uporabnih nasvetov, ki bodo naredili bivanje doma prijetno in varno celo zimo, tudi takrat, kadar zunaj brije veter in naletavanju snežink ni videti konca.


1. Z dvorišča umaknite tudi lončnice.

Če ste poskrbeli za vrtno pohištvo, ne pozabite na lončnice. Ne samo zato, da ne bodo pozeble ali ob močnem vetru povzročile morebitne škode, temveč tudi za svoje dobro. Če je le mogoče, jih pospravite v bivalne prostore vašega doma, še zlasti tiste rastline z veliko površino listov. Pozimi je namreč dom težje zračiti, zato pride svež kisik, ki ga rastline proizvajajo pri fotosintezi, še kako prav.

Kljub rastlinju velja navodilo, da dnevno 2 krat vsaj za 5 minut odprete okna in dom prezračite.

2. Senzor za ogljikov monoksid se splača.

Ogrevanje lahko prinaša kar nekaj nevarnosti, med drugim tudi zastrupitev z ogljikovim monoksidom, ki pri nas ni redka. Ljudje tega plina ne vonjamo, zato je najboljše opozorilo na povečano koncentracijo alarm.

Javljalnik lahko namestite sami, vendar morate biti dobro seznanjeni, kje je najustreznejše mesto namestitve. Svetujemo kako.

3. Opravite servis ogrevalnega sistema.

Tako boste poskrbeli, da se ne bi zastrupili s plinom ali da ne bi izbruhnil požar. Hkrati boste porabili manj goriva in to pomeni tudi manjše stroške. Že samo izpuščanje zraka iz radiatorjev povečuje učinkovitost ogrevanja in zmanjšuje izgube. Če je v radiatorjih zrak, se le-ti namreč ne segrevajo po celotni površini, zato jih je treba odzračiti.

5 nasvetov, kako doma zmanjšati porabo energije in privarčevati.

Toda večji posegi v ogrevalni sistem so lahko zahtevno opravilo, ki so ga vešči le usposobljeni strokovnjaki. Če ventili radiatorjev ne tesnijo, je morda treba izprazniti cel ogrevalni sistem ali zamenjati radiator z zamrznitvijo priključnih cevi, kar je še posebej v večstanovanjskih stavbah zelo zapleteno.

4. Čist dimnik za varno ogrevanje.

Kdaj vas je nazadnje obiskal dimnikar? Že pred tedni se je začela kurilna sezona, ki lahko pomeni tudi večje tveganje dimniških požarov. Zlasti pri ogrevanju na trda goriva je treba varnosti dimnika nameniti več pozornosti.

Samo lani je bilo po podatkih Uprave za zaščito in reševanje v Sloveniji več kot 357 dimniških požarov, največ v času kurilne sezone. Svetujemo, kako jih preprečite.

5. Opremite svoj dom s termostatom.

Naj vam bo toplo, ko ste doma in pokonci, ponoči in ob vaši odsotnosti pa vzdržujte nižjo temperaturo. Zato priporočamo nakup termostata, ki ga je mogoče programirati. Strošek nakupa se vam skozi čas povrne, saj privarčujete pri ogrevanju, ne pa na račun udobja.

6. Poskrbite za »servis« oken in vrat.

Dodatna izolacija ostrešja je velik strošek, a toploto lahko obdržite v notranjosti tudi na druge načine. Najbolj preprost je omenjeni »servis« oken in vrat. Preverite vaša okna in vrata, ali dobro tesnijo. Če ne, lahko najprej poskusite s tem, da bolj privijete vijak v okovju, ki regulira tesnjenje. Lahko pa tudi zatesnite reže ob oknih in vratih, skozi katere uhaja topel zrak.

Na voljo je več skupin izdelkov za tesnjenje, ki jih je enostavno namestiti, vendar pa je od kakovosti montaže odvisna tudi učinkovitost tesnjenja:

  • Samolepilni trakovi so najcenejša možnost. Enostavno jih je vgraditi, vendar pa je njihova življenjska doba krajša.
  • Obstojnejša so gumijasta ali silikonska tesnila, ki so tudi  bolj učinkovita.
  • Kovinski ali plastični trakovi s ščetkami za vrata predstavljajo dolgotrajno rešitev, vendar stanejo nekoliko več.

7. Izkoristite sončne žarke. 

Klasična, še posebej pa panoramska okna, ki so obrnjena na jug (kjer imamo običajno dnevne prostore), ob lepem vremenu odgrnite, da pride zaradi gretja sončnih žarkov v vaš dom več toplote. Ob hudem mrazu in slabem vremenu ter ponoči jih zagrnite z zavesami, žaluzijami in tudi z roletami.

Enojno zastekljena okna so še posebej velik potratnež energije.

Za nadaljevanje kliknite na spodnjo povezavo.

Več: http://vsebovredu.triglav.si/dom-in-druzina/10-enostavnih-iz...

Vir: Zavarovalnica Triglav

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog