Vodič

Osvetlitev stopnic

 


Tako notranje kot zunanje stopnice in stopnišča morajo biti dobro osvetljene, saj lahko sicer pride do padcev. Osvetlitev pa nima zgolj praktične in varnostne, temveč tudi estetsko funkcijo.
 

Vrste osvetlitev stopnic

Stopnice ali stopnišče lahko osvetlite s pomočjo klasične osvetlitve, ki je namenjena stopnišču v celoti – na primer s pomočjo lestenca, ki je nameščen na stropu, ali pa se odločite za nekoliko bolj specifično osvetlitev samih stopnic, kar zahteva nekoliko več načrtovanja pri gradnji in tudi nekaj več stroškov. Pri takšni odločitve lahko poskrbite za osvetlitev tako, da svetila vgradite oziroma namestite v steno ob stopnicah, kar pomeni, da bo svetloba nanje padala s strani. Druga možnost pa je, da je razsvetljava del samih stopnic. Majhne svetilke je možno vdelati v pohodne ali čelne ploskve stopnic, pod rob pohodne ploskve, pri materialih, ki prepuščajo svetlobo, pa tudi pod samo ploskev, kar pomeni, da bodo stopnice videti, kot bi žarele.
 

Kako načrtovati osvetljavo stopnic?

Osvetljavo zunanjih ali notranjih stopnic je najbolje načrtovati hkrati z načrtovanjem hiše v celoti, za kar se odloča vse več ljudi, ki se zavedajo estetskega učinka osvetljave – še zlasti zunaj, kjer pridejo osvetljene stopnice sredi zelenice ob mraku in temi zelo do izraza.

In na kaj vse velja pomisliti, ko načrtujete razsvetljavo?

Predvsem se vprašajte, koliko ste pripravljeni za razsvetljavo odšteti. Če se odločite za montažo individualnih majhnih svetilk (kot na sliki), boste zagotovo odšteli več, kot če bi v steno ali lesene ploskve stopnic vdelali skromne vgradne lučke.
 

Kaj pa stroški z elektriko?

Če boste izbrali LED svetilke, bo poraba precej manjša kot sicer. To vam lahko pride prav tudi v primeru, ko se za osvetlitev odločite pri že narejenih stopnicah – pod rob pohodne ploskve lahko enostavno nalepite trakove z diodami.

Pri zunanjih stopniščih pridejo v poštev seveda tudi svetilke s solarnim napajanjem, ki jih niti ni potrebno vgraditi, temveč se lahko zapičijo z zelenico.

Kaj pa stopnice, za katere ni nujno, da so ves čas osvetljene? Nekaterim je stalna zunanja razsvetlitev res všeč, drugi pa so skromnejši in jo želijo uporabljati zgolj takrat, ko je to potrebno zaradi praktičnih, ne pa estetskih razlogov. Takrat lahko na začetek stopnic postavite senzor gibanja, ki bo luči vključil le takrat, kadar bo to potrebno.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog