Vodič

Sami položimo gotovi parket

Gotovi parket je zaradi enostavnega polaganja in velikega izbora vzorcev postal močna konkurenca klasičnemu parketu. Njegova prednost je predvsem v tem, da je že vnaprej brušen ter lakiran. S tem se izognemo izgubi časa zaradi brušenja in sušenja laka. Hkrati pa je primeren tudi za talno gretje.
 
Gotovi parket lahko polagamo praktično na katerokoli podlago. Edini pogoj je, da mora biti povsem ravna. Kadar polagamo neposredno na estrih, moramo obvezno preveriti, da bo le ta dovolj suh. Če imamo novogradnjo in še ni v celoti presušena, se nam lahko zgodi, da nam bo parket dvignilo. Včasih se zgodi, da nas priganjajo roki, takrat je možno na estrih nanesti posebno emulzijo, ki ima funkcijo parne ovire.
 
Preden začnemo s polaganjem, je priporočljivo, da parket vsaj 2 dni odleži v prostoru, kjer ga bomo polagali. S tem bo prevzel klimatske lastnosti prostora. Mi pa se bomo izognili morebitnemu krčenju, če je zrak preveč suh ali napenjanju, če je vlaga višja, kot je bila v skladiščnih prostorih.
Orodje, ki ga potrebujemo:

  • žaga;
  • kladivo;
  • lesena deščica širine in debeline 3 cm,  poljubne dolžine;
  • distančne zagozde – to so lahko lesene deščice debeline 1 do 2 cm, vendar naj bodo vse enake;
  • vrtalnik (za zaključne letvice).

Izbiramo lahko med naslednjimi tehnikami polaganja:

  • plavajoči pod: pri tej tehniki lepimo samo robove; prvih dveh vrst običajno ne lepimo; lepilo nanesemo na zgornjo stran peresa ter v utor; lepilo, ki »prileze« ven iz stika, ko parketna elementa stisnemo skupaj, odstranimo s plastično lopatko in obrišemo z vlažno krpo; tako se izognemo morebitnim naknadnim madežem; če bomo pri tem delu površni, bomo morali nato zaradi madežev parket brusiti in lakirati;
  • lepljenje: pri tej tehniki so parketni elementi po celotni površini prilepljeni na podlago; lepilo nanašamo z nazobčano lopatico;
  • pritrjevanje na podložne deske (primerno za debelejše gotove parkete): po tlaku na razdalji 80 cm položimo deske (mere 5 x 8 cm); med deske lahko položimo toplotno izolacijo; na te deske nato pritrjujemo parket; ta način je lahko za domačega mojstra brez ustreznega orodja prezahteven; posledica bo, da nam končni izdelek ne bo všeč.

Katero tehniko izbrati, je odvisno od tipa parketa in podlage. Zato se pred polaganjem posvetujte s prodajalcem ali strokovnjakom.
 
Kje boste začeli polagati, je vaša izbira. Običajno se začne polagati v skrajnem levem kotu, gledano od vrat. Na ta način bomo lahko polagali iz leve proti desni. Prvo desko položimo s peresom obrnjenim proti steni. Med steno in desko postavimo distančnik (leseno deščico izbrane dimenzije). Te distančnike postavljamo po potrebi, lahko na 0,5 m ali na 1 m, odvisno od tega, kako je ravna stena in od velikosti prostora. Naslednjo desko položimo desno od prve. Zadnjo desko v vrsti odžagamo. Pri tem moramo upoštevati dilatacijski razmik od stene (1 - 2 cm). Kos deske, ki ostane, uporabimo v naslednji vrsti. Da bi bil spoj med peresom in utorom res idealen, torej minimalen, si pomagamo s kladivom. Vendar pa s kladivom ne smemo tolči neposredno po deščicah, saj bi s tem poškodovali pero ali parket. Zato si pomagamo z leseno deščico, ki jo prislonimo na parket in po tej deščici rahlo tolčemo s kladivom, da se pero in utor ustrezno zaskočita. Ko se lotimo polaganja zadnje vrste desk, le te ustrezno odžagamo in ponovno pustimo 1 do 2 cm prostora med parketom in steno.
 
Ko končamo s polaganjem, odstranimo distančnike.

Da bi skrili režo, ki je ostala med parketom in steno, uporabimo okrasne zaključne letve. Pozorni pa moramo biti na to, da jih ne pritrjujemo v tla - parket, temveč vijačimo v steno. V nasprotnem primeru bi izničili funkcijo dilatacijskega prostora in se parket ne bi mogel ustrezno krčiti in širiti glede na trenutne pogoje (vlaga, temperatura). Obstajajo pa tudi že letvice »na klik«, ki jih ni potrebno vijačiti.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog