Stenske in stropne obloge

Podobno, kot pri talnih oblogah, lahko tudi pri stenskih in stropnih izbiramo med različnimi barvami, vzorci in materiali. Najpogosteje so to les, mavčne plošče, keramika in kamen. Ko se bomo odločali za stensko oblogo, moramo upoštevati namembnost prostora. Pomembno je, da se obloge ujemajo s celotnim prostorom ter ga tako tudi polepšajo. Poznamo več vrst stenskih in stropnih oblog, najpogostejše pa so keramične ploščice ter lesene, kamnite in mavčne plošče. 

Lesne obloge  

Les je naraven material in daje prostoru topel in domač videz. Za izdelavo stenskih oblog se običajno uporablja les iglavcev (predvsem bora, jelke in smreke). Njegovi glavni prednosti sta skoraj neomejena življenjska doba in varčevanje z energijo, saj je dober toplotni in zvočni izolator. Zelo je primeren za vgrajevanje v bivalne prostore. Pred vgradnjo moramo najprej pripraviti podkonstrukcijo iz letvic, ki se pritrdi na zid. 

Kamnite obloge 

Stenske in stropne obloge se izdelujejo iz granita in marmorja. Kamen je zelo trajen, a hladen material in zaradi svoje razmeroma visoke cene velja za razkošje. Lahko ga vgradimo na celotno steno, lahko pa  z njim prekrijemo le posamezne dele in s tem prostor poživimo. Vzorec oziroma tekstura je odvisna od načina obdelave kamna. 

Keramične ploščice  

Keramične ploščice se najpogosteje uporabljajo v kopalnicah in kuhinjah, saj so, podobno kot kamen, zelo odporne, trajne in preproste za čiščenje. Poleg teh lastnosti imajo še mnogo drugih prednosti kot so negorljivost, higieničnost in mehanska trdnost. Izbiramo lahko med različnimi oblikami, barvami in vzorci.  

Mavčne plošče 

Mavčne plošče so sestavljene iz mavca in kartona in jih lahko uporabimo za suho ometavanje sten. Z lepilom za mavčne plošče jih lepimo neposredno na steno, lahko pa na podkonstrukcijo. Glede na namen lahko uporabimo različne vrste mavčnih plošč: navadne, ognjevarne in impregnirane. V povezavi z izolacijskimi materiali lahko učinkovito izboljšamo izolacijo. 

Vsaka izmed naštetih oblog ima svoje negativne in pozitivne lastnosti, sami pa se moramo odločiti, katera bo najbolj primerna za naš dom.    

 

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog