Pred gradnjo

pred gradnjoPriprava na gradnjo je najbolj zahteven proces v celotni gradnji. Finančno je najmanj obremenjujoča faza gradnje. Spremembe v tej fazi najmanj stanejo.

Pred gradnjo moramo najprej izbrati ustrezno lokacijo. Če parcelo že imamo, potem ne bomo mogli izbirati, sicer pa lahko izbiramo kraj, kjer bomo gradili, parcelo pa moramo kupiti.

Sledi izdelava načrta. Najprej idejnega, v katerem določimo okvirno, kakšno hišo bi želeli zgraditi, nato pa končnega, ko med seboj uskladimo zmožnosti, potrebe in želje. Spreminjanje načrtov je finančno povsem neprimerljivo s spreminjanjem že zgrajenega objekta, zato je treba načrtovanju posvetiti zelo veliko pozornosti.

Pred začetkom gradnje je treba zagotoviti tudi ustrezna finančna sredstva, s katerimi bomo pokrili stroške. Lahko so to privarčevana sredstva ali pa posojilo. Na koncu sledi še urejanje in pridobivanje ustrezne dokumentacije in dovoljenj, ki gradnjo omogočajo iz pravnega vidika.

Ocenjevanje okolice zgradbe

Ocenjevanje okolice zgradbe

14.12.2021
Pri ocenjevanju okolice sta poleg ocenjevanja formacije petih živali najpomembnejša presoja in položaj objekta glede na cestno omrežje in mrežo vodotokov. Poleg tega se ocenjujejo...

Kako spremeniti podstrešje v loft?

Kako spremeniti podstrešje v loft?

30.05.2018
Loft, ki največkrat označuje stanovanje na vrhu stavbe, saj se nanaša prav pod ostrešjem,je veliko, svetlo stanovanje z opazno konstrukcijo.

Namen potresne varnosti

Namen potresne varnosti

23.04.2018
Potresno varna hiša je zasnovana tako, da ima človek, ki je v njej v času potresa, na voljo dovolj časa, da se reši na varno.

Tipski načrt

Tipski načrt

08.04.2018
Tipski načrt hiše je osnova, ki jo vedno lahko nekoliko spremenite. Tipski načrti so običajno cenejši od načrtov "po naročilu", ni pa nujno.

Sodoben portal, ki jemlje dih

Sodoben portal, ki jemlje dih

13.02.2018
Ste tudi vi zanemarili videz vašega vhoda? Razkosen vhod je najbolje načrtovati pred gradnjo, lahko pa se ga oblikuje tudi naknadno.

Minimalne mere sob in prizidkov

Minimalne mere sob in prizidkov

26.01.2018
Bi razdelili večji prostor na dva ali dozidali dodatnega? Kako velik mora biti, da bo po predpisih oziroma, še pomembneje, funkcionalen?

Načrtovanje hiše za starejše ali gibalno ovirane

Načrtovanje hiše za starejše ali gibalno ovirane

20.01.2018
Vsaka hiša brez stopnic še ni primerna za gibalno ovirane in starejše - pomisliti je potrebno še na marsikaj drugega, sicer bo bivanje nekakovostno.

Skeletna gradnja

Skeletna gradnja

28.12.2016
Skeletna gradnja je hitra in ne zahteva nosilnih sten, saj za statiko skrbi sam skelet - prav zaradi tega je vse bolj priljubljena.

Četrtletne analize cen nepremičnin Energetska izkaznica
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog