Vodič

Tipski načrt


Ko pričnete razmišljati o gradnji lastne hiše, imate dve možnosti. Prva je, da se s polno glavo idej odpravite do projektanta ozirom arhitekta, ki naj bi vaše zamisli pretvoril v načrt sanjskega domovanja. Druga možnost pa je, da si ogledate že obstoječe tipske načrte ter podobo svojega bivališča izberete med njimi.
 

Tip A, tip B, tip C?

Marsikdo ob besedah »tipski načrt« pomisli na kockaste hiše oziroma »transformatorje«, ki so jih gradili pred štiridesetimi leti. Takrat je bilo res na voljo zgolj nekaj načrtov, zato prave izbire ni bilo, in hiše iz tistega obdobja so si podobne kot jajce jajcu. Pa ne gre zgolj za njihovo zunanjo obliko – te hiše so tudi precej nefunkcionalne, neekonomične, ter grajene z namenom, da bi služile več generacijam.

Sodobna arhitektura družinskih hiš seveda sledi željam in potrebam sodobnega človeka. Danes tretjino svojega časa ali celo še več preživimo v službi, zato naj bi bil dom predvsem skupek prostorov, kjer se počutimo sproščeno, neobremenjeno in »domače«, ne pa le skupek zidov, znotraj katerih živimo. To pomeni, da se gradijo hiše, ki so že na zunaj estetske in »prijazne«, znotraj pa predvsem funkcionalne. Torej ima večina hiš, grajenih v zadnjem desetletju, velike dnevne prostore, kjer skupni čas preživlja celotna družina in kjer se druži s prijatelji, spalni prostori pa so manjši, saj je spanje precej neaktivna dejavnost. Prav tako ni nobeno razkošje, če ima hiša dve kopalnici, eno za starše in eno za otroke ali goste – v času, ko sta higiena in videz tako pomembna, je to nekaj povsem vsakdanjega. Verjetno pa ste tudi že opazili, da s hiš izginjajo balkoni – ti so zaradi majhne površine bolj kot ne uporabni zgolj za sušenje perila (in danes uporabljamo sušilne stroje), za stik z naravo, »roštiljado« ali sončenje pa so mnogo bolj primerne terase ter zimski vrtovi sodobnih hiš.

Tipski načrti današnjega časa so tem potrebam in željam prilagojeni. V njih so zajete kakovostne arhitekturne rešitve za vsakdanjo rabo, ki ponujajo visoko kulturo bivanja. In ravno tako se vam ni potrebno bati, da boste z odločitvijo za tipski načrt lahko izbirali zgolj med peščico hiš – ponudba je zares velika.
 

Prednosti tipskih načrtov

Kadar se odločite za projektantsko hišo, ki naj bi jo arhitekt zrisal po vaših zamislih, je v sami osnovi dobro, da imate odličen smisel za oblikovanje ter odlično prostorsko predstavo. Marsikdaj se namreč zgodi, da ste imeli v mislih čudovito stavbo, ki pa v realnosti ni izvedljiva, oziroma sploh ni več čudovita, ko so na papirju sestavljeni posamezni delci tistega, kar vam je všeč. Ko ste premerili svojo parcelo in si na list papirja skicirali, kako naj bi bil videti tloris vaše hiše z ogromno dnevno sobo, si verjetno namreč niste mislili, da boste že v pritličju zaradi zidov izgubili najmanj dvajset kvadratov, in da veliko prostora zavzamejo tudi stopnice. In potem vam arhitekt pove še to, da nimate pojma o statiki, in se bo vaša sanjska hišica sesedla na kup …

Največja prednost tipskih načrtov je prav v tem, da omogočajo predvidljivost. Od prvega trenutka veste, kakšna bo vaša hiša, ter da je njena gradnja pravzaprav izvedljiva. Ko izberete načrt, ki vam najbolj ustreza, vnesete le nekaj sprememb, sicer pa ga imate lahko pred očmi »črno na belem« ves čas projektiranja in gradnje.
 

Bova imela s sosedom enaki hiši?

Vsekakor ne. Če se odločite za tipski načrt, namreč ni nujno, da se ga stoodstotno držite. Tipski načrti so prilagodljivi: vsaka hiša je na začetku tip in na koncu unikat, ki upošteva tako vaše želje kot lastnosti terena ter urbanistične zahteve lokacije. Rezultati so zato precej raznoliki. Vedno je možno nekoliko prilagoditi notranjo razporeditev, spremeniti velikost oken in podobno. Na zunanji videz precej vplivajo dodatni elementi, za katere se odločite: pergola, terasa, nadstrešnica za avto, zimski vrt … Tako zunaj kot znotraj pa velike razlike naredijo finese: različne barve in različni materiali. Po arhitekturi enaki hiši sta lahko na videz povsem drugačni, če ima ena belo in druga rumeno fasado, ena bela okna »s križi« in druga rjava okna s polkni, ima ena del fasade obložen z imitacijo lesa in druga s kamnom, če pred eno raste rdeči javor, drugo pa krasita pergola in fontana …
 

Evro na evro

Gradnja lastne družinske hiše je tolikšen projekt, da mimo cene seveda ne moremo. Nekoč je veljalo, da so tipski načrti cenejši od načrtov po naročilu, vendar to danes ne drži nujno. Veliko je odvisno od tega, kakšen stil arhitekture želite ter kolikšna bo kvadratura hiše, še večjo vlogo pa imata lokacija in renome vašega projektanta oziroma arhitektnega biroja. Pri preverjanju cen se lahko izkaže, da bi za tipski projekt družinske hiše pri biroju z »imenom« in lokacijo v Ljubljani, marsikdaj plačali več kot pri projektu »po naročilu« pri arhitektu, ki deluje kot samostojni podjetnik, ni poznan arhitekt, in se nahaja precej proč od naše prestolnice.
 

Kaj imajo tipski načrti skupnega z montažnimi hišami?

Da si boste prednosti tipskega načrta še nekoliko lažje predstavljali, pomislite na montažne hiše. Razlika v klasični in montažni gradnji je očitna, sicer pa so si stvari precej podobne. Tudi načrti montažnih hiš so pravzaprav tipski – hiša je namreč v osnovi zrisana in začrtana, dovoljuje pa nekaj prilagoditev ter samostojne odločitve glede variabilnih elementov. Ker načrt za montažno hišo že obstaja, boste dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja lahko oddali hitreje, in tako je tudi pri tipskem načrtu za klasično gradnjo. Seveda pa je velika podobnost med obema tudi pri ceni – tudi pri montažnih hišah najdete tiste enostavne, ki stanejo malo, ter razkošnejše in bolj znanih proizvajalcev, za katere boste odšteli več.
 

Kako do tipskega načrta?

Preden sploh pričnete razmišljati o načrtu ali gradnji, se pozanimajte o tem, kakšne stavbe je na lokaciji dovoljeno graditi oziroma kakšna urbanistična določila veljajo za vašo parcelo. Nobenega smisla ni, da bi si načrte ogledovali prej – sicer se vam lahko hitro zgodi, da izberete hiško z ravno streho, nato pa se izkaže, da lahko gradite zgolj hišo z dvokapno streho, pri kateri je natanko določen tudi naklon.

Ko pričnete z iskanjem načrta ali projektanta, se pozanimajte o okvirni ceni načrta ter tem, ali so vanjo že vključeni popravki ter prilagoditve vašim željam, oziroma koliko boste morali za to dodatno plačati. Vprašajte, ali so v ceno všteti vsi deli projekta, torej priprava celotne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja, sicer se vam lahko zgodi, da bo projekt pomanjkljiv. Pozanimajte se, za katere projektne pogoje in soglasja boste morali plačati sami in, za plačilo česa poskrbi projektant.

Če vas zamika, da bi kupili načrt preko spleta pri tujem ponudniku, bodite pazljivi – načrti morajo ustrezati slovenski zakonodaji s področja gradnje!

Projektanta povprašajte o tem, koliko časa bo trajalo, da pripravi načrt vključno z vsemi prilagoditvami. Ker načrta ni potrebno pričeti risati »z ničle«, bo to večinoma precej prej, kot pri načrtu »po naročilu«. Ne nasedajte pa ponudnikom, ki obljubljajo, da boste imeli načrt v tednu dni – sam načrt res lahko prilagodijo tako hitro, vendar pa je nemogoče, da bi tako hitro pripravili celoten projekt. Rabili boste najmanj en mesec, da zberete vse projektne pogoje, pridobite meritve geodeta, mnenje geologa in podobno, ter nato še vsaj en mesec, da dobite soglasja. Projekt za odobritev gradbenega dovoljenja je namreč odvisen od mnogo institucij in se nazadnje spremeni v precej obsežen fascikel dokumentov, sam načrt pa je le majhen del teh papirjev.

 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog