Vprašanja - Načrtovanje
Število ustreznih rezultatov: 83
Stran: 1 2 3
Povezava peči in kamina na isti dimnik (Ivo)
Zanima me, če je možna povezava peči na sekance povezati na isti dimnik kot je kamin? So kakršne koli nevarnosti? Katera izmed peči je v tem primeru najbolj optimalna? Je mogoče boljša rešitev peč na pelete? Hvala za pomoč in lep pozdrav. ... (SLONEP)
Zamenjava načina ogrevanja (Slavka)
Spoštovani, zanima me prenova ogrevanja, namreč imamo hišo v Novem Polju, klet, pritličje, mansarda: skupaj ogrevalne površine cca 150 m2. Trenutno se ogrevamo na kurilno olje, rada pa bi zamenjala za kakšno cenejšo varianto, saj je kurilno olje predrago. Prosim vas, za odgovor kakšen strošek bi bil za predelavo in katero ogrevanje mi priporočate, plin ali biomaso? Plin je napeljan ob glavni cesiti. Lepo pozdravljeni. Slavka... (SLONEP)
Poraba sosedove energije v primeru zaprtih radiatorjev (Rob Fra)
Imam splošno vprašanje. V hiši porabimo cca. 1500-2000 litrov olja na sezono. Ali drži, če ima nekdo v svojih sobah v hiši 20 stopinj, druga oseba pa v svojih sobah iste hiše samo 10 stopinj (ima zaprte radiatorje) in ob trditvi in ob podobni razporeditvi prostorov in isti izolaciji hiše, dejansko ob povprečni zimski temperaturi cca 0 stopinj celzija pomeni, da druga oseba, ki ima samo 10 stopinj, dejansko pokuri polovico energije, ker se greje preko drugih sten od drugega, ki ogreva na sobno temperaturo, kljub temu, da ima oseba, ki ima 10 stopinj celzija zaprte radijatorje? Torej če prva oseba pokuri 1000 litrov, druga, ki ne ogreva dejansko porabi 500 litrov (ker toplota prehaja preko sten iz toplojšega medija v hladnejši?... (SLONEP)
Novi dom - inovativno in okolju prijazno (Klavdija)
Kaj v novi hiši, ki je že izdelana do 3. podaljšane gradbene faze, vendar še na nič priključena, vgraditi kot vir za energetsko preskrbljenost. Talno gretje? Je to še "in", ter s čim se greti? Hvala lepa za vaš odgovor. Klavdija ... (SLONEP)
Pridobitev dokumentov za prizidek? (alenka)
Jaz bi pa želela dozidati prizidek k hiši, ki bi bil velik cca 10 kvadratnih metrov. Zanima me, kaj moram storiti in kje lahko uredim potrebno dokumentacijo, če je zaradi male prostornine to sploh potrebno in koliko bo potrebno odšteti za dokumente. ... (SLONEP)
Katera dovoljenja potrebujemo za izdelavo zunanjih stopnic in balkona? (tone)
Zanima me, kakšna dovoljenja potrebujemo za izdelavo balkona in zunanjih stopnic. Dimenzija balkona je 130 x 300 cm, zunanje stopnice so do tega balkona (višina do balkona je 280 cm. ... (SLONEP)
Gradnja hiše na mestu garaže? (Seny)
Oče je lastnik zemljišča na katerem stoji starejša hiša in garaža. Zanima me, ali se lahko tam, kjer je garaža, garažo podre in zgradi hišo (seveda, če je dovolj prostora). Kateri dokumenti se vse potrebujejo? Ali se potrebuje gradbeno dovoljenje ali samo dovoljenje za nadomestno gradnjo? Stara hiša bi ostala. Kje lahko povprašam glede teh informacij? ... (SLONEP)
Kakšen položaj dimnika izbrati? (pavel)
Zanima me, kje je boljši položaj za dimnik za kurjavo (na primer za kurilno olje) pri novi hiši? Moj predlog je, da ga bi dal čisto v zunanji vogal hiše, ker bi tako imel več prostora v kurilnici, projektant pa predlaga, da ga bi dal pa na sredino hiše ob zunanji steni, tako da bi prišel ven na sredini strehe in bil višji od strehe - pravi, da bolje izgleda in da bi bolje vlekel.... (SLONEP)
Ali lahko zazidljivo parcelo rezmejimo na gradbeni del? (jjasna)
Z možem imava parcelo veliko cca. 730 m2, gradila bova hišo 13x10m (K+P). Prosila sva za informativni izračun komunalnega prispevka in informacijo ali je vsa parcela tudi gradbena parcela. Če je tako, bo strošek izredno velik (ok. Ljubljane), če pa spremeniva in najina parcela ni v celoti tudi gradbena se pa kar nekaj pozna. Pri tem upoštevava, da mora biti razmerje pozidanega in nepozidanega 40:60. Torej, če bi bila gradbena parcela velika le cca. 500 m2. Geodet je rekel, da mora to "razmejiti" kje in kaj je gradbena parcela, projektant pa, da ne rabimo iz ene parcele sedaj narediti dve. Je sploh možno, da zazidalno parcelo mer 730 m2 razmejimo na 500 m2 gradbene parcele? Kako, kdo, kje? ... (SLONEP)
Izdelati stanovanje v obstoječi hiši ali zgraditi novo hišo? (chelsea)
Zanima me, kaj se v današnjih časih bolj splača? Kupiti oziroma narediti stanovanje, ki je 85.000 € ali svojo hišo s pritličjem in mansardo. Za stanovanje pa me zanima sledeče - zdaj je tam lesena plošča, ki bi jo rad spremenil v betonsko. Ampak imam problem, saj imam v spodnjem nadstropju že opremljeno stanovanje in če bi delal betonsko ploščo, bi vse spodaj poškodoval. Ko bi bila ta betonska plošča gotova - kaj moram še nanesti pod njo in nad njo? Ali mi je bolje, da obdržim lesen strop in zamenjam samo lesene nosilce in dam estrih? Katera je boljša možnost? ... (SLONEP)
Ali se pri kvadraturi stanovanja upoštevajo podboji? (Sonja)
Spoštovani, ko merim uporabno površino posameznega prostora/sobe, ali je pravilno, če merim dolžino posamezne stranice prostora na naslednji način- merim razdaljo od stene do stene? Ali merim od lesenega roba/letvice, ki je kot zaključek položena na parket do iste letvice na drugi strani sobe (gre za lesene letvice/zaključke, ki so položene po tleh kot zaključek parketa v vseh notranjih kotih/robovih med tlemi in steno)? Ali v uporabno površino prostora upoštevam tudi površino prostora, ki je pod vrati med obema podbojema vrat? Gre za podolgovat pravokotnik, ki je večinoma (ne v celoti) pod zaprtimi vrati posamezne sobe. Ali se ta površina imenuje prag? Nekje sem prebrala, da se površina pragov ne upošteva (podobno kot okenskih polic). Najlepša hvala in lep pozdrav. ... (SLONEP)
Kako odpraviti zamakanje v bloku in kdo nosi stroške sanacije? (Boris)
Živim v večstanovanjski zgradbi letnik 1966 v kateri sta dve stanovanji v pritličju v nivoju z zemljo. Okolica bloka (16 x 16 m) je z zahodne strani, kjer je vhod in dvorišče, asfaltirana, iz ostalih strani pa je pas v širini 1,3 m nasut in utrjen s peskom in obrobljen z robniki za katerimi je trata. Obe stranki sta na južni strani in se že dalj časa pritožujeta, da imata vlažne stene s plesnijo. Na južni in severni steni sta po dva odtoka iz strehe za meteorne padavine. Zunanje stene stavbe so debele 40 cm in so na fasadi obložene s teracom do višine 2,40 m. Upravnik je pridobil najugodnejšega ponudnika za projekt »Obnova okolice zgradbe«. Sanacija naj bi bila izvedena v več fazah: odstranitev starega nasutja v globini 30cm; novo nasutje peska in utrjevanje terena; betoniranje; polaganje pralnih plošč in novih robnikov. Stroške obnove naj bi krili vsi stanovalci zgradbe. Pri projektu me moti to, da ni nikjer omenjeno zaradi česa imajo prizadete stranke vlago v stanovanju. Eden od vzrokov bi lahko bilo tudi zadrževanje velikih količin vode ob deževju, ker ta ne odteka in to tudi ni predmet projekta sanacije. Same stranke so mišljenja, da imajo vlago zaradi samih padavin - mokre stene in razmočenosti zemlje. Prosim za vaše pojasnilo glede samega projekta – sanacije (mislim, da sam poseg ne bo rešil problema) in upravičenosti, da stroške krijejo vsi stanovalci. Razen če je vzrok v odtokih meteorne vode in v drenaži okolice bloka.... (SLONEP)
Novogradnja neporočenega para in subvencije? (Janja S.)
Pozdravljeni! Oba sva stara 25. let. Fant je zaposlen, jaz pa sem še študentka. Trenutno živiva vsak na svojem naslovu in še nisva poročena. Zanima me, kako je z nepovratnimi sredstvi pri novogradnji? Je možno dobiti kakšna sredstva s strani države? EU? Hvala za odgovor! ... (SLONEP)
Kako povečati potresno varnost starejše hiše? (nejc)
Želim prenoviti staro hišo iz leta 1910, ki stoji v okolici Ljubljane. Ker hiša ni potresno varna, bi rad naredil tudi to. Naj še napišem, da grem v popolno prenovo in bom delal tudi na novo strope, hiša je nizkopritlična. Hvala za odgovor.... (SLONEP)
Kakšno dimenzijo tramov izbrati za garažo? (DUŠKO)
Imam garažo širine 3,25 m. Rad bi izdelal podest, saj je streha v špico in je pod streho prostora dovolj za strešni kovček, smučke in ostalo drobnarijo. Kakšne morajo biti dimenzije tramov za razpon 3,25 m, če bodo fiksirani v steno s kovinsko u - konzolo? Trami bodo narazen 1 m, predvidevam tri. Ali bo dovolj? Ali obstaja kakšna tabela? ... (SLONEP)
Gradnja stanovanjsko-poslovnega objekta v soinvesticiji? (alenka)
Oče mi bo izročil zemljišče ob njegovem poslovnem objektu, ki je bilo namenjeno za hišo (bil že narejen gradbeni načrt, a se nikoli ni realiziral). Ker sama nisem finančno sposobna zidave, nujno pa potrebujem svoje stanovanje, se pogovarjamo z določeno d.o.o., ki potrebuje poslovne prostore, da bi šli skupaj v to: moj delež je zemljišče, njihov pa izvedba gradnje. Kako naj to izpeljemo, da bo finančno in pravno pravično za vse stranke in da bomo zaščiteni? Ker zaenkrat zemljišča nismo delili, je lastnik še vedno oče. Če mi ga del izroči, bom lastnik tudi jaz in ali je lahko d.o.o. izvajalec, če ni lastnik zemljišča? Kako naj to uredimo? Kdaj se naredi pogodba, v kateri bomo lastniki,oni poslovnega in jaz stanovanjskega dela?... (SLONEP)
Mesto nadomestne gradnje? (Nadomestna gradnja)
Ali lahko pričnem z nadomestno gradnjo, preden podrem prvotno stanovanje? Ali lahko gradim nadomesten objekt poleg prvotnega stanovanja?... (SLONEP)
Sprememba namembnosti zemljišča iz večstanovanjskega objekta v individualni objekt? (ERIK)
Pozdravljeni, imam eno vprašanje in sicer, v naši občini imamo zemljišče, kjer se predvideva gradnja vila blokov, del zemljišča so lastniki že prodali, kjer že rastejo vila bloki, del zemljišča pa so se odločili, da ga za gradnjo blokov ne bodo prodali, zemljišče pa je v urbanističnem načrtu predvideno še za en vila blok. Zanima me, v kolikor bi meni uspelo odkupiti del zemljišča, kjer se predvideva gradnja blokov, pa jim lastniki tega ne dovolijo ali je možna sprememba namembnosti zemljišča v zazidalno zemljišče za enodružinsko hišo oz. kakšni so postopki za izvedbo le-tega! Hvala za odgovor!... (SLONEP)
Sprememba namembnosti parcele 3000 m2? (Simona)
Lastnica sem 3.000 m2 parcele, ki v pridobljeni lokac. informaciji izjavljajo, da je S del parcele, t.j. cca 800 m2 zazidljiv, ostalo pa je kmetijsko zemljišče-pašnik. Zanima me, če se da tako veliko parcelo razdeliti na 4 parcele (seveda bi vzela geodeta) in zahtevati spremembo namembnosti, tako da bi iz kmetijske postale zazidalne in kakšna je odškodnina za ta poseg občini Koper.... (SLONEP)
Izbrati adaptacijo ali novogradnjo? (Matej)
Pozdravljeni, z ženo sva v dilemi, v kakšno investicijo naj greva. Živiva pri njenih starših, v hiši stari 70 let. Hiša ima lesene strope v pritličju, I. in II. nadstropju. Hiša nima izolacije, okna pa so stara 20 let (slaba). Streha je sicer bila menjana pred 15 leti (pločevina), vendar ni izolirana. Tako, da bi bilo potrebno narediti nove betonske plošče, zamenjati okna, streho, narediti izolacijo in fasado. Preurediti bi bilo potrebno tudi centralno ogrevanje. Imava pa tudi možnost novogradnje. Za lokacijo imava prav tako parcelo, le da jo moram še prepisati nase (sedaj je od očeta) in je zazidljiva. Velikost novogradnje bi bila okoli 100-120 kvadratov. Zanima me ali je rentabilno adaptirati tako staro hišo ali se je bolje odločiti za novogradnjo. Havala za odgovor. Matej... (SLONEP)
Kanalizacija in preprečitev gradnje ? (Lara)
S fantom sva v dar dobila parcelo na kateri je že stala hiša, del hiše so pred 8 leti porušili, del pa jo še stoji. Pred kratkim pa sva se odločila, da bova na tej parceli sezidala novo hišo. Na občini sva zaprosila za lokacijsko informacijo v njej pa piše: prepoved izvajanja gradnje za del naselja, kjer ni zgrajena kanalizacija! Nato sem se še osebno zglasila na občini in povprašala, če res nebova dobila gradbenega dovoljena tudi če imava nadomestno gradjo in je na tej parceli že stala hiša (vodovodno in elektro opremljena) sama pa bi pri novogradji naredila biološko čistilno napravo. Zatrdili so mi, da v Logaški občini nebo možno graditi in nebodo izdajali nikakršnih koli gradbenih dovoljenj do leta 2015! Zanima me če je možno oz. če lahko občina prepove kakršno koli gradjo za 7 let? In ali imava kakšno možnost, da dobiva gradbeno dovoljenje še pred letom 2015?... (SLONEP)
Odmik od kanalizacije ? (nataša)
Dogovarjamo se za nakup zazidljive parcele v izmeri cca. 32 x 19 m.Parcela je v primestnem naselju individualnih hiš. Po celi dolžini parcele poteka kalizacija, na zgornjem robu je oddaljena od meje parcele cca 2 m, na spodnjem robu pa cca 8 m. Kanalizacja je v globini 5-6 m. Zanima nas, kolikšen mora biti odmik temeljev nepodkletene hiše od kanalizacije? Za odgovor se vam zahvaljujemo!... (SLONEP)
Ukinitev zazidalnega načrta in gradnja ? (Nataša)
Pozdravljeni! Julija 2007 sem kupila parcelo. Za gradnjo je takrat veljal zazidalni načrt iz leta 1979. Začeli smo urejati dokumentacijo, postaviti nameravamo montažno hišo, podpisali smo pogodbo z naročnikom, izdelana je idejna zasnova, tudi urabnistični del, plačali smo tudi že aro za hišo, sedaj pa so zazidalni načrt ukinili in ne smemo več graditi. Na občino smo dali vlogo, v kateri prosimo, da bi nam gradnjo kljub vsemu dovolili, saj je soseska, v kateri želimo graditi, v celoti poseljena, naša parcela je edina, ki še ni pozidana. Odgovor z občine bo, da dokler sanacijski načrt za to občino ne bo izdelan, ne smemo graditi. To pa lahko traja kar nekaj časa. Poleg tega nas nihče ni obvestil, da se bo to zgodilo, oz. tik preden so zazidalni načrt ukinili, nam je bilo rečeno, da naj počakamo z urejanjem dokumentacije, saj bodo pogoji za nas potem bistveno bolj ugodni. Kaj lahko naredimo?... (SLONEP)
Kje dobiti etažni načrt ? (bina)
Kje dobiti etažni načrt ?... (SLONEP)
Gradnja večjega objekta kot je navedeno v gradbenem dovoljenju ? (Bor)
Pozdravljeni, sem pred nakupom zazidljive parcele v okolici ljubljane in me zanima kako se uredi oziroma, če se da urediti, da bi zgradil večjo stanovanjsko hišo kot je navedeno v gradbenem dovoljenju, kajti v gradbenem dovoljenju je navedeno, da je dovoljeno zidati hišo v izmeri 13 x 15 metrov v treh nadstropjih (klet, pritličje, nadstropje). Moja verzija hiše pa bi bila pritlična atrijska hiša v izmeri 350 m2. Že v naprej se vam zahvaljujem za vaš odgovor Lp, Bor.... (SLONEP)
Katere pogoje mora izponjevati pasivna hiša? (Marko)
Pozdravljeni! Zanima me, kaj se smatra kot pasivna hiša in če mi lahko razložite na primeru, kjer se uporablja zemeljski plin. Vsi izračuni so narejeni na primeru ogrevanja s kurilnim oljem. Imam klasično zidano hišo, debelina zida 29 cm (porotherm) potem pa je še 12 cm toplotne izolacije izvedene s tervolom. Za strešno izolacijo sem uporabil od 25 do 30 cm celuloze. Objekt je velik 200 m2 (ogrevane površine) in porabim mesečno cca 180-200 m3 plina. Ali se to smatra kot pasivna hiša in kdaj sem upravičen do subvencije zaradi vgrajenih boljših materialov za toplotno izolacijo. Hvala lepa.... (SLONEP)
Kakšno kritino izbrati? (Filip)
Gradim hišo okoli 80 m od 220kV daljnovoda. Kakšno strešno kritino naj izberem? Slišal sem, da naj bi bila v takih primerih boljša pločevinasta kritina. Seveda pri gradnji gledam tudi na ceno. Kakšna izkušnja?... (SLONEP)
Kako ojačati potresno varnost hiše? (J.R.)
Imam hišo iz 50-ih let, kjer so nosilne samo zunanje stene. Zanima me, koliko je takšna hiša potresno varna. Ali je možno izboljšati potresno varnost pri takšni hiši, ne da bi jo popolnoma obnovil?... (SLONEP)
Kakšen prizidek k montažni hiši? (brane)
Pozdravljeni. Nameravamo graditi prizidek k montažni hiši, ki je podkletena in v dveh etažah. Tudi prizidek bi bil podkleten z lastnim vhodom in garažo v kleti. Zanima pa nas katero gradnjo izbrati-klasično ali montažno. Objekta bi stala skupaj, dostop je nekoliko otežen, zato bi bila klasična gradnja nekoliko lažja. Hvala.... (SLONEP)
Bio hiša in subvencije? (D)
Imam željo po gradnji bio hiše iz slame. Zanima me, če država kaj pomaga pri postavitvi take hiše? ... (SLONEP)
Stran: 1 2 3
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog