Vodič

Sodoben portal, ki jemlje dih 

Veličastni portali so bili skozi zgodovino domena razkošnih dvorcev in palač, pri klasičnih družinskih hišah pa se (vsaj na našem področju) niso uporabljali in se tudi v današnjem času precej redko. Kako lahko opazen portal vpliva na zunanji videz hiše, običajno opazimo pri ameriški arhitekturi klasičnih domov, kjer imajo hiše ob glavnem vhodu pogosto verando, ali pa je nad njim vsaj nadstrešek, ki se včasih na obeh straneh naslanja na stebre, ali pa na zidove.
 

Praktičnost in estetika


Večina klasičnih domov pri nas vhodu ne daje dovolj velikega poudarka. Pogosto so vhodna vrata neizrazita in umeščena v zunanjo steno brez posebnih poudarkov. Zakaj? Pravzaprav je težko odgovoriti, vendar gre verjetno zgolj za to, da ljudje na možnost, da bi bil vhod v hišo nekaj posebnega, pri načrtovanju svojega doma enostavno pozabijo. S tem pa zanemarijo tako možnost za bolj estetski videz kot povsem praktično nalogo portala – ta nudi nadstrešek, ki ščiti področje ob vhodu v dom.

Uravnoteženost estetike in funkcije pogosto zahteva, da se pri izgradnji lepega portala ne oziramo na »nepotrebne stroške«. Res je – vhodni del lahko zahteva kar nekaj gradnje in materiala, ne da bi šlo pri tem za gradnjo dejanskega prostora oziroma nečesa, kar nujno potrebujemo. Zidake, okrasne kamne, malto itd. bomo porabili, ne da bi pri tem dobili dodaten prostor hiše.
 

Kakšen naj bo portal?


Najbolje je, da nekoliko drugačen vhod v svoj dom načrtujete že ob samem načrtovanju hiše, saj ga bo tako najlaže izgraditi, poleg tega pa se bo tako glede stila kot uporabljenih materialov najbolje skladal s celoto. V tem primeru je lahko vhod v primerjavi z zgornjim nadstropjem hiše potisnjen v notranjost, torej pod prvo nadstropje, s čemer že pridobimo nadstrešek, prav tako lahko za nadstrešek poskrbimo z zasnovo ostrešja. V kolikor se odločite za naknadno postavitev ali prizidavo zunanjega vhodnega dela hiše, pa bo nadstrešek videti nekoliko bolj samostojen – običajno se poskrbi zgolj za obzidavo vhodnih vrat in nad njimi od glavne strehe ločeno strešico.

Simpatičen »portico« lahko postavimo oziroma pozidamo tako, da je njegov namen zgolj zaščita vhoda pred vremenskimi vplivi, lahko ga izkoristimo za ureditev verande, ali pa (kot je vidno na spodnji sliki) postavimo dejansko tudi visok zid, ki razmejuje vhodni del hiše od vrta oziroma zadnjega dvorišča.

Dekorativen in praktičen vhod lahko naredimo iz različnih materialov: opeke, »oblečene« v enako fasado kot je preostanek hiše, lahko pa izkoristimo les, kamen, steklo, steklene prizme in podobno. Nikakor ni nujno, da se odločimo za »polne« stene – v njih so lahko tudi odprtine, ki so videti kot okenca, ali pa večje odprtine, v katere namestimo kovinsko ograjo ali leseno ograjo za vzpenjanje rastlin. Prav tako so lahko odprtine polkrožne, vanje lahko namestimo lončnice in podobno.Med tem, ko je na naši naslovni fotografiji hiša, ki jo krasi veličasten "portico", brez katerega bi bila povsem običajna in neopazna, je ta hiša že sama po sebi posebna. Zasnovana je sodobno in razgibano, vhod pa je od vrta ob hiši ločen z visokim zidom, ki bi se marsikomu zdel "potrata zidarskega materiala".Zanimiv vhodni del lahko popestri tudi hišo, ki ni nenavadnih oblik - h klasični hiši z dvokapno streho lahko dodate visok "portico", ki uporablja prečiščene ravne linije in je oglato zasnovan. Kako pestro bi bila hiša videti šele v primeru, da bo ga oblekli v kamen, prebarvali v živahne barve, nanj namestili les ...Zakaj bi morala biti vhodna vrata vsem na očeh? Odločite se lahko, da jih boste skrili pred pogledi z ulice in okoli vrat ustvarite pregrade, ki služijo estetiki in pomagajo k bolj razgibanemu videzu hiše. Ponovno - za marsikoga je to povsem nepotrebno, za ljubitelje razgibane arhitekture pa odlična zamisel.Videz vhoda je možno spremeniti in obogatiti tudi naknadno, kar dokazuje zadnja fotografija. Nadstrešek lahko dozidate, naredite iz lesa ali drugega materiala, prav tako je lahko v klasični dvokapni obliki, oglat ali obokan ... Glavno je, da ne pretiravate - potrebno je paziti, da se bo stilno ujemal s hišo!

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog