Vodič

Kako spremeniti podstrešje v loft?


Skoraj vsako podstrešje je možno z nekaj dela spremeniti v mansardno stanovanje, nikakor pa ni možno vsakega podstrešja spremeniti v tako imenovani loft – odprt podstrešni prostor z vidnimi deli ostrešja in druge konstrukcije ter veliko svetlobe. Za to je potrebno že v osnovi najti primeren prostor oziroma stavbo, v kateri je podstrešni del višji kot običajno.

Loft, ki največkrat označuje stanovanje na vrhu stavbe, saj se nanaša prav pod ostrešjem, je pri nas izjemno redka oblika stanovanja, saj njegove izdelave večina podstrešij in mansard ne omogoča. Da bi pridobili dovolj višine, bi bilo potrebno streho dvigniti, kar že zahteva ureditev gradbene dokumentacije. Druga možnost je seveda ureditev lofta v zapuščenem skladišču ali industrijski stavbi – teh glede na število propadlih podjetij verjetno ne primanjkuje, vendar pa je potrebno dobiti dovoljenje za preureditev poslovnega oziroma industrijskega objekta v bivalnega, pa tudi cene za nakup običajno niso preveč prijazne. To pomeni, da so možnosti za loft minimalne – če jo najdete, jo torej vsekakor izkoristite.

Zakaj je loft tako posebno stanovanje?

Urejevanje skladišč in podstrešij v lofte se je pričelo že pred kakšnimi štiridesetimi leti, ravno zaradi obilice opuščenih poslovnih in industrijskih stavb, vendar seveda ne pri nas, temveč v večjih mestih v ZDA. Sprva so v loftih stanovali predvsem tisti, ki so imeli nekoliko bolj »umetniški« življenjski stil, nato pa so lofti postali del splošne urbane kulture. Svoj status »posebnega« stanovanja so obdržali vse do danes, saj je ljudem odprta arhitektura očitno precej všeč – je pa vprašanje, koliko je praktična. Oziroma: praktična zagotovo je, vendar bolj za pare ali posameznike, nekoliko manj pa za družine z otroki.

Loft omogoča veliko svobode in izražanja. Je stanovanje, v katerem nas stene ne utesnjujejo, kjer je strop izjemno visok in lahko opazujemo ostrešje, v katerem je veliko svetlobe, ki je lahko podaljšano v vrt na strehi ali teraso. To pomeni, da je možno ambient izjemno dobro izkoristiti in ga organizirati. Nič vas ne omejuje pri odločitvi, ali boste kuhinjo postavili v kot ali na sredo stanovanja, nobena stena vam ne preprečuje, da bi sedežno garnituro premaknili bolj sem ali bolj tja, kadar povabite goste, se kljub gneči vsi zabavajo v istem prostoru … Seveda pa je loft v praksi popolnoma odprt zgolj na eni strani, drugi del pa ima običajno tudi galerijo, na kateri se nahajajo večinoma spalni prostori.

In katere so slabosti lofta? Pravzaprav je slabost ista kot prednost: velik odprt prostor! Pri načrtovanju in ureditvi lofta vnaprej dobro pomislite o toplotni izolaciji in ogrevanju ter hlajenju, pa tudi o tem, kako boste v njem poskrbeli za mirne in intimne trenutke (če imate družino).

V kolikor imate na voljo visoko podstrešje, ki bi ga lahko uredili v loft, vam to vsekakor priporočamo – seveda pa se pred odločitvijo in pričetkom načrtovanja dobro pogovorite z arhitektom oziroma projektantom. In ne obupajte, če vaš prostor ni med največjimi in najvišjimi – tudi v nekaterih klasičnih mansardah je možno urediti moderen »približek« lofta. V kolikor imate leseno ostrešje in trame oziroma špirovce, je najbolje, da so ti dobro vidni (ob modernem pohištvu stanovanje vseeno ne bo videti "starinsko"), zaradi misli na varčnost pri ogrevanju, pa lahko zgornji del ostrešja tudi zaprete in tako ne omogočite odprtega prostora v samo konico ostrešja. Če ima podstrešje oziroma mansarda sicer zaradi nosilnosti pozidane stene, pa je tudi te mogoče v sodelovanju s statikom odstraniti - takrat se nejvečkrat nadomestijo s kovinskimi nosilci oziroma stebri in trami.


 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog