Vodič

Skeletna gradnja 

Skeletna gradnja se na področju stanovanjskih hiš pri nas uveljavlja šele v zadnjih nekaj letih, ko smo se o njej poučili predvsem iz ameriških oddaj o prenovah domov – ob spremljanju teh smo se čudili, kako brez skrbi podrejo katerega od notranjih zidov, ne da bi se spraševali, ali ne gre morda ta nosilnega, ali pa so brez težav podrli in nato izjemno hitro postavili celo povsem nov del hiše. Ja, to omogoča skeletna gradnja, kjer osnova hiše niso zidovi, temveč skelet oziroma okostje.

Sicer pa skeletna gradnja sama po sebi ni novost – gre namreč za gradnjo, ki omogoča grajenje nebotičnikov, poslužujemo pa se je tudi pri gradnji velikih hal, na primer za industrijo ali nakupovalna središča. Tudi pri gradnji naših trgovskih centrov lahko opazujemo, kako najprej postavijo močan skelet, tega nato prekrijejo in zaprejo s stenami. Postopek je zelo hiter, v notranjosti pa ni nobenih sten, saj te niso potrebne – glavna je konstrukcija skeleta.
 

Kaj je skelet oziroma okostje?


Medtem, ko se za trgovske centre, industrijske hale in nebotičnike običajno uporablja skelet iz jekla, se je za družinske hiše večinoma uporabljalo lesen skelet, zadnje desetletje pa se tudi tu v sodobni arhitekturi vse pogosteje uporablja skelet iz kovin. Stebri in nosilci iz močnega lepljenega lesa ali kovine se lahko kasneje prekrijejo, ali pa ostanejo vidni, kar je zlasti v sodobni arhitekturi zelo priljubljeno. Prostore se ustvarja tako, da se med stebre namešča stene iz različnih materialov – lahko gre za plošče kot pri montažni gradnji, za les, zidane stene, steklo ali druge materiale, najbolj bistveno pa je, da ti zidovi niso nikoli nosilni, torej jih je enostavno podreti oziroma odstraniti in postaviti drugje. Nenazadnje se lahko odločite tudi za to, da ima vaš dom zgolj zunanje stene, v notranjosti pa so prostori v celoti odprti.

Glavni element takšne hiše je torej njeno okostje, ki je močno in dobro nosilno. Stene so zgolj »dodatek« po želji in so lahko popolnoma lahke ter iz materialov, ki nimajo velike nosilnosti.
 

Na kaj moramo biti pozorni?


Pri skeletni gradnji je treba poskrbeti predvsem za to, da izberemo za materiale sten takšne, ki omogočajo dobro izolativnost, hkrati pa so paroprepustni. Torej je ena najboljših izbir zagotovo les. V kolikor izberete skelet iz jekla in stene iz stekla, je torej nujno dobro premisliti o tem, kako poskrbeti, da se vaš dom ne bo prehitro spremenil v steklenjak, v katerem bo bivanje neprijetno.

Pri odločitvi za skeletno gradnjo je pomembno tudi dobro načrtovanje inštalacij. Kadar boste za stene uporabili opeko ali predizdelane plošče, boste v njih brez težav namestili vse potrebne napeljave. Če se odločite za steklo ali druge tanjše in »trde« materiale, pa bo treba inštalacije namesto v stene napeljati v tla.
 

Zakaj je skeletna gradnja vse bolj priljubljena?


Eden od razlogov je zagotovo ta, da poteka skeletna gradnja zelo hitro, torej lahko pridete do svojega novega doma precej hitro. Drugi razlog je prilagodljivost notranjih sten – notranjo podobo oziroma tloris doma lahko kasneje brez težav spremenite ali dodate dodatne prostore hitreje kot pri klasični prizidavi. Tretji pa je ta, da za »podporo« hiše skrbi konstrukcija okostja, torej se lahko odločite za zelo malo ali tudi nič notranjih sten – kar je pri trenutnem trendu odprtih oz. »open plan« prostorov, kjer so vsaj vsi bivalni prostori povezani v enega samega, zelo priljubljeno in daje moderen videz doma.


Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog