Vodič

Minimalne mere sob in prizidkov 

V želji, da bi po potrebi imeli v svoji hiši dodatno sobo ali drug prostor, se pogosto odločimo za prizidek ali prezidavo večjega obstoječega prostora. Včasih s tem ni težav – veliko spalnico brez težave razdelimo v dve otroški sobi (pri čemer je včasih potrebna vgradnja dodatnega okna), v veliki veži lahko uredimo dodatno stranišče za goste in podobno. Kadar se odločimo za večje posege, na primer prizidek, pa bo zanj potrebno dovoljenje in seveda tudi načrt.

V primeru prizidka, ko vam bo dokumentacijo pripravil projektant, bo ta natanko vedel, kako velik mora biti prizidek, da bo uporaben. Kadar ste „sam svoj mojster” in poskrbite za spremembe v notranjosti, pa je dobro vedeti, kakšne naj bi bile minimalne površine posameznih prostorov, da jih je sploh možno uporabljati.
 

Minimalne velikosti prostorov


Včasih se nam zdi, da je prostor, ki nam je na voljo, enostavno razdeliti na toliko manjših prostorov, kot jih želimo – še zlasti, če smo omejeni s kvadraturo ali financami. Vendar pa prostori ne bodo funkcionalni, če ne bodo zadoščali vsaj minimumu, ki je za posamezen namen potreben. Zakonodaja sicer ne določa, kakšna mora biti velikost tlorisa posameznih prostorov, vendar pa določa, kakšno opremo mora projektant predvideti v posameznem prostoru ter kakšni morajo biti pri tem odmiki. A preden se lotimo uradnih zahtev, za lažjo predstavo vseeno poglejmo, kakšne so neformalne mere, ki jih določa »zdrava pamet«.

Minimalne mere, ki še omogočajo funcionalnost prostorov so naslednje:

hodniki in povezovalni prostori naj imajo širino vsaj 90 cm; stranišče naj ima površino 1.3m², kopalnica 2.8m², kopalnica s straniščem 3.6m², kuhinja 7.50m², kuhinja z zajtrkovalno ali manjšo jedilno mizo 12m², jedilnica 9.5m², dnevna soba 13m², spalnica z enim ležiščem 6.5-8.4m² in spalnica z dvema ležiščema 10.2-11.2m².

Omenjene številke naj veljajo zgolj kot približno vodilo, saj lahko številke precej variirajo glede na to, kaj vse želimo umestiti v vsako sobo – razen tistega, kar določa zakon.
 

Zahtevana oprema


Kot smo rekli, velikost prostorov pri nas ni določena s površino (kvadraturo), temveč je predpisana oprema, ki mora biti predvidena v vsakem prostoru. Pravilnik za minimum navaja:

Prostor za pripravo hrane mora zagotavljati v stanovanju enim ležiščem kuhinjski blok velikosti 100 cm x 60 cm in shrambno omaro 60 cm x 60 cm; v stanovanju z dvema ležiščema pa štedilnik 60 cm x 60 cm, hladilnik 60 cm x 60 cm, pomivalno korito 60 cm x 60 cm, shrambno omaro 60 cm x 60 cm in delovno-odlagalno površino dolžine najmanj 60 centimetrov; v stanovanju z več ležišči mora imeti na vsako ležišče dodatno še 40 cm delovno-odlagalne površine. Pri kuhinjskih elementih mora biti 1 m prostora.

V prostoru za uživanje hrane mora biti prostor za jedilno mizo in toliko stolov, kot je število ležišč v stanovanju. Za vsak stol je treba najmanj 60 cm dolžine in 40 cm globine mize ter 75 cm prostora za odmik.

V dnevni sobi mora biti sedežna garnitura s sediščem 80 cm x 80 cm na vsako ležišče stanovanja; TV-knjižne omare s širino najmanj 60 cm in globino 40 cm na vsako ležišče in klubska miza 60 cm x 60 cm.

V spalnici je zagotovljen prostor za namestitev in uporabo ležišča 90 cm x 210 cm ali ležišča za dve osebi 160 cm x 210 cm in delovne mize 120 cm x 70 cm na tri ležišča (ki je lahko tudi v bivalnem prostoru). Dostop do ležišča mora biti širok vsaj 70 cm, pro posteljah za dve osebi mora biti na obeh straneh.

V kopalnici je prostor za umivalnik 60 cm x 55 cm, kad površine 1,20 m2 ali prho površine 0,60 m2 in straniščne školjke 40 cm x 60 cm. V stranišču je prostor za školjke 40 cm x 60 cm in manjši umivalnik. Pred opremo v kopalnici mora biti vsaj 70 cm prostora, pred umivalnikom v stranišču pa 60 cm. Stranski odmiki med opremo morajo biti vsaj 20 cm.
 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog