Vodič

Lesena fasada 

Fasada je zagotovo tisto, kar na hiši najprej opazimo. Po tem, ko so bile nekaj let pri nas v ospredju klasične fasade v različnih (tudi zelo intenzivnih) barvah, se vse več ljudi ponovno odloča za fasado, ki v okolju ne izstopa oziroma se z njim izjemno ujema – takšna je lesena fasada, ki deluje naravno in estetsko.

Pri leseni fasadi se lahko odločimo, da bomo v les oblekli celotno zunanjost hiše, vendar bomo čudovit videz dosegli tudi, če bomo medsebojno kombinirali različne materiale. K leseni fasadi se dobro podata tako klasična fasada kot fasada iz kamna.
 

Zakaj bi uporabili les?


V prvi vrsti seveda zato, ker je naraven. Drugi razlog je ta, da je na večjem področju Slovenije les tradicionalen gradbeni material, saj je naša dežela bogata z gozdovi. Tretji razlog pa je seveda v smernicah gradnje in trendih v arhitekturi: lesene fasade veljajo za sodobne in moderne, pogosto pa tudi za prestižne.

Lesene fasade so primerne tako za stanovanjske hiše kot poslovne prostore, za enostanovanjske in večstanovanjske stavbe. Če jih primerno vzdržujemo, so izjemno trajne.
 

Kako poteka polaganje?


Polaganje lesa lahko opravimo na kakršni koli površini – lesena fasada torej ne predvideva, da je celotna hiša narejena iz lesa, temveč gre lahko tudi za klasično opečnato, betonsko ali montažno gradnjo. Za leseno fasado se lahko odločimo tudi pri prenavljanju hiše oziroma prenovi njenega zunanjega videza, ne pa le pri novogradnji.

Lesena fasada oziroma deske, ki so namenjene leseni fasadi, se montirajo na podkonstrukcijo, saj to omogoča boljšo zračnost. Podkonstrukcija mora biti v večini primerov primerno impregnirana (če je lesena).

Lesene deske, namenjene fasadi, se lahko polaga na različne načine: v različnih smereh in s kombinacijo različnih debelin in različno oblikovanih profilov oziroma robov desk, zaradi česar je lahko fasada ali popolnoma gladka, ali pa tudi precej razgibana in z opaznimi robovi desk.
 

Kako izbrati les?


Od kakovosti lesa, njegove obdelave in kasneje tudi njegove montaže je odvisna obstojnost lesene fasade. Les mora biti gost, torej mora imeti na centimeter debeline veliko število letnic. Biti mora primerno sušen, da se ob različnih vremenskih vplivih pretirano ne krči in razteza, saj lahko to pripelje do razpok in krivljenja. Pomembno je, da je les gladek, za kar običajno poskrbijo z večkratnim brušenjem.

Za fasade se največkrat uporablja sibirski macesen, prav tako pa tudi smreka in različne tropske vrste lesa. Vsak les se s staranjem in z izpostavljenostjo vremenskim vplivom spreminja.

Za macesen, ki je naravno odporen na vremenske vplive, kemična zaščita ni potrebna, vsi pa vemo, da na površju tvori siv sloj. Če vas posivitev moti (čeprav gre zgolj za estetsko spremembo, ne pa funkcionalno), se je potrebno odločiti za kemično zaščito v obliki brezbarvne lazure, ki pa jo je potrebno na približno tri leta obnavljati.

Smrekov les je v primerjavi z macesnovim na vreme manj odporen, zato je zaščita potrebna. Poskrbeti je treba tako za impregnacijo kot nekaj plasti lazure, ki je lahko tudi v različnih odtenkih. Tudi v tem primeru je potrebno »barvanje« na tri leta ali nekoliko več.

Tudi pri uporabi drugih vrst lesa, na primer cedre ali tropskega lesa, je vedno potrebno najprej preveriti, kakšna vrsta zaščite je potrebna – seveda glede na vremenske razmere v okolju, v katerem živite.
 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog