Vodič

Razlika med montažno in klasično gradnjo

Ko se odločamo za gradnjo hiše, je način, na katerega bomo gradili, ena najpomembnejših odločitev. Tako klasična, kot montažna gradnja imata svoje prednosti in pomanjkljivosti, ki jih bomo predstavili v nadaljevanju.

Čas gradnje  

Prva velika razlika med klasično in montažno gradnjo je v času gradnje. Pri klasični gradnji se uporablja veliko vode, ki se mora med posameznimi fazami posušiti oziroma izhlapeti, to pa je dolgotrajen proces. Za razliko od zidane hiše, se v montažno lahko vselimo razmeroma hitro, saj njena gradnja ne vključuje mokrih faz, z izjemo temeljev in betonske plošče. Prednost montažne gradnje je tudi v tem, da so konstrukcijski deli hiše predhodno izdelani in tako izvajalci hišo na gradbišču sestavijo v zelo kratkem času. Gradnja zidane hiše lahko traja tudi več let, v montažno pa se lahko vselimo po nekaj mesecih.

Cena  

Cenovno naj bi bile montažne hiše v povprečju vsaj 15 odstotkov ugodnejše, kot primerljive hiše zgrajene na klasičen način. Pri tem pa moramo upoštevati tudi to, da je financiranje pri zidanih hišah lahko postopno, pri montažnih pa ne. 

Debelina sten 

Razlika med klasično in montažno gradnjo je tudi v debelini sten. Masivne stene pri klasičnih gradnjah imajo večjo toplotno akomulativnost, montažne hiše pa imajo zaradi tanjših sten toplotno akomulativnost manjšo, kar pomeni, da se hitreje ogrejejo in tudi hitreje ohladijo kot klasične.  

Izolativnost  

Zunanje stene montažnih hiš so bolj toplotno izolativne, kot pri zidanih, kar lahko pomeni večji prihranek energije, če je zgradba ustrezno zrakotesna.  

Videz  

Glede končnega videza hiše med tema dvema načinoma gradnje ni razlik. Pri obeh načinih gradnje se lahko odločimo za tipske hiše, ali pa jo s pomočjo arhitekta oblikujemo po svojem okusu.

Trajnost

Življenjska doba montažnih hiš je približno 50 let, kar je občutno manj od trajnosti hiš klasične gradnje. Trajnost hiš montažne gradnje je odvisna tudi od vzdrževanja in kakovosti materialov.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog
Prijavite se na
brezplačne E-novice

Anketa

Moja hiša potrebuje