Parket

Ko se odločamo za talno oblogo, moramo pomisliti na mnogo dejavnikov. Tla se morajo ujemati z notranjostjo objekta, poleg tega pa morajo biti tudi vzdržljiva. Lesena tla dajejo domu toplino, so lepa na pogled in odporna.

Parket ima poleg tega tudi druge prednosti:

  • varčuje z energijo;
  • ob pravilni negi ima skoraj neomejeno življenjsko dobo;
  • je prijazen okolju.

Barva, vzorec in trdota so odvisni od vrste lesa, iz katerega je parket narejen. Najpogosteje se za parket uporablja les hrasta, bora, macesna, breze, bukve, javorja, pravega kostanja in češnje.

Pri nas se še vedno najpogosteje uporablja les hrasta, ki je zelo obstojen in se minimalno krči, vendar pa se tudi ostale vrste čedalje bolj uveljavljajo. Prednost svetlih vrst lesa je predvsem v tem, da na svetlobi vzorec in struktura lesa prideta bolj do izraza kot pri temnejših vrstah.

Glede na strukturo lesa ločimo tri razrede parketa:

  • ekstra (1. razred);
  • standard (2. razred);
  • rustik (3. razred).

Razlika med razredi parketa je v barvi in vrsti vlaken. Medtem, ko je parket prvega razreda enakomerno obarvan, ima »rustik« živahno strukturo in je močno razbarvan.

Polaganje parketa

Pred polaganjem moramo izravnati podlago, na katero bomo parket položili. To lahko storimo z nanosom izravnalne mase, pred tem pa moramo nanesti še emulzijski premaz. Če imamo razliko v nivoju, jo lahko izravnamo z ivernimi ploščami. Ko je podlaga popolnoma izravnana in pripravljena, lahko začnemo s polaganjem parketa. Lepilo nanesemo na utore parketnih ploščic in jih spojimo skupaj s pomočjo kladiva. Odvečno lepilo odstranimo z lopatico ali obrišemo s krpo.

Ko parket položimo, moramo navadno počakati približno 14 dni, da se parket v prostoru stabilizira in da se lepila dokončno posušijo. Parketna tla je treba nato še pobrusiti in prelakirati. Stopnja brušenja je odvisna od vrste parketa oziroma od števila izboklin, v vsakem primeru pa ga moramo obrusiti v več stopnjah. Potem, ko je parket obrušen in očiščen, lahko začnemo z lakiranjem. Po prvem premazu je navadno treba celotno površino še enkrat pobrusiti in nanesti še en sloj laka. Da je parket še bolj odporen lahko nanesemo še tretji sloj.

Ker je parket v primerjavi z ostalimi talnimi oblogami relativno drag, je najbolje, če polaganje parketa prepustimo strokovnjaku, saj smo le tako lahko prepričani, da ne bo prišlo do napak.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog