Kamnite plošče

Kamnite plošče ali ploščice se izdelujejo iz naravnega kamna, navadno marmorja in granita. Poznamo tudi umetne žgane in nežgane ploščice, ki so iz različnih kamenin ali umetnega kamna.

Kamnite ploščice kot talna obloga imajo veliko prednosti, ena glavnih pa je vzdržljivost in trpežnost. So tudi enostavne za čiščenje in vzdrževanje. Zato so še posebej primerne za kuhinjo in kopalnico. Slaba lastnost kamnitih ploščic je, da so na občutek hladne. Zaradi tega jih običajno ne polagamo v bivalne prostore.

Za zunanje predele, kot so balkoni in terase so primerne ploščice, ki so odporne na mraz in druge zunanje vplive, v notranjih prostorih pa to ni potrebno.

Kot pri ostalih talnih oblogah, lahko tudi pri ploščicah izbiramo med različnimi velikostmi, vzorci in barvami. Iz obsežne ponudbe lahko izberemo take, ki bodo skladne s prostorom, kamor jih bomo položili.

Polaganje ploščic

Pred polaganjem mora biti podlaga ravna, čista in trdna. Vse stare talne obloge odstranimo in s pomočjo ustreznega kita popolnoma izravnamo površino s kitom. Na podlago s širokim čopičem nanesemo osnovni premaz ali emulzijo, kar je ključnega pomena, če bomo ploščice polagali na podlago, ki vpija vlago.

Zelo pomembno je, da glede na prostor, izberemo pravo lepilo, ki ga po površini enakomerno razmažemo z zidarsko žlico in kasneje še z nazobčano lopatico. Na podlago istočasno nanesemo le toliko lepila, da se le-to nebo prej posušilo preden bomo ploščice položili. Če bomo polagali na teraso ali balkon, moramo uporabiti lepilo s posebnimi dodatki, ki je prilagojeno za zunanje razmere.

Preden začnemo s polaganjem ploščic, moramo prostor izmeriti in določiti sredino. Pred lepljenjem je priporočljivo, da ploščice na suho položimo po tleh. Za enakomerno polaganje si lahko pomagamo s plastičnimi križci, ki jih postavimo med ploščice.

Prostor med ploščicami zapolnimo z ustrezno fugirno maso, ki jo izberemo glede na prostor. Pred fugiranjem moramo iz fug očistiti ostanke lepila in prah. Priporočljivo je, da uporabljamo zaščitne rokavice in očala. Ko zaključimo s fugiranjem, očistimo ostanke fugirne mase.

Če sami nismo dovolj spretni, lahko za to delo najamemo profesionalca, ki nam bo ploščice položil natančno in brez napak.
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog