Vodič

Obnova fug

Kadar želimo dati kopalnici novo podobo, ni vedno nujno, da kopalnico popolnoma prenovimo. Kopalnico ali druge prostore, kjer imamo položene ploščice, lahko osvežimo tako, da obnovimo fuge. Obnova fug je priporočljiva tudi, kadar so te poškodovane, na primer zaradi plesni, ali nestrokovno narejene. Včasih pa nam preprosto ni všeč barvna kombinacija fug in keramičnih ploščic. Postopek je načeloma razmeroma preprost in ga zato lahko opravimo sami. Zavedati pa se moramo, da je obnova fug zamudno delo, pri katerem sta potrebna velika natančnost in potrpežljivost.

Menjava fugirne mase

Dolgoročno je menjava fugirne mase najboljši način obnove. Postopek poteka tako, da moramo stare fuge najprej odstraniti. Za odstranjevanje uporabimo posebno strgalo v obliki črke V, s katerim stare fuge postrgamo iz rež med ploščicami. Namesto strgala lahko uporabimo tudi poseben večnamenski stroj (kotni brusilnik, fleksarica), vendar moramo pri delu z njim paziti, da ne poškodujemo ploščic. Sledi temeljito čiščenje umazanije in prašnih delcev, drugače se nam lahko zgodi, da se nova masa ne bo dovolj dobro oprijela površine. Pred nanosom fugirne mase je priporočljiv nanos emulzije, ki zagotovi boljši oprijem mase s površino. Sledi samo še nanos fugirne mase izbranega odtenka po navodilih proizvajalca.

Barvanje fug

Kadar so fuge v dobrem stanju ali pa smo nezadovoljni z njihovo barvo in nam ni do ponovnega fugiranja, jih lahko preprosto prebarvamo. Na trgu je mogoče dobiti posebno barvo, ki je namenjena prav barvanju fug, izbiramo pa med različnimi barvnimi odtenki. Barvanje fug z barvami za stene ali drugimi barvami odsvetujemo, saj je njihova obstojnost na fugah vprašljiva. Pred nanosom barve moramo površino temeljito očistiti. Samo barvo nanašamo neposredno iz stekleničke ali pa si pomagamo s čopičem, odvisno od širine samih fug. Če se nam zgodi, da smo po nesreči pobarvali tudi ploščice, barvo preprosto obrišemo. Število nanosov barve je odvisno od razlike med že obstoječo barvo in novo barvo. Če namreč barvamo iz temne na svetlo ali obratno, bomo postopek morali najverjetneje ponoviti vsaj dvakrat.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog