Vodič

Finalna obdelava mavčnih plošč

Kako postavljamo stene in strope iz mavčnih plošč smo že pisali. Na tem mestu pa navajamo napotke za nadaljnjo obdelavo mavčnih plošč.

Ko so mavčne plošče nameščene, se lotimo kitanja stikov. Bolj, ko smo bili pri tem natančni, bolj gladka bo celotna površina na koncu. Lahko kitamo samo stike, lahko pa celotne površine, vendar je to delo dokaj zamudno. Odločitev je stvar posameznika.

Z ustreznim kitom (naj bo čim prožnejši) zakitamo razmike med ploščami. Stike nato prekrijemo s papirnatim ali mrežastim trakom iz steklenih vlaken. Slednji se nato pokita. Če uporabljamo mrežico, moramo maso dobro vtreti v mrežico. Ko se masa posuši, se lotimo brušenja. Pri brušenju ne smemo biti pregrobi, da ne bi poškodovali površine plošč.

Po tem, ko smo površino zgladili na želeno gladkost, nadaljujemo z barvanjem.

Za končno obdelavo plošč lahko uporabimo naslednje materiale:

  • strukturne, tankoslojne in mineralne omete;
  • na vodo in čiščenje obstojne disperzijske barve iz umetnih snovi;
  • oljnate barve in lake;
  • poliuretanske in epoksidne lake;
  • tekstilne in plastične tapete;
  • keramične obloge.

Barve na bazi apnenca in silikata niso primerne za uporabo na mavčnih ploščah.

Vsekakor se je pred nakupom smiselno posvetovati s strokovnjakom, ki nas bo opozoril na dobre in slabe lastnosti posameznih materialov.

Preden se lotimo barvanja, moramo natančno odstraniti prah, ki nam je ostal od brušenja. Pri odstranjevanju prahu si pomagamo z rahlo navlaženo krpo.

Sledi nanos akrilne emulzije. S to emulzijo impregniramo površino in omogočimo boljši oprijem barve na podlago. Emulzija nam hkrati prepreči prekomerno vpijanje vode iz barve v steno. To je še posebej pomembno, kadar stene ne bodo bele, saj s tem preprečimo nastanek lis. Ko se emulzija posuši nanesemo še enega do dva sloja barve želenega odtenka. Število nanosov je odvisno od same pokrivnosti izbrane barve.

Če se bomo odločili, da bodo naše stene krasile tapete, se preprosto držimo navodil proizvajalca.

Kadar na mavčne plošče polagamo ploščice, jih moramo pred polaganjem premazati z izolacijskim premazom. Ploščice nato polagamo po običajnem postopku.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog