Vodič

Stara opeka kot talna obloga

Veliko ljudi se pri prenovi starejše hiše sooči z večjo količino odpadnega materiala. Med te materiale spada tudi navadna opeka ali po domače povedano »cegu«. Staro opeko so včasih izdelovali ročno in zato lahko občudujemo čudovite strukture vzorcev. Vse to pa pripomore h rustikalnejšemu videzu. Prostor, v katerem bomo imeli po tleh položeno opeko, bo deloval toplo in domače.

Pri rušenju starih sten moramo biti bolj previdni, da opeke ne bi preveč poškodovali. Z malo brušenja in končne obdelave bomo namreč dobili estetsko in dolgo obstojno talno oblogo.

Nepoškodovano opeko, ki jo imamo namen uporabiti, moramo najprej očistiti prašnih delcev. To najlažje storimo z grobo krtačo in nekaj vode. Seveda pa ne polagamo cele opeke, očiščeno opeko razrežemo na ploščice debeline 2 cm, ki imajo dolžino 24 in širino 12 cm. To delo lahko opravimo sami ali prepustimo mojstru. Namesto stare opeke za zidanje lahko uporabimo tudi odslužen opečni strešnik – bobrovec, ki mu predhodno odrežemo zaokroženi del. Opeko lahko narežemo po dolžini in dobimo opeko dimenzije 24x6 cm in debeline 2 cm. Z njo nato obložimo steno. Na ta način bo stena videti, kot bi bila zidana iz cele opeke, dejansko pa bo le obložena z njo.

Dobro posušeno opeko polagamo v poljubnem vzorcu tako kot ostalo keramiko. Polagamo le na dokončno suh estrih. Za vezanje opeke s tlemi uporabimo navadno lepilo za polaganje keramičnih ploščic. Fuge naj bodo širine 1 cm zaradi neenakomernih dimenzij ali nenatančnega razreza. Za fugirno maso uporabimo zmes mivke, cementa in vode.

Med postopkom fugiranja pazimo, da sprotno očistimo ostanke mase, saj jo bomo kasneje le težko odstranili.

Finalna obdelava tako položenih tal načeloma ni potrebna, je pa odvisna od natančnosti polaganja in želenega končnega videza. Torej, če je opeko terba zbrusiti, to storimo, preden jo zafugiramo.

Ko je tlak popolnoma suh, je pripravljen, da ga olepšamo in zaščitimo pred umazanijo, vodo in mastnimi madeži. Z zaščito si olajšamo redno vzdrževanje površin.

Za čisto končno obdelavo imamo na izbiro:

  • lakiranje;
  • oljenje;
  • voskanje.

Če se bomo odločili za voskanje ali oljenje, se moramo zavedati, da bomo morali postopek ponoviti vsaj 2 krat letno. Je pa to najbolj naravna, okolju in ljudem prijazna zaščita.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog