Vodič

Polaganje klasičnega parketa

Parket je talna obloga, ki z leti postaja vse lepša in lepša. S časom spreminja svojo barvo, vsaka še tako majhna poškodba pa nam pripoveduje svojo zgodbo. Ob predpostavki, da klasični parket debeline 22 mm obrusimo na vsakih 20 let za približno 1,5 do 2 milimetra, je njegova predvidena življenjska doba več kot 100 let. Neizpodbitno pa je, da je za dolgo življenjsko dobo treba parket kakovostno položiti.

Polaganja, brušenja in lakiranja oziroma oljenje parketa se je najbolje lotiti po zaključku gradbenih del in ometanja, a pred zadnjim beljenjem.

Priprava podlage

Parket lahko polagamo praktično na katerokoli površino: cementni estrih, anhidridni estrih, leseno podlago, keramične ploščice,… Pomembno je le, da uporabimo ustrezno lepilo in morebitne predhodne premaze ali izravnalne mase.

Pogoj je, da je podlaga ravna, trdna, suha in očiščena vseh nečistoč. Kadar podlaga ni ravna, jo zgladimo z brušenjem ali z nanosom izravnalne mase.

Pred polaganjem je treba tudi izmeriti vlažnost estriha. Pri cementnih estrihih je največja dopustna vlažnost 2 %, pri anhidridnih estrihih pa 0,2 %. Če je vlažnost višja, moramo prostor izsušiti s pomočjo sušilcev zraka.

Polaganje

Pomembno je, da parket kupimo in odložimo v stanovanje pravočasno, vsaj teden ali več pred polaganjem, da se les prilagodi klimi v stanovanju. V nasprotnem primeru se bo sicer kaj hitro zgodilo, da bo že položen parket zaradi spremembe temperature ali vlažnosti zraka odstopal, se napihoval ali pokal. Za polaganje je dovoljena najvišja vlažnost parketa med 8 in 10 %, temperatura prostora, kjer se polaga parket pa ne sme biti manjša od 15 °C, idealna je okoli 20 °C.

Izbira lepila ima velik pomen in eno odločilnih vlog. Še tako drag parket lahko uničimo z napačno izbiro lepila. Dobro lepilo mora dobro sprijeti parket s podlago, mora biti temperaturno in dimenzijsko stabilno ter okolju prijazno. Posebno pozornost moramo nameniti lepilom, kadar polagamo na talno gretje, saj mora biti lepilo še dodatno elastično.

Parket polagamo tako, da najprej na podlago nanesemo lepilo in nato na lepilo položimo parketno deščico ter jo rahlo pritisnemo na podlago. Ostanke lepila moramo takoj odstraniti iz parketa.

Po polaganju

Po sveže položenem parketu ne smemo hoditi vsaj 24 ur. Pred nadaljnjim brušenjem in lakiranjem naj miruje še teden ali dva. Ta čas v prostoru ne izvajamo nobenih del, ki bi lahko poškodovala parket ali povzročila madeže, previdni moramo biti tudi pri hoji po parketu.

Brušenje in lakiranje

Za končen videz izdelka začnemo z grobim brušenjem (granulacija 40 do 60) s katerim poravnamo parket. Z vmesnim brušenjem (granulacija 100) pobiramo raze in nepravilnosti grobega brušenja izdelka. Z zadnjim finim (granulacija 100 ali več) brušenjem pobiramo samo manjše nepravilnosti. Brušenju sledi lakiranje, voskanje ali oljenje. Lakiran parket je enostavnejši za nego, saj moramo nanose olja ali voska obnavljati vsako leto. Prednost voskanja ali oljenja je, da lahko manjše poškodbe enostavno lokalno pobrusimo in nanesemo olje ali vosek.

Vzdrževanje

Za ohranitev dimenzijske stabilnosti in čim lepšega parketa je zelo pomembna čim bolj enakomerna zračna vlažnost in temperatura. Ustrezna vlažnost naj bi bila med 50 in 60 %, temperatura pa naj ne pade pod 15 °C. Parket čistimo z vlažno krpo in malo namenskega čistila.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog