Vodič

Popravilo poškodovane mavčne plošče

Enostavna, suha in hitra gradnja z mavčnimi ploščami je v zadnjih nekaj desetletjih postala izjemno priljubljena. Žal pa imajo mavčne plošče to slabost, da so nekoliko bolj podvržene nekaterim poškodbam v primerjavi s klasično zidanimi stenami ali lesenimi oblogami. Največkrat se srečamo z neestetskimi, vendar običajno nenevarnimi, lasastimi razpokami na stikih plošč, hitro se nam zgodi, da ob premikanju pohištva, zadenemo steno in naredimo vanjo manjšo luknjo ali pa se mavčne plošče prepojijo z vodo (zamakanje, vlaga, …). Pripravili smo nekaj nasvetov za popravilo najpogostejših poškodb mavčnih plošč.

Razpoke

Običajno so zelo tanke, za debelino lasu, in potekajo po stikih med samimi ploščami ali na stikih plošč in drugih materialov (stik strop – zidana stena). Nastanejo zaradi »delovanja« samih plošč, ki imajo visoko sposobnost vpijanja vlage. To je sicer dobra lastnost, saj prejeto vlago kasneje, ko je zrak bolj suh, oddajo nazaj v prostor. Drug pogost vzrok, predvsem pri mansardnih stropih, je delovanje lesenega ostrešja, ki se med posameznimi letnimi časi različno obnaša. Tretji razlog za pokanje plošč pa je nestrokovno in nekakovostno izvedeno delo polagalcev plošč.

Razpoke, ki so nastale med dvema različnima materialoma, torej med mavčnimi ploščami in steno ali stropom običajno saniramo tako, da v linijo stika ponovno nanesemo akrilni kit in, ko se posuši, ponovno prebelimo.

Če pa so razpoke med stiki na samih ploščah, pa jih saniramo nekoliko drugače. Stike med ploščami, kjer so se pojavile razpoke, zarežemo v obliki črke V in stike zapolnimo s fugirno maso. V še svežo fugirno maso vtisnemo stekleni voal ali mrežico, ki jo dobro vtisnemo v maso, vendar ne v sam V utor. Če bomo uporabili samolepilni bandažni trak, ga nalepimo na suho površino preko stika plošč. Ko je masa suha, z lopatico na hitro postrgamo po robovih, da odstranimo morebitne majhne izbokline in nato še enkrat prekitamo in rahlo pobrusimo, ko se posuši. Po potrebi površino zgladimo z izravnalno maso. Sledi še končno brušenje in beljenje. Če bo odtenek na popravljenem delu drugačen od prvotnega, bo treba prebarvati cel strop in steno, v najslabšem primeru pa cel prostor.

Luknje

Selitev pohištva, otroška igra ali nekoliko večja nerodnost hitro naredijo vdolbino ali luknjo v steno iz mavčnih plošč. Ravno zaradi tega je priporočljiva pri postavljanju predelnih sten dvojna obloga iz mavčnih plošč. Vendar, če se je poškodba že zgodila, jo je treba seveda popraviti.

Kadar naredimo v ploščo le vdolbino, bo dovolj, da jo enostavno zgladimo z izravnalno maso. Paziti je treba le na debelino nanosa. Maso nanesemo v več plasteh, saj bo drugače masa razpokala. Na koncu površino obrusimo in pobelimo.

Popravilo luknje načeloma ni zahtevno, potrebujemo le dovolj spretne roke. Poškodbo bomo popravili tako, da bomo luknjo izrezali, da dobimo odprtino pravilnih oblik. Pri izrezu si pomagamo z ustrezno žago. Nato iz nove plošče ali morebitnih ostankov, če jih še imamo, izrežemo enako velik kos plošče oziroma milimeter ali dva manjši. Na robove luknje v steni nanesemo izravnalno maso in nato previdno vstavimo nov kos plošče. Da nam košček ne uide, si pri tem si pomagamo z lepilnim trakom. Ko se stiki posušijo, vse skupaj zgladimo z izravnalno maso in prebelimo.

Vlaga

Vlaga je velik sovražnik mavčnih plošč, saj ob preveliki količini vode (zalitje, poplave) izgubijo svojo obliko in s tem trdnost.

Če smo imeli to nesrečo, da nas je doletela poplava, vdor dežja ali razlitje kakšnega gospodinjskega aparata, bo najbolje, da celotne plošče odstranimo do višine navlaženosti. Na ta način bomo tudi omogočili hitrejše sušenje, še posebej, če je za ploščami izolacija. Ko je prostor, kjer smo imeli plošče dovolj suh, lahko ponovno vgradimo nove plošče.

Kadar imamo težave s plesnijo, ki je sicer posledica presežene vlage v prostoru, postopamo podobno kot pri klasičnih materialih (opeka, omet). Površino, kjer se je pojavila plesen, premažemo s tekočino za zatiranje plesni (algicidi). S tem bomo plesen uničili. Površino nato očistimo po navodilih proizvajalca. Pri tem ne smemo pozabiti na zaščito oči, dihalnih organov in rok, saj so te kemikalije strupene. Na očiščeno steno ali strop se pred ponovnim beljenjem nanese še emulzija. Na ta način smo plesen odstranili, vendar če ne odstranimo vzroka zaradi katerega je nastala (prevelika vlaga, slabo prezračevanje, …) se bo ta ponovno pojavila.

 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog