Vodič

Mojstri v gradbeništvu: zaključna dela

Slikopleskar

Bele, barvne ali pisane stene so stvar odločitve posameznika. Če želimo imeti kakovostno pobarvane stene, se moramo obrniti na slikopleskarja, ki pravzaprav opravlja celo vrsto del. Pogosto je treba zidove in stene tudi pokitati, pobrusiti ali prenoviti s tapetami.

Kamnosek

Kamen je naravni material in je nepogrešljiv gradbeni element že od začetka gradnje prvih hiš. Danes se uporablja predvsem za okraševanje objektov (vhodni portali, kipi, …), okenske police, oblogo fasad ali kot talna obloga (npr. marmorna tla). Najdemo pa ga tudi v kuhinji, saj je zaradi svojih tehničnih lastnosti priljubljen za kuhinjske pulte. Ne glede na to kje želimo imeti kamen, moramo izbrati ustreznega kamnoseka, ki bo svetoval pri izbiri kamna, ga ustrezno obdelal, oblikoval in vgradil. Kljub napredku tehnike je velik del kamnoseškega dela, še vedno opravljenega ročno. Prav zaradi tega so kamniti izdelki tako cenjeni in imajo svojo ceno.

Mizar

Večino pohištva danes kupimo v salonih pohištva. Kadar pa imamo specifične želje ali zahteve, se moramo obrniti na mizarja. Svetuje nam pri izbiri lesa, obliki pohištva in navsezadnje pohištvo tudi izdela in sestavi. Poleg pohištva nam izdela tudi lesene stopnice, stopniščne in balkonske ograje ter druge lesene izdelke za dom.

Monter pohištva

Montaža kuhinje, sestavljanje omar, vgradnja polic in še marsikaj bi se našlo. Če nam tovrstna opravila ne gredo dobro od rok, je najbolje, da delo prepustimo monterju pohištva. S pravim orodjem in natančnostjo bo pohištvo sestavljeno hitro, predvsem pa bo stabilno. Poleg montaže pohištva monter pohištva včasih poskrbi tudi za prevoz, dostavo in selitev pohištva.

Parketar

Parketarji so nepogrešljivi pri izbiri talnih oblog. A le kakovostno položen parket nam bo v pravo zadovoljstvo. Poznati morajo vrste lesa, vedenje lesa v različnih okoljih in skozi čas in temu prilagoditi njegovo obdelavo. Pomanjkanje tega znanja nas privede do tega, da bo parket začel odstopati od podlage, se napenjati ali pa se bodo videle posledice nestrokovnega brušenja.

Keramičar

V nobenem domu ne moremo mimo keramičarja – polagalca keramičnih ploščic. Ploščice so v kopalnicah, kuhinjah, terasah, kurilnicah, hodnikih, ob prisotnosti talnega gretja pa tudi po celem stanovanju. Poleg polaganja keramičnih ploščic znajo ti mojstri polagati tudi druge talne in stenske obloge iz naravnega kamna ali umetnih mas. Dober keramičar bo znal svetovati o pravilni izbiri ploščic glede na površino, izbiri ustreznega lepila, podlage in navsezadnje tudi o sami negi keramičnih ploščic. Za pravilno obdelavo ploščic pa potrebuje tudi ustrezno, običajno drago opremo in orodje. Njegovo delo zahteva veliko natančnost, saj so krivo položene ploščice hitro opažene, še slabše pa je, če se varčuje pri uporabi lepila, kar privede do pokanja in odstopanja ploščic.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog