Vodič

Granit ali marmor?

Naravni kamen je vse bolj pogosto uporabljen pri zaključnih delih ali tudi pri opremljanju doma. Marsikdo se odloči za tla ali stopnice iz kamna, za dekorativno oblogo notranjih ali zunanjih sten, za okenske police ali tudi kuhinjski pult iz kamna – torej iz marmorja ali granita. Kako se odločiti za pravega?

Razlike v videzu


Marmor in granit sta si različna predvsem zato, ker sta kot kamenini različnega izvora. Marmor je v osnovi apnenec s primesmi in je sedimentnega izvora, torej je nastal iz usedlin, granit pa je vulkanskega izvora. Ker je apnenec bel, je takšne barve tudi marmor – razen v primerih, ko je dobil barvo zaradi primesi. V njem lahko pogosto najdemo tako fosile kot čudovite barvne žile, ki so nastale zaradi primesi pri spremembi usedlin v kamenino. Za razliko od marmorja so za granit značilne temnejše barve, sama zgradba granita pa je zrnasta.

Pri videzu obeh vrst kamna velja poudariti, da velja pri granitu za dražjega tisti, kjer so zrna najmanj opazna, torej je najbolj enotnega videza. Pri marmorju pa je drugače – ocenjuje se ga glade na žilavost in barvo žil, saj lahko barvno prelivanje pogosto naredi precej neverjetne vzorce. Najcenejši je torej običajno marmor, ki je »pust« - in če si želite takšnega videza, je skoraj vseeno, če se raje odločite za umetni kamen, ki vam bo nudil ravno to »enakomernost« brez »umetniških odstopanj«.

Trdnost in občutljivost


Marmor velja za mehkejšo kamenino, zato ga je enostavno oblikovati, medtem ko granit zaradi trdote zahteva rezanje z diamantnimi rezili. Že to nam pove, da je granit bolj primeren kot gradbeni material, o čemer seveda priča tudi uporaba granitnih kock za polaganje cest in pločnikov. Granit je tako fizikalno kot tudi kemično bolj obstojen – marmor namreč veliko hitreje propade zaradi vplivov okolja, saj mu škodujejo tako sonce kot dež in onesnažen zrak, še posebej pa je občutljiv na kisline, zaradi česar je treba biti pri njegovem čiščenju zelo previden oziroma uporabljati zgolj sredstva za čiščenje marmorja.

Za razliko od »mehkega« marmorja velja granit za najboljši gradbeni kamen, pa tudi njegovo čiščenje je veliko enostavnejše.

Razlike pri uporabi


Marsikdo se odloči, da želi v svojem domu tla ali stenske obloge iz kamna. Pri tem se lahko uporabljajo enovite kamnite plošče ali plošče, izdelane iz posameznih kosov kamna, ki so lepljeni med sabo – predvsem velja to za stenske obloge.

Kadar razmišljate o tem, kateri kamen izbrati, si velja zapomniti, da je za zunanjo uporabo bolj primeren granit, prav tako pa mu je potrebno dati prednost pri tlakovanju površin, ki so visoko pohodne (na primer v poslovnih stavbah ali nakupovalnih središčih).

Če razmišljate o kuhinjskem pultu ali okenskih policah iz kamna, lahko uporabite tako marmor kot granit, vendar boste morali biti pri marmorju nekoliko bolj pozorni na obrabo. Tudi za notranje stenske obloge lahko uporabite oba, vendar sta tu verjetno najpomembnejša cena in videz, ki ga želite doseči.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog