Vodič

Zvočno izolirajmo lesen pod in strop

Kar nekaj se nas pri prenovi starejših hiš sreča z lesenimi stropi. Leseni stropi so največkrat v zadnjem nadstropju in mejijo na neizkoriščeno podstrešje. Pogosto se to neizkoriščeno podstrešje kasneje izkoristi za izdelavo bivalne mansarde. Kljub temu, da so leseni stropi povsem dovolj za nemoteno bivanje, pa nas večinoma moti slaba zvočna izolacija.

Preden se bomo lotili kakršnega koli posega, moramo preveriti stanje nosilnih tramov. Pogosto se šele tedaj srečamo z lesnimi črvi, plesnijo in drugimi nevšečnostmi, ki so bile doslej skrite.Tudi, če tramovi trenutno niso videti poškodovani, jih je treba preventivno zaščititi pred škodljivci z ustreznimi premazi za les. Kasneje bomo namreč težko dostopali do tramov.

Ko opravimo preventivne preglede, se lotimo dela.

Prvi način je hiter in enostaven. Najprej položimo zvočno izolacijo. Zanjo uporabimo stiropor ali stekleno volno. Izolacijo položimo kar med tramove, ter nato vse skupaj zapremo z deskami. S tem bomo ublažili prehod zvoka, ki se prenaša po zraku (govor, akustične naprave, ...). Zvok, ki nastane pri hoji, pa se bo še vedno prenašal pri konstrukciji. Seveda pa moramo pri tem načinu biti pozorni na to, da je spodnja stran tal (stropa v spodnjem nadstropju) dovolj močna, da izolacija ne bi »padla« skozi.

Drugi način pa je, da izolacijo položimo na deske, ki so že na podstrešju. Na izolacijo nato položimo folijo, ki bo preprečila navlažitev izolacije in lesene konstrukcije med samim vlivanjem betona in nadaljnjim sušenjem estriha.

Sledi vlivanje betona v višini 4 do 7 cm.

Namesto betona lahko uporabimo tudi suhi estrih, ki bi sam postopek poenostavil. Suhi estrihi so namreč že vnaprej pripravljene plošče, ki se položijo nad izolacijo. S tem se izognemo vlivanju betona ter izgubi časa zardi njegovega sušenja, ki traja približno mesec dni. Za suhi estrih se lahko uporabijo lesene deske, OSB plošče ali pa mavčne plošče ustrezne trdote.

Obvezno pa moramo biti pozorni tudi na stik betona ali desk in stene (glej sliko). Med njima naj bo približno 2 cm prostora za izolacijo, ki bo preprečila prenos udarnega zvoka, ki nastaja pri hoji. Na ta način naredimo »plavajoči« pod, ki ne dovoljuje prenosa zvoka po konstrukciji ter ublaži prenos zvoka po zraku.

Sledi še finalna obloga. Le ta je povsem poljubna. Izberemo lahko med parketom, laminatom, ploščicami ali oblogami iz umetnih materialov.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog