Vodič

Odstranjevanje tapet

Različni motivi, enostavno polaganje in vzdrževanje so bili razlogi, da so tapete včasih našle prostor v vsakem domu. Pogosto se pri prenovi srečamo s problemom njihovega odstranjevanja. Marsikdo misli, da bo to delo prezahtevno, zato tapete raje preprosto preplasti z novimi tapetami.

Za odstranjevanje tapet potrebujemo:

  • vedro ali posodo;
  • čopič ali valjček za močenje tapet;
  • zidarsko lopatico, strgalo;
  • zaščito za tla.

Še preden se lotimo temeljitega odstranjevanja, preverimo, kako dobro se tapete držijo stene. Če jih trgamo z lahkoto, potrebujemo samo strgalo. V nasprotnem, verjetnejšem, primeru jih bomo najlažje odstranili, če jih najprej namočimo z vodo. Tapete namočimo in počakamo nekaj minut, da so dobro prepojene. Voda bo navlažila lepilo, zato bomo tapete lažje odstranili. Pri močenju moramo biti previdni, da močimo samo po steni in nam odvečna voda ne teče po tleh, še posebej, če imamo položen parket ali laminat. Tapete namočimo z vlažno gobo, valjčkom, čopičem ali odsluženo brizgalko od katerega izmed čistil, ki jo prej dobro operemo. Če tapete, kljub močenju z vodo, ne moremo odstraniti, obstaja poseben preparat, ki je namenjen odstranjevanju tapet. Sredstvo za odstranjevanje tapet si pripravimo v vedru in ga na površino nanašamo z velikim čopičem za premazovanje tapet. Če tovrstnega čopiča nimamo pri roki, lahko uporabimo kateri koli drug dovolj velik čopič ali valjček. Ko je površina dobro namočena, tapete enostavno potrgamo dol. Pri odstranjevanju si lahko pomagamo s široko lopatico ali strgalom. Z lopatico si pomagamo na mestih, kjer se tapete bolje držijo, predvsem pa je uporabna pri odstranjevanju tapet iz vogalov. Moramo pa biti pri odstranjevanju nadvse previdni, da s tapetami vred ne odstranimo tudi delov ometa. V nasprotnem primeru bomo morali stene naknadno izravnati z izravnalno maso.

Odstranjevanje vodoodpornih pralnih tapet

Odstranjevanje tapet je predvsem odvisno od njihove vrste. Ker so pralne tapete neobčutljive na vodo, jih ne moremo le namočiti in odstraniti. V osnovi je postopek podoben, le da mu je dodana še ena faza. Da bi voda prodrla skozi tapete, jih moramo preluknjati. Profesionalni tapetarji imajo za ta namen posebno orodje, ki je pravzaprav navaden valjček z bodicami. Sami si pomagamo tako, da navadno leseno deščico prebodemo z žeblji. Z novim pripomočkom preluknjamo tapete. S tem dosežemo, da bo voda prodrla »za« tapete in zmočila lepilo, ki jih drži. Tapete moramo premazovati toliko časa, dokler z lahkoto ne odstopijo. Na delih, kjer se še posebno dobro držijo, je treba postopek ponavljati toliko časa, da tapete lahko odstranimo z zidu.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog