Vodič

Naredimo spuščen strop iz mavčnih plošč

Nekaterim so visoki stropi všeč, drugim ne. Za spuščanje stropa se običajno odločimo, kadar smo mnenja, da je strop občutno previsok. Z znižanjem stropa pa želimo doseči znižanje stroškov ogrevanja. Drugi razlog je zvočna izolacija. Ta je še posebej pomembna, kadar živimo v večstanovanjskih stavbah. Tretji razlog so razne električne napeljave, prezračevalni sistemi (klimatske naprave, kuhinjske nape,..), ki so videti neestetsko. S spuščenim stropom pa vse te napeljave preprosto skrijemo. Ne glede na to, zakaj želite imeti strop iz mavčnih plošč, vam bomo predstavili dva osnovna načina izvedbe.

Kadar ne želimo imeti klasičnega ometanega stropa, lahko strop oblečemo z mavčnimi ploščami. Postopek pa je sledeč.

Na strop pritrdimo lesene letve (dimenzije 5 x 3 ali 6 x 4 cm) na razdalji 70 do 80 cm. To bo naša nosilna konstrukcija. Pravokotno na te letve pritrdimo podkonstrukcijo, prav tako lesene letve, na razdalji 50 cm. Namesto lesenih letev lahko uporabimo, prav za ta namen narejene, kovinske nosilce, ki jih ponujajo proizvajalci. Na to konstrukcijo nato pritrdimo mavčne plošče. Pozorni moramo biti na to, da so plošče tesno ena ob drugi.

Kadar želimo strop spustiti na določeno višino, uporabimo viseči sistem (strop bo trdno visel na kovinski konstrukciji). Postopek pa je sledeč.

V vodoravni liniji na strop s primernimi vijaki in vložki pritrdimo posebno žico z zanko na koncu. Razdalja med žicami v isti liniji je 50 cm. Razdalja med posameznimi linijami naj bo 1 m. Na konce te žice se nato pritrdijo posebna obešala. Na ta obešala nato obesimo ustrezne U profile. Pravokotno na te profile nato nanje pritrdimo C profile. Za pritrditev uporabimo posebne spojnike. Mavčne plošče pritrjujemo prečno na podkonstrukcijo – C profile. Za pritrjevanje plošč si moramo že prej priskrbeti ustrezne vijake.

Ker so plošče precej velike in niso ravno lahke, nam bo ve veliko pomoč, če bomo pri delu imeli pomočnika. Lahko pa kupimo ali naredimo sami posebne podpore, ki nam bodo plošče držale pod stropom ta čas, ko jih bomo pritrjevali. Vmesni prostor med stropom in ploščami lahko zapolnimo s toplotno ali zvočno izolacijo. Kadar bomo nad ploščami imeli tudi električno in drugo napeljavo, pa moramo ustrezno pozornost nameniti tudi požarni zaščiti.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog