Vodič

Izbor barve tal 
Pri urejanju doma veliko pozornost namenjamo barvi sten, pri čemer radi pozabimo, da je treba misliti tudi na barvo stropa, še bolj pa, da je pomembna tudi barva tal. Ta je sicer precej odvisna od tega, za kakšne talne obloge se odločimo, vendar je tudi znotraj posameznih materialov možne kar nekaj izbire.

Barve tal nikoli ne izbirajte same po sebi. Tla se morajo ujemati z vašimi stenami, arhitekturo, pohištvom, hišnim tekstilom in barvno shemo doma. Če boste v trgovini izbrali talne obloge, ki so vam všeč, pri tem pa ne boste razmislili o domu kot celoti, boste zagotovo razočarani nad končnim videzom.
 

Svetlo ali temno?

Ne glede na to, za kakšen material se odločite, velja nekaj osnovnih pravil. Izbrati je treba odtenek, ki se sklada s splošno »atmosfero« vašega doma oziroma posameznih sob. Hladne barve, na primer modre in zelene, pomagajo narediti prostor bolj »miren«, tople barve, na primer rdeča ali zlati odtenki, pa naredijo prostor na občutek bolj topel in udoben. Prav tako lahko svetla tla prostor optično povečajo.


Kadar želite tla poudariti, se odločite za močnejše odtenke, kadar pa (ravno nasprotno,) želite, da sta bolj opazna pohištvo in dekoracija, naj bodo odtenki bolj nevtralni. Če je dom sam po sebi monoton, torej ne bo nič narobe, če izberete živahnejšo mehko oblogo, prebarvate les v intenziven odtenek, ali pa se odločite tudi za zanimivejše vzorce – ti dajo lahko vašemu domu precej močno »osebnost«.

Pri mehkih talnih oblogah velja, da je na temnejših odtenkih ali vzorcih težje opaziti umazanijo, zato so te priporočljive predvsem za družine z otroki in ljubljenčki. Pri trdih oblogah se je v ta namen najbolje odločiti za materiale z bolj opaznim vzorcem (tako pri lesu, laminatu kot pri keramiki ali kamnu), sicer pa je z umazanijo ravno obratno – na temnih površinah se hitreje opazi prah kot na sivih, bež ali kremnih odtenkih.
 

Preverite videz vzorca v svojem domu

Preden se odločite za barvo, se s prodajalci dogovorite za nekaj vzorcev in jih odnesite domov – to se izplača tudi v primeru, ko je treba vzorce plačati, saj je ta strošek še vedno manjši kot strošek nakupa »barvno zgrešene« talne obloge. Vzorec položite na tla in si ga oglejte pri dnevni svetlobi ter zvečer pod umetno svetlobo luči.

Preverite, kako je barva videti ob stenah, ob pohištvu, ob prehodu iz enega v drug prostor (še zlasti, če so obloge iz prostora v prostor različne oziroma kombinirate več materialov).

Ne pozabite, da barva tal nekoliko zbledi, če so ta izpostavljena neposredni sončni svetlobi! Kadar preverjate videz vzorca v sobi s panoramskimi okni, upoštevajte rahlo spremembo odtenka z leti.

Kako pa je vzorec tal videti, ko ga postavite poleg oblazinjenega pohištva ali zaves? Se ujemata, ali ne? Boste raje zamenjali zavese ali se odločili za drugačno barvo tal?
 

Popravki

Kadar se barva tal ne sklada z vašim stanovanjem oziroma vam ni všeč, ni vedno nujno, da talne obloge zamenjate in si s tem nakopljete velike stroške. Če tla prekriva les, ga je možno prebrusiti in prebarvati v katero koli izbrano barvo – in ni nujno, da gre za belo ali »naravno« rjavo, tudi intenzivne ali pastelne barve so vam na voljo. Druge trde talne obloge pa seveda najlaže spremenite tako, da jih pregrnete s preprogo, ki prekriva najbolj opazen del sobe.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog