Vodič

Fototapete - fotografije v velikosti stene


Tako, kot se je razvilo vse ostalo na področju opremljanja in dekoracije doma, so se razvile tudi fototapete, ki soz motivi in materiali izjemno sodobne, marsikdaj pa steno krasi celo motiv, ki ga je stanovalec fotografiral sam.

Včasih je bila izbira motivov na fototapetah izjemno majhna. Poleg tega niso bile prilagojene prostoru, ki so mu bile namenjene – obstajale so neke tipske velikosti, ki pa se niso skladale s točnimi dimenzijami posameznih sten. To je večinoma pomenilo, da je bilo potrebno del tapete v višino ali širino odrezati ter tako izgubiti del slike.

Danes je izbor motivov neskončen, zato fototapete ni smiselno kupovati v trgovini z materialom za dom, kjer bi izbrali klasične tapete. Z njihovo izdelavo se ukvarjajo podjetja, ki vam iz svoje »banke slik« ponudijo toliko možnosti, da se je kar težko odločiti. In ker so motivi glede tematike tako raznoliki, je možno tapete umestiti v vsak prostor, ne glede na stil – izberete jih namreč lahko glede na tip notranje arhitekture in dekoracije vašega doma. Seveda fototapete ne spadajo le v zasebne, temveč tudi v poslovne prostore.

Poleg motivov, se moderne fototapete od klasičnih ločijo tudi po tem, da se vam ni potrebno obremenjevati z njihovo dimenzijo. Ko izberete motiv, namreč navedete tudi točne dimenzije prostora, na katerem bi želeli imeti fototapeto. In ta se potem natisne na točno to velikost in samo za vas. Tako lahko s posamezno tapeto prekrijete celo steno od roba do roba, ali pa jo le pokombinirate na sicer klasično obdelani steni.

Velika izbira, prilagoditev velikosti in tisk zgolj za vas, so možni zaradi modernih tehnologij, ki so postopke izdelave tapet precej poenostavile ter pocenile. Digitalna fotografija pa omogoča še precej več: ko izberete motiv, je možno prilagoditi odtenke barv, tako da se ti skladajo z drugimi stenami, sedežni garnituri, postelji … Tako lahko poleg stilske, dosežete tudi barvno harmonijo vašega doma.

Poleg korekcije barv in spreminjanja kontrastov, si lahko edinstvenost fotografije na vaši steni zagotovite z dodatno grafično obdelavo, ki nudi skoraj neomejene možnosti. Fotografijo lahko spremenite v videz risbe, mozaika, iz pozitiva se naredi negativ, barve se spremeni v monokromatske, v črno-belo tehniko, dodajo se napisi, ali pa se več motivov združi v eno podobo …

Največja pridobitev je v tem, da lahko stene »oblečete« v fotografije, ki ste jih posneli sami. Edina zahteva je visoka kakovost materiala, torej nastavitev fotoaparata na velike fotografije z veliko gostoto slikovnih točk, sicer tisk na veliko »platno« ne bo možen, slika pa bo zrnasta. Od tu dalje pa je vse prepuščeno vaši izbiri: na steni je lahko podoba s potovanja, s poroke, slika vašega otroka, ljubljenčka, umetniški detajl z vašega vrta …

Fototapete so idealna rešitev, kadar želite svoj dom nekoliko osvežiti, a pri tem ne želite veliko dela. Bivalni prostor bo z veliko fotografijo popolnoma drugačen, pri tem pa ne bo dela, ki bi za sabo puščalo umazanijo.

Fototapete se pritrjujejo s klasičnim lepilom za tepete, namestiti pa jih je možno na vsak zid – če je le gladek, čist in suh. Kadar namestite fototapeto na ploščo za suhomontažno gradnjo, vam te predhodno ni treba izravnavati, brusiti in barvati.

Koliko pa fototapete zdržijo? Brez skrbi, stičišča posameznih pol ne bodo začela »cveteti« in se luščiti, robovi se ne bodo vihali. Fototapete so namreč tiskane na sintetičen, ne pa naraven papir, kjer je gramatura običajno okoli 160 g/m2. Ker je papir sintetičen, se tapete ne krčijo in ne širijo. Prav tako so fototapete vodoodporne, zato jih je možno namestiti celo v kopalnico.

 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog