Vodič

Sami položimo laminat

Laminati so danes resna konkurenca drugim vrstam talnih oblog, saj lahko imitirajo tako les kot keramiko. Šele ostro oko bo opazilo, da nimamo položenih ploščic, temveč laminat.

Pogledali bomo kako se lotiti polaganja laminata »na klik.« Kljub temu, da je polaganje sila preprosto, pa se vseeno moramo držati nekaterih pravil.
 
Laminate lahko polagamo na katerokoli površino, kot so mineralne podlage (npr. estrih in beton) ter konstrukcije iz lesenih ivernih plošč, leseni ladijski podi ali pa kamen, keramika, in PVC. Izjema so tekstilne talne obloge, ki niso ustrezna podlaga.
 
Orodje, ki ga bomo potrebovali:

  • svinčnik;
  • zložljivi meter/merilni trak;
  • škarje ali olfa nož (za rezanje folije);
  • lepilni trak;
  • žago;
  • kladivo;
  • leseno deščico širine in debeline 3 cm ter poljubne dolžine;
  • distančnike – to so lahko lesene deščice debeline 1 do 1,5 cm, vendar naj bodo vse enake;
  • vrtalnik (za zaključne letvice).

Preden se lotimo polaganja, moramo laminate približno 2 dni skladiščiti v prostoru, v katerem bomo le tega položili, da se ustrezno aklimitizira. Laminat je namreč naraven material - les in spreminja svoje dimenzije glede na zračno vlažnost in temperaturo. S tem se bomo izognili nabrekanju ali krčenju.
Podlaga naj bo ravna, manjše nepravilnosti (večje od 3 milimetrov na površini 1 m2) prej zravnamo z izravnalno maso ali pobrusimo.

Preden začnemo polagati, preverimo, če so vse deščice nepoškodovane, ali imajo morebitne napake in poškodbe na barvi ali strukturi. Kasneje, ko bo pod položen, namreč ne bomo mogli več uveljavljati reklamacije.

Kadar polagamo na mineralne estrihe, moramo najprej položiti folijo, ki bo ščitila pred vlago (parna zapora = PE-folija). Pri podlagah, kot so les ali lesene plošče (ladijski podi, iverne plošče, pluta), polaganje PE-folije ni potrebno.

Folija naj se v stikih prekriva za približno 15 – 20 cm, spoje pa zalepimo s širokim lepilnim trakom.
Sledi zvočna zaščita, približno 2 mm debela pena, ki blaži udarni zvok. Obe foliji polagamo v isti smeri, kot bomo polagali deščice.
 
Smer polaganja je vaša izbira, obstaja pa nenapisano pravilo, da naj bodo deske vzporedne z virom svetlobe (npr. oknom). Kadar je podlaga ladijski pod, se morajo deske polagati prečno v smeri teka ladijskega poda.

Polagati začnemo v skrajnem levem kotu prostora. Prvo desko položimo s peresom obrnjenim proti steni. Med steno in desko postavimo distančnik. Distančnike vstavljamo na razdalji približno 70 cm. Naslednjo desko položimo desno od prve. Zadnjo desko v vrsti odžagamo. Pri tem moramo upoštevati dilatacijski razmik 1 - 1,5 cm. Kos deske, ki ostane, uporabimo v naslednji vrsti, vendar samo, če je kos daljši od 40 cm.

Stiki naj bodo zamaknjeni vsaj za 40 centimetrov. Da bi bil spoj med peresom in utorom res idealen, torej minimalen, si pomagamo s kladivom. Vendar pa s kladivom ne smemo tolči neposredno po deščicah, saj bi poškodovali laminat. Zato si pomagamo z leseno deščico, ki jo prislonimo na laminat in po tej deščici rahlo tolčemo s kladivom, da se pero in utor ustrezno zaskočita. Ko se lotimo polaganja zadnje vrste desk, le te ustrezno odžagamo in ponovno pustimo 1 do 1, 5 cm prostora.

Ko končamo s polaganjem, odstranimo distančnike.
 
Da bi skrili režo, ki je ostala med laminatom in steno, uporabimo okrasne zaključne letve. Pozorni pa moramo biti na to, da jih ne pritrjujemo v tla, temveč vijačimo v steno. V nasprotnem primeru bi izničili funkcijo dilatacijskega prostora in se laminat ne bi mogel ustrezno krčiti in širiti glede na trenutne pogoje (vlaga, temperatura).
 
Da bo laminatni pod čim dlje ohranil svojo lepoto, moramo poskrbeti tudi za zaščito pohištva.
Na noge stolov in miz pritrdimo podložke iz klobučevine in se tako ubranimo prask zaradi premikanja pohištva. Kadar imamo laminate položene tudi v predsobi, ne pozabimo na kakovosten predpražnik, ki bo zadržal pesek, ki smo ga prinesli s čevlji v stanovanje. 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog