Vodič

Vgradnja steklenih zidakov

Kljub temu, da jih poznamo že dolgo časa in so ves čas prisotni pri gradnji, se njihova primarna oblika vse do danes ni spremenila. Nove tehnologije pa nam omogočajo nove vzorce, teksture in barve. So stena in okno v enem kosu Prva nam nudi neko zasebnost, drugo nam nudi svetlobo. Uporabimo jih kot razmejitev prostora, predvsem kadar želimo nek prostor pregraditi, hkrati pa mu z masivno steno ne želimo odvzeti njegove osvetlitve z naravno svetlobo.

Tovrstni zidaki so bili svoj čas zelo priljubljeni kot zasteklitev stopnišč in vež. Vendar pa se danes z naraščanjem o ekološki ozaveščenosti in s stremljenjem po čim manjši energijski rabi hiše, tovrstna raba opušča. Razlog za to je, da stekleni zidaki pri energetsko varčni hiši predstavljajo toplotni most, kljub temu da vsebujejo vmesno zračno plast in steklo toplote ne prevaja najbolje. Poleg tega pa zaradi razlike v temperaturi rado prihaja do kondenza, kadar so vgrajeni na zunanji steni.

Sama vgradnja je dokaj preprosta in se je lahko z ustrezno opremo loti vsak domači mojster. Vgradnja se začne s postavitvijo pocinkanega kovinskega profila, ki služi kot tračnica za nadaljnjo vgradnjo. Kadar zidamo iz zidakov večjo stensko površino, postavimo armaturo v nekaj vmesnih fug za večjo nosilnost. Razmik med zidaki naj bo 10 do 12 mm. Da bo razmik res enakomeren si lahko pomagamo s kupljenimi križci - distančniki ali pa z lesnimi letvami ustrezne debeline. Kljub temu pa je pri delu potrebno biti previden, saj zaradi svoje steklene sestave ob grobem ravnanju lahko počijo. Ko se malta popolnoma posuši je potrebno s silikonskim kitom zapolniti fuge. Tudi tu si lahko omislimo poljubno barvo, odvisno od tega koliko drznosti si bomo privoščili v svojem prenovljenem domovanju.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog